Iklan

Sharemyloves Geng!

19 July 2016

ENTRY MICHA: Resipi kek gebu semudah ABC

Salam wbt.


Sonok kalo dapat bercerita pasal masak-memasak. Share serba sedikit resipi jugak dikira ilmu kan? Nahhhh kali ni kami nak share pasal membuat sejenis kek kesukaan kami yakni marble cake gebu-gebas.


Sumpah gilsssss senang. Tak cayo? Cekidot...


Bahan-bahan:




Kena ikut la bahan tu jgn derhaka resipi tau hampa wey satni bantat kami jugak salah huhuhu. Anyway meh follow step kami supaya kek jadi gebus.


Pertamanya tepung, serbuk penaik tu kena ayak dulu tau. Then putar ovalette (beli dekat kedai kek kalo kat Putrajaya ni dekat Hero pon ada jual) dan telur (ikut step resipi) ini putar sampai gebu dan JANGAN masukkan lagi adunan tepong tadi. Then dah gebu sampai putih adunan tu (ala krim) baru masukkan air and esen vanilla. Pukul lagi dan lagi. After that baru masukkan tepong yang di ayak tadi sedikit demi sedikit. Still guna hand mixer sampai dah sebati (tak perlu gebu sangat) bila dah sebati masukkan minyak then gaul guna senduk saja.


So untuk design kaler apa semua terpulang pada hampa. Kami ikut kaler apa yg ada kat rumah ja. Kalo tadak sangat kaler amek pi la sirap ros buat jdi design merah. Then kalo takmo manis boleh kurangkan sikit gula dalam adunan tu. Yang lain semua follow step dalam resipi. Kot nak buat masa umah terbuka ke... Haaa tayah oder-oder boleh bako sendiri dah 2,3 bijik pelbagai kaler, kan? Pastu boleh jugak nak hantar ke rumah mertua barang sebijik dua. Nescaya jugak mertuo bertambah sayam....


Sekian dari kami untuk hampa. Next kita belajaq cara nak buat kuih seri muka pulak naaaa? Hehe ade brannn ka? Kohkohkoh..

#selamatmencoba


Okbai! 

 
 
Anzalna inspired marble cake :)

pandan marble cake & strawberry marble cake

 
 
 
 
lemon marble cake

 
choc pandan marble cake

 
butter cake


sharemyloves:
mommycha
19.7.2016

No comments:

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...