Iklan

Sharemyloves Geng!

18 July 2016

FIRST ENTRY: Micha Raya 2016

Salam WBT.

Selamat Hari Raya Aidilfitri! Setelah lama jari-jemari kami tak menulis izinkan kami menulis barang sepatah dua di blog using kami. Yesza! Im back for good. Taktahu kenai dak lagi kat kami nih? Kalo belum kenai salam perkenalan na...

Kami mulakan dengan cerita hari raya. Masih dalam mood syawal. Bulan baik hari baik jadi marilah kita bercerita yang baik-baik saja. Mana yang tak baik hat jahat/negatip/antagonis kita tolak tepi.

Hehehehe...

Tahun ni kami tadak insiden bercakaran laki bini sebab balik kampong memang ikut turn masing-masing. Contoh: tahun ni tahun pak hang, so tahun depan tahun mak hang pulak. Gitchew... tak kiralah banjir ka bah ka tsunami ka tetap balik kampong ikut giliran, lebih afdol gitew.

Tahun ni balik kampong nenek shuben kami. Dekat Felda Keratong 2, Pahang. Bukan sikit punya jauh...tapi banyak punya jauh. Sampai line telefon asek connecting saja. Ada hikmah kot line connecting tu, dia suruh kami beramas mesra dengan adik beradik, bukan dok hadap henpon saja kan?

Anyway suasana setiap kampong adalah berbeza. Sana tadak ketupat palas tiga segi buh kacang ka jagung ka dalam tu. Tadak orang serve laksa utara dipagi raya, yang ada masak lodeh, lemang, nasi impit, kuih raya, kepek-kepek. Kami ok jah cuma errmmm tekak tetap mencari ketupat palas tiga segi tu. Tekak Utarian memang camni. Kalo boleh nak hirup kuah laksa sebelanga baru puas hati kot -.-"

Kat umah nenek menu yang dihidangkan adalah satay, rendang ayam pencen, sup tulang, soto and a few more. Meriah ghumah nenek kami. Mercun siang malam berbunyi, anak-anak  kami pulak jakun kemain tengok pelita minyak tanah. Amboi sangat pelita pon jakun.... -.-" pastu bab main bunga api, mercun bawang (pop-pop) tu tak kira lahai sonok kemain. Kami plak terjerit-jerit takut tebakaq tangan ka hapa. Naya dik oi esok nak raya......pffttt!

Kemeriahan raya dekat Felda memang best sebab jiran dekat-dekat so budaya ziarah-menziarahi tu masih ada. Lagi best orang Felda kaya-kaya semua lani rumah banglo dah pon. Bhahahaha. Tu siok pi kutip duit raya ghumah orang kayo nih.

Huhuhu...

Itulah serba sedikit cerita raya kami. Paling eksaited shuben kami la. Al maklom balik kampong dia tu yang sampai eksiden terlanggaq belakang kereta mak dia tu. Hadoilaa withal betulaaa........

Takpa tunggu tahun depan kita melekat pulak dalam jem PLUS 12-13 jam Putrajaya-Parit Buntaq. Boleh terberanak dalam keta camni -.-" 

Hampa semua balik raya mana?

#teamrayarumahmertua



mikayra aeesya a.k.a baby
 
tunggu tetamu mai ghumah toknek
 
kakak mikayla asek la tengok cermin dia
 
haaa buatpa anak dara berdua tu?
 
us
 
Sil, father in law & Mil :)
 
beraya ramai-ramai
 
mikha takde mood langsung adoiyai....

sharemyloves:
mommycha
18.7.2016

4 comments:

Chekgu Azrine said...

2beradik je ke belah hubs micha??
Micha!!!bestnya dh kurus tau..
Ceq kakpun xsaba nk kurus smpai angka 5

mommychaa said...

tak la kak ade 3 beradik termasuk hubs, kak ipo balik kuantan mase ni :)

m@m@yAyA said...

nangis nengok badan mung skrg ni cha..huhu

mommychaa said...

hahaha jgn gitew mama yaya. Mak telah gain beberapa weight after raya tak hengat donia...pfft!

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...