Iklan

Sharemyloves Geng!

15 June 2015

Isu bersalin kite.

Salam

Kite try update balik mase bersalin anak ketiga aritu. Walau ade sedikit kureng ingatan akibat banyak urat putus, almaklom tetiap tahun bersalin. Tak terkira dah bape ratus ribu urat putus. Jangan urat kentut putus udehle...Muahahahahaha!

Aku bersalin hari Isnin 2.3.2015. Ahad tu mengidam makan dekat Kenny Rogers dapat jugak makan padahal gigi sakit teruk. Haaaa sebelom beranak nak citer aku ditimpa penyakit sakit gigi sampai menonggek-nonggek buntot ke atas. Punya tahan sakit. Wuuuuuu. Kalo semut lalu pon rase nak penampo jek semut tu sebab lalu depan aku. Sampai cenggitu sakitnye.

Dah pulak terboyot-boyot bawak perut pehtu sakit gigi pulak. Dek kerna tak tahan ku ajak laki aku pegi klinik gigi, pastu siap kena marah dengan dokter sebab dah nak bersalin baru gagah nak cabut gigi. Memang kena ceramah berdas-das. Padahal pegi klinik swasta tau...eleh walau aku pakai tudum pareeda celop mase tu tak bermakna aku tadek duit yek dokter! Cis..... Pastu tak boleh cabut sebab doc takut ubat bius tu boleh efek baby. Aku la yang ngek nye dah 38 weeks preggie baru nak cabut. Memang tak DAPATTTTTT laa.............!

Balik dengan hampa dan tanpa mendapat sebarang ubat. Boleh makan panadol jek buat tahan sakit. Masalahnye makan panadol pon tak jadi ape. Buat cara tradisional pon takjadi ape jugak. Suruh aku gigit ais la, gosok bawang putih la, taruk kulit kayu manis le, kumur listerine, air garam semua booooo jalan. Gile kot sakit gigi lagi teruk dari sakit contraction. Pffttttt! Tobat nasuha aku mase tu...agagagaga!

Nasib la malam ahad terus rase sakit perut nak ukkk-uukk. Sekali tengok eh banyak nau lendir atas pender. So zasss pegi DEMC pagi pukul 3. Terus daftar masuk LR. Tercongok dalam LR sambil tahan sakit gigi. Wuwuwuw. Yang sakit contraction tu mild-mild sajo. Bila mak bidan seluk dia cakap ok ade opening 3cm puan. Fuh! Cepat lah beranak sebab nak makan ubat tahan sakit gigi. Kakakakakaka.. bukan sebab nak tengok anak, tpi sebab nak makan ponstan benonye. Tak tahan woiii sakit gigi macam kena gigit ikan jerung kat gusi. Kuikuikuikuikui!

Mase dalam LR tu even dapat breakfast pon ku tak sentuh. Yela gigi sakit berdesing ade pulak hati nak makan dengan aman dan damai? Memang taklaaaaaa kan? Pastu cakap dengan laki ku, "Baba tolong belikan fresh orange suam" Bahahahaha itu jek permintaan terakhir sebelom beranak. Aiseh patut mintak gelang macam Aaisyah Dhia Rana yang macam sauh kapal tu pftttttt! Ni adeke mintak fresh oreng jek....Alahai Micha rugi. Kuikuikuikui!

Eh sebenonya orang beranak pukul 3 petang tau. Walaupon check in LR pukul 3 pagi. Lambat jugak nak bukak naturally sampai terpakse induce drip. Baru zasss terbukak sampai 8cm pastu full bukak terus Doc Norleen suruh push. Eh sebelum tu Doc Norleen masuk pastu tanye "Sha...sha ok? Sakit contraction kuat tak?" Aku jawab..."Tak OK doc, saye sakit gigi"....Muahahahaha. Bukan sakit bersalin tapi sakit gigi melebihi segalanya. Adoi! Eh aku berjaya bersalin normal jugak kali ni. Baby girl u ols...

Eh aku amek epidural tau. #jangankecamsaya amek ke tak amek ke ubat penahan sakit ni bukan dapat award ape pon yer dok?

3 kali push aku pon berjaya mengeluarkan baby. Yang takbestnye masa push tu doc tarik dengan forcep pastu mase tu kepala baby dongak ke atas, dah pulak benjol pale baby mase tu -.-' benjol beso bola golf tau. Aku sambil tahan sakit gigi pastu cakap dengan doc..."Ala doc sedihnya anak saya ade bola golf kat kepala...."

Lepas dah cuci baby terus kasi baby susu. Then nursery amek nak check up bla-bla-bla. For me bersalin kali ketiga paling sakit sebab nurse kata lagi 0.5inci nak koyak sampai buntot #fengsandengo itu belom tengok secara live camne ntah rupa nye...Even amek epidural tetap sakit. Kau ghaser ubat epidural tu tahan sampai abes pantang ke bius nye?????

After a day kitaorang pon check out DEMC. Alhamdulillah mase tu baby takde jaundis, sihat walafiat seberat 3.07kg. Paling kecik berbanding abang dengan kakak. Pastu terus zasss balik rumah bawak "orang baru" nak jumpe opah, abang, kakak kat rumah. Sesampai saje kat rumah Mikhail terus tanye...

"Ma... tu sape haaa? Anak baru ke, amek mana?"

-.-"


Sekian. Nak pegi pos #bunbymicha jap esok kite continue lagi.

gambaq baru sebab gambo mase baby dalam henpon lame titew ;)


sharemy
mommycha

9 comments:

Mila Hilas said...

comelnyeeee..galak sgt hehe tp mcm boy lah ( sory ye jgn tersinggung ) tp serius cute...hehe..nama ape ni??

Mila Hilas said...

sat2 nak tanya nape doc guna forcep ye?? ad mslh ke masa ppush tu??

Aeen said...

alahai comeynye dia.....kirenya micha kuat lah...sakit gigi dlm masa sama sakit contraction...huhuh...kalau daku dah stress dah tu...heh..

intandayani said...

Adeh abg Mika ni ayat tak boleh blah la..

SweetLikeWhat said...

kahkahkah amik mana kata mikha..adoiii lawak tau

Chekgu Azrine said...

Dik mu citer psl sakit gg...pttnya akk rsa seriau..
Ni akl bca citer mu.akk gelak berdekah2...
Hahahahahahaha..
Mu lawaks!!

LisaLisut said...

Eh beza bape hari je dgn ank kite. Haha. Tp gaya mcm dh beso 5-6bln lak haha.

sue sue said...

Sakit gigi?biasanya berkait dgn kekurangan kalsium gak tu..tapi salute...tahan betul dgn sakit gg & sakit nak veranak tu....seram baca..kalau kita tak tahu la bole hadap ke tak....


neway, singgah blogwalking..salam perkenalan :)

Shakina Farhan said...

hahaha..amek mana tak tahan tu..

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...