Iklan

Sharemyloves Geng!

18 July 2016

ENTRY MICHA: Rawatan Parut Jerawat/Hilangkan Parut Jerawat Secara Mudah

Salam WBT.

Ada a few kengkawan yang tanya kami haritu buat treatment apa tang muka sampai merah menyala. Heee mai sat nak stori mori in the morning glory. Actually condition kulit kami memang agak "berkawah" teruk. Mungkin sebab dolu-dolu masa zaman anak dara jerawat banyak gila kat muka so as a result nahhhh bila jerawat tarak muncui la lobang kawah yang very the scary mary. Sampai tahap Mikha kenkadang tegoq... "Ma muka ma ada bola!"

Cis kongasam punya anak. Bola dikatanya kawah muka kami. Pffttttt! -.-"

Then bertahun-tahun try & error banyak product muka akhirnya kami terpanggil nak pegi dermatology clinic. Jumpa teruih pakar kulit senang crita. Then gogel punya gogel, kami jumpa satu klinik yang not too pricy. Yelah anyting pasal kecantikan, kekurusan ke, ke glowingan ke, semua mahey wey. Tapi nak cantik punya pasal.....

Klinik Ku namanya. Sebab doc tu nama dia Dr. Ku Masliza, so jadi lah Klinik Ku. Arrgggghh tak kisahlah klinik ku ka, klinik mu ka janji nak jugak buat treatment acne scar yang bak bola ni -.-" After set appointment bagai then tibalah hari yang dinantikan. Berdebo masa consultation dengan doc tu. Mase doc buat skin test dia cakap kulit kami takdek la teruk sangat cuma acne scar tu still bermaharajalela. So dia bagi 3 choices of treatment:

- microneedle
- collagen injection
- lagi satu lupa (bhahahaha nyanyok teruk)

So dia terangkan secara details kat kami each of the treatment. Dia pon cadangkan apa yang sesuai untuk kulit kami tu. Doc suggest microneedle lah since kami takmo direct injection kat muka, kang senget sebelah turun saham kami wey....

Microneedle tu pedia pulak?

"Skin needling, also called microneedling therapy, collagen induction therapy (CIT), and percutaneous collagen induction (PCI), is a minimally invasive skin-rejuvenation procedure that involves the use of a device that contains fine needles. The needles are used to puncture the skin to create a controlled skin injury" tedia kalo gogel itulah maksud microneedle.

Dalam bahasa melayu nya, microneedle treatment ni macam akupuntur la lebih kurang. Ade satu roller yang ade jarum dicucuk ke dalam liang kulit kita untuk masukkan placenta supaya skin baru akan tumbuh dan akan melitupi kawah tersebut. Haaaa gitchew. Tapi treatment ni bukan effect dia la-la tu jugak menjadi, depends on kawah kita. Kalo lagi dalam dan lebar 50kaki persegi maka lagi banyak kali treatment kena buat baru dapat effect yang peloles. Ambooih susahnya nak #letscantik bhahahaha.

Kalo ade orang tanya kat kami sakit dak?

Hmm... jawapan dia. Depends pada tahap kita tahan sakit la. But sebelom process tu doc akan letak numb cream (krim kebas) dekat seluruh muka about 40 mins then baru procedure microneedle akan dibuat. Takde sakit sangat rasa macam kena ketik semut api ja. Betuy wey tak tipu...

Doc akan tuju area yang ada scar je cth: pipi, dahi. Lain bahagian selalunya tak buat sebab banyak sensitive area kat muka kita especially urat di area mata. Dan procedure pon tak lama dalam 20 minit saja. Effect lepas treatment camna pulak? Haaa mai nak habaq efek dia kulit akan jadi merah sebab yela beribu jarum masuk dalam muka kan, dan yang kulit putih tu hampa tayah pakai blusher dapat la blusher free seminggu hahahahaha. Then after treatment muka memang taleh basuh about 3hours so that placenta tu masuk betul dalam liang roma. Product pulak dia suggest guna product clinic yeap I did used it for a months tapi tak best! Bhahahahahha. Then no make up for 4days. #bertabahlah -.-" dah rupa hantu kak limah mak iloi-iloi masok opis takpakai mekap. Huhuhuhu.

Untuk kes Micha, doc suruh buat 4x treatment (next 2 session would be vampire facial) haa yang tu nanti kami cerita kendian. Taktau la nak tokak darah sapa pulak sampai nama vampire, valak bagai nih kihkihkih. Harga package 4x RM1800 (tak termasuk skincare product).

Begitulah cerita nak cantik kami nih. Nak kulit peloles tegang putih trang tang tang penuh dugaan jugok hahahaha. Tapi kami nak segak untuk orang tersayang dan untuk diri sendiri jugak. Jaga bebaik #gelekbuntotmacammariafarida

Beruntung betul sapa yang muka original peloles tu tayah sokmo guna camera filter machiam kami nih. Bhahahahaha!. #jangancarutskami #dahbiasakenakecam


 
ni lah caranya doc buat kat kulit kami aritu...wuhuhuhuhuhu!

before and after treatment
 
merah lagi muka masa ni
 
2nd time treatment
 
kureng merah berbanding 1st treatment aritu
 
haishhh macam hape tahle posing dia nih -.-"


antara alat yang ade di clinic doc


ni haa segala details pasal clinic tu. sape nak try boleh, banyak lagi yang doc ni buat pasal skin-skin ni...call them now!

okbai!

sharemyloves:
mommycha
18.7.2016

No comments:

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...