Iklan

Sharemyloves Geng!

20 July 2016

ENTRY MICHA: Resipi Shell Out homemade paling mudah di donia!

Salam WBT.

Haritu mase besday mama, Micha ber shellout dekat rumah. Kali ni buat kelainan takmo makan-makan dekat luar lagi sebab payah nak handle 3 orang askar wataniah tu. Pengsan dengan peel anak-anak yang nak main sana-sini, berlari-lari, yang buat hal menangis nya. So, kami adik beradik sepakat celebrate besday mama dekat rumah saja.

Tukang masaknya? Tentulah....ALONG depa yang segak ni -.-"

Pikiaq punya pikiaq aku terpikir nak buat homemade shellout sebab yela nak makan kat luar haruslah costly kan? Then the next thing is aku lah jugak tukang beli barang basahnye. Adoiyai memang A to Z buat sendiri ni. Kebetulan pulak hari tu pasar malam dekat Putrajaya so singgah dulu untuk beli barang.

Macam biasa kena ada ketam, sotong, udang, kepah and whatever seafood yang korang nak letak dalam shellout homemade korang tu. Dan jangan lupa jugak sayur-mayor yang korang nak add sebagai salad mase ber shellout nanti :)

Bila aku bukak resipi ramai yang letak jagung tapi oleh sebab mase dekat pasar tu tadek jagung (jagung bako ngan jagung dalam cup je ade) so aku beli asparagus instead of jagung then beli la cherry tomato, daun salad.

Resipi pon takdelah susah mana sangat: (ikut style aku le ye)

Buttercup
Bawang putih
Bawang beso
Halia
Daun kari
Sos tiram
Belacan
Cabai Kering
Udang Kering (rendam sekejap bagi hilang masin)
Kiub pati aya,/secukup rasa
Seafood
Vege
Lemon

Memula rebus cili kering, then blend dengan semua jenis bawang termasuk halia tu. Masukkan jugak belacan dan udang kering. Then tumis guna butter dalam kuali bawang putih, bawang merah and daun kari. Sementara dapo lagi satu korang rebuskan sekejap seafood tadi semua sehingga halfcook. Bila bahan tumis dengan butter tadi dah naik bau, tambah lah bahan blend tadi dan masak lagi sampai pecah minyak, bagi cili betul-betul masak. Then bila dah pecah minyak masukkan lah air sikit, letaklah kiub pati ayam tu sikit, sos tiram sikit, then seafood yang direbus tadi semua kasi amsuk dalam kuali dan sebatikan.

Ikut korang nak keadaan shellout camne, nak berkuah atau kering semua terpulang pada keadaan taste memasing :). Then agak-agak dah masak korang perahkan lemon dalam shellout tadi sebagai penghilang bau hanyir dan secara taklangsung boleh tambahkan perisa shellout korang tu.

Lepas dah masak hidangkan atas meja macam shellout dekat kedai tu jugak baru feeling makan kat Ocean Hauz, walaupon kat rumah je kekdahnye. Senang sikit bila makan kat umah boleh monitar anak di the same time apa yang kita masak tu pun suci, halalan toiyiban hehehehehe. Oh yang nak diet-diet tu boleh try resipi ni, tapi pada sape yang kena makan nasik pon no worries masak jela nasik se pot dua, boleh ghu nasik ngan lauk-pauk shell out tu..

So, tedia lah acara besday mama yang ke-60 disambut dirumah saja. Memang rasa takdek tekanan sebab anak-anak pon bebas berlari, jatuh tersadung, merengek semua dalam ghumah. Nih kalo bawak pi restoran mau orang keliling jelling-jelling kitaorang. Pftttttt! Ok selamat mencuba! Eh lupa habaq ade menu tambahan; kek besday & doyan musang king jugak sponsored by my bro muahahaha. Gemok...gemok! Takpe gemok is awesome!

#shelloutbymicha

dah beli kena bersihkan pulak dah.... -.-"
 
ni mase dah masak siap dah....
 
taraaa...my homemade shellout!
 
kek besday mama yang sedap jugak.
 
 
 
 
 
Musang King ni memang thorbaek. sedap gila babas...... fuhhh!

Okbai!

sharemy
mommycha

No comments:

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...