Iklan

Sharemyloves Geng!

18 June 2015

Hanya untukmu, sayang.


Salam dan selamat berpose korang!

#larikejapdariceritababpose

Kegigihan seorang aku. Gitew opening ayatnya, nak cerita betapa kali ni cuti 3 bulan aku lalui dengan penuh bermakna dan berlainan dari cuti bersalin sebelum-sebelum ini. Berpantang kali ni walaupon sangat meletihkan tapi aku sangat-sangat enjoy. Ceh enjoi la sangat..kuikuikui yela berpantang sambil menjaga anak-anak yang semakin membeso memang fuhhhhh lah, urut dada beribu kali sehari kot!

Bulan Mac bersalin. Bulan April berpantang dan bulan Mei selamat dah aku berkonvo, bulan Jun aku naik keje :) memang Allah SWT dah aturkan pembukaan tahun 2015 yang sangat cantik bagi aku. Alhamdulillah. Today nak cite pasal konvo pulak. Itu yang buat opening kegigihan seorang aku tu. Kuakuakuakua. Gigih ke uols?

Sebelom aku berjaya konvo beribu juta onak duri aku lalui. Padahal nak amek segulung diploma je pon. Derrr? Tapi its ok at least dapat jugak aku segulung diploma walaupon terpaksa melalui segala pahit dan getir perjuangan dalam menghabiskan pelajaran. Hamboi bahasa taraf sastewaran negara Class A ni. Muahahahaha. Actually aku start belajar Jun 2010 and now Jun 2015. 5 tahun der nak abeskan diploma. Ehhh jangan salahkan aku tau, salahkan ibu ngandong ni haa ateee dah tetiap tahun mengandng bersalinnnnnn je mana tak diploma pon 5 tahun kuikuikuikui.

Aku start belajar mase aku masih bujang masih free hair, rambut blonde panjang sampai ke bahu. Hahahah zaman jahiliah lagi mase tu, tak kenal shawl nilopak atau paridah lagi mase tu. Mase first semester pon dah best sebab ramai kawan, yela bila amek e-pjj ni kena independent sendiri cari kawan dan join group untuk assignment. Memasing pon dah keje dan belajar cuma part time so kena tawadoq bebetul kalo tak tu yang jadi study half way. Then setelah dapat kawan kitaorang macam ngam untuk semester 4 then sikit demi sikit kawan makin hilang sebab tak continue atas pelbagai sebab. Ade yang CGPA kurang, ade yang repeat paper dah maximum, ade yang memang malas dan macam-macam lah. Until aku grade ni pon sorang dua je kawan dari dulu. Yang lain entah kemana :(

But finally after banyak dugaan pada aku berjaya jugak aku grade. Sebelum itu aku nak share antara pahit manis aku mase belajar dulu, aku paling taleh lupa masa aku kawin. Boleh pulak masa sanding belah laki time tu sama tarikh final exam paper Agama. Ko ghase camne kah aku? Paper agama tu start 9.00 - 11.30 pagi tau. Memang gelabah aku. Nasib la umah Erie pon dekat Shah Alam kalo dekat JB nun? Matik la pengantin takde sebab tengah amek exam. Muahahahaha. Mase aku amek paper tu seyes kepala aku tak angkat langsung, terus tunduk pulun menulis dan menulis jawapan. Ntah betoi ntah idok, belasah sajo kuikuikuikui. Kepala ingat nak bersanding pas zohor mana ingat nak exam dah. Nasib tak lukih gambo orang sanding atas kertas jawapan kuakuakukaukua...

Pas abis jawab dalam kul 11 aku terus kuo dewan, zasss terus pegi mekap kat mak andam then terus tergopoh gapah pakai baju pengantin sesiap. Yang ma aku pulak asik kol kol kol kollllll hadoi stresss tau dok. Mase tu aku dah le paking jauh beno dari kedai andam tu. Pulak dengan crown2 veil2 panjang berjela aku lari pegi kereta. Jenuh semua orang dok pandang -.-" dah macam runaway bride! Aku sorang mase tu sebab erie dah siap kat umah dia. Pastu dengan crown veil baju songket tu aku bawak keta macam pelumba F1 muahahahahaha. Yela ma cakap ni rombongan dan tunggu depan umah pengantin laki. Coiiiiii kelam kabut aku!

Sampai jek depan umah Erie aku kena bebel sebab lambat...derrr orang tengah amek exam kot? Fuhh nasib sempat walau semua orang dah tunggu aku. Kuikuikuikui. Kesah pulak aku. Ko ke aku yang pengantin ni? Muahahahaha. Itu cite pengalaman mase baru kawin, pastu mase dah kawin ade anak aku ni odw pegi kelas dah ngepam dalam keta, mase rehat orang makan aku ngepam dalam keta jugak sambil dengan lagu. Kadang tu basah baju aku sebab lecturer drag kelas lambat abes. Nangis tek aku mase tu... tu yang basah tu. Kuakuakuakua!

Mase exam pon beberapa kali jugak mase aku tengah sarat tetap ku gagahkan diri amek final. Mase tengah mabuk pon ade gak kena mase nak study group. Asal start discussion je nak muntah, asal bukak buku je nak muntah. Amboih sangat ni. Tapi itula antara kemanisan aku berlajar dari anak dara, sampai lah anak tiga nasib tak anak 5 baru abes... eh lima????? Kuikuikuikui. Now aku gigih lagi untuk sambung degree. Baru submit form last 2 weeks dan harapnya berjaya diluluskan la.

Sampai sini dulu la entry hari ni. Bersawang mak update tapi non-hadooo bz memanjang. Eh lupa pulak kita dah konvo 16.5.2015 aritu di UiTM Shah Alam dengan CGPA 3.31 hahahaha berani tunjuk CGPA kihkihkih. Memang mengalir airmata sangat mase beratur tunggu turn nak masuk dewan tu. Akhirnya segala penat jerih lelah aku dah berhasil. Aku tak kisah pon orang nak cemuh aku sebab aku terlalu membangga diri atau sebagainya. Yang penting aku dah capai satu kejayaan penting dalam hidup aku. Pada yang tak habis mengata tu dipersilakanlah. Moga Allah merahmati awak semua :)

Sebagai seorang anak, isteri dan ibu....detik yang paling membanggakan aku adalah ketika kaki melangkah penuh semangat dan menerima segulung Diploma Pentadbiran Awam dari Vice Cancelor. Aimata aku jatuh di dalam Dewan Agong Tunku Canselor....... Insyallah 3 tahun lagi kita jumpa di dewan yang sama. 

Nota kecil: Buat Arwah Arifin bin Hj. Abd. Hamid... tasha hadiahkan segulung diploma untuk baba. Hanya untuk baba tersayang, tasha tahu mesti baba tersenyum melihat tasha dari "sana". I love you, ba :) really love you and miss you too.


kita bangga dengan diri sendiri.

kita tau kita ade extra power dari orang lain.

kita ade banyak push factor yang buat kita berjaya :)

terima kasih mama, arwah baba, suami, anak-anak dan adik beradik jugak kawan-kawan sekalian yang bagi semangat.
Inilah push factor kite. Mama hadiahkan segulung diploma berbintang satu untuk anak-anak mama dan suami tersayang :)
sharemy
mommycha

15 June 2015

Isu bersalin kite.

Salam

Kite try update balik mase bersalin anak ketiga aritu. Walau ade sedikit kureng ingatan akibat banyak urat putus, almaklom tetiap tahun bersalin. Tak terkira dah bape ratus ribu urat putus. Jangan urat kentut putus udehle...Muahahahahaha!

Aku bersalin hari Isnin 2.3.2015. Ahad tu mengidam makan dekat Kenny Rogers dapat jugak makan padahal gigi sakit teruk. Haaaa sebelom beranak nak citer aku ditimpa penyakit sakit gigi sampai menonggek-nonggek buntot ke atas. Punya tahan sakit. Wuuuuuu. Kalo semut lalu pon rase nak penampo jek semut tu sebab lalu depan aku. Sampai cenggitu sakitnye.

Dah pulak terboyot-boyot bawak perut pehtu sakit gigi pulak. Dek kerna tak tahan ku ajak laki aku pegi klinik gigi, pastu siap kena marah dengan dokter sebab dah nak bersalin baru gagah nak cabut gigi. Memang kena ceramah berdas-das. Padahal pegi klinik swasta tau...eleh walau aku pakai tudum pareeda celop mase tu tak bermakna aku tadek duit yek dokter! Cis..... Pastu tak boleh cabut sebab doc takut ubat bius tu boleh efek baby. Aku la yang ngek nye dah 38 weeks preggie baru nak cabut. Memang tak DAPATTTTTT laa.............!

Balik dengan hampa dan tanpa mendapat sebarang ubat. Boleh makan panadol jek buat tahan sakit. Masalahnye makan panadol pon tak jadi ape. Buat cara tradisional pon takjadi ape jugak. Suruh aku gigit ais la, gosok bawang putih la, taruk kulit kayu manis le, kumur listerine, air garam semua booooo jalan. Gile kot sakit gigi lagi teruk dari sakit contraction. Pffttttt! Tobat nasuha aku mase tu...agagagaga!

Nasib la malam ahad terus rase sakit perut nak ukkk-uukk. Sekali tengok eh banyak nau lendir atas pender. So zasss pegi DEMC pagi pukul 3. Terus daftar masuk LR. Tercongok dalam LR sambil tahan sakit gigi. Wuwuwuw. Yang sakit contraction tu mild-mild sajo. Bila mak bidan seluk dia cakap ok ade opening 3cm puan. Fuh! Cepat lah beranak sebab nak makan ubat tahan sakit gigi. Kakakakakaka.. bukan sebab nak tengok anak, tpi sebab nak makan ponstan benonye. Tak tahan woiii sakit gigi macam kena gigit ikan jerung kat gusi. Kuikuikuikuikui!

Mase dalam LR tu even dapat breakfast pon ku tak sentuh. Yela gigi sakit berdesing ade pulak hati nak makan dengan aman dan damai? Memang taklaaaaaa kan? Pastu cakap dengan laki ku, "Baba tolong belikan fresh orange suam" Bahahahaha itu jek permintaan terakhir sebelom beranak. Aiseh patut mintak gelang macam Aaisyah Dhia Rana yang macam sauh kapal tu pftttttt! Ni adeke mintak fresh oreng jek....Alahai Micha rugi. Kuikuikuikui!

Eh sebenonya orang beranak pukul 3 petang tau. Walaupon check in LR pukul 3 pagi. Lambat jugak nak bukak naturally sampai terpakse induce drip. Baru zasss terbukak sampai 8cm pastu full bukak terus Doc Norleen suruh push. Eh sebelum tu Doc Norleen masuk pastu tanye "Sha...sha ok? Sakit contraction kuat tak?" Aku jawab..."Tak OK doc, saye sakit gigi"....Muahahahaha. Bukan sakit bersalin tapi sakit gigi melebihi segalanya. Adoi! Eh aku berjaya bersalin normal jugak kali ni. Baby girl u ols...

Eh aku amek epidural tau. #jangankecamsaya amek ke tak amek ke ubat penahan sakit ni bukan dapat award ape pon yer dok?

3 kali push aku pon berjaya mengeluarkan baby. Yang takbestnye masa push tu doc tarik dengan forcep pastu mase tu kepala baby dongak ke atas, dah pulak benjol pale baby mase tu -.-' benjol beso bola golf tau. Aku sambil tahan sakit gigi pastu cakap dengan doc..."Ala doc sedihnya anak saya ade bola golf kat kepala...."

Lepas dah cuci baby terus kasi baby susu. Then nursery amek nak check up bla-bla-bla. For me bersalin kali ketiga paling sakit sebab nurse kata lagi 0.5inci nak koyak sampai buntot #fengsandengo itu belom tengok secara live camne ntah rupa nye...Even amek epidural tetap sakit. Kau ghaser ubat epidural tu tahan sampai abes pantang ke bius nye?????

After a day kitaorang pon check out DEMC. Alhamdulillah mase tu baby takde jaundis, sihat walafiat seberat 3.07kg. Paling kecik berbanding abang dengan kakak. Pastu terus zasss balik rumah bawak "orang baru" nak jumpe opah, abang, kakak kat rumah. Sesampai saje kat rumah Mikhail terus tanye...

"Ma... tu sape haaa? Anak baru ke, amek mana?"

-.-"


Sekian. Nak pegi pos #bunbymicha jap esok kite continue lagi.

gambaq baru sebab gambo mase baby dalam henpon lame titew ;)


sharemy
mommycha

11 June 2015

Hello im back, after krikkrikkk for 3 mons! :p

Salam

Dua tiga meow berlari
mana nak sama si meow belang
Dua tiga boleh mu cari
Mana nak sama mommycha seorang....meooow!

Eceh siap pantun ko! Hoi lama sungguh tak menulis kat sini. #jangankecamsaya biasela dah memegang status ibu anak 3 semua kelam kabut. Anak lahir setahun sorang wei... Tak sempat la dah nak bermanja diri sendiri, mandi pon 5 saat je dalam bilik air pastu zass siap. Tengok tu betapa terer nye aku sekarang.

Wow! banyak sungguh benda yang diceritakan kat sini dari masuk labor room, bersalin pastu berpantang then konvo then masuk keje balik. Fuhh..memang la tak akan aku cite dalam satu entry. Kot-kot aku rajin nanti ku buat entry lain jugak. Secara peribadinya aku sendiri nak bagi award supermom tu dekat diri sendiri. It was no easy being a mom with 3 kids. Matikla dalam pantang pon macam tak pantang, mengasuh anak-anak yang sedang membeso. Hiruk pikuk bergaduh berebut barang, kang sana nangis, sini jatuh, sana nak makan, sini berak, sana nak kencing, sini nak susu, fuh! its make me stronger than ever. Fuiyooo sket dekat diri sendiri. Jap pikir camne orang yang ade anak seblas dua belas orang tu....wuwuwuw!

Oh dalam mase berpantang pon aku dah start meniaga menjual BUN. Haaa jangan buat muka pelik pulak. Memang before this aku attend course buat roti tau huhuhuhu... Maka semasa ku ber pantang terlahirlah The Roti by Natasha Farina #bunbymicha. Bukan sesaja aku pantang duk menggoyang kaki kot. Aku takreti goyang kaki kat rumah. Kalo boleh semua nak buat. Pastu malam mengerang kat laki sendiri sakit kaki, sakit pinggan, sakit bahu laa. Pangggg diri sendiri kang!

For the first ever entry kita perkenalkan dulu #bunbymicha. Aku jual murah-murah saje. RM1 sebijik. Bun ni kompom gebus, inti pon banyak. Ku buat inti dengan penuh kasih dan sayang dari lubuk hati paling terdalam. Eceh...haaa nak ape lagi. Sesekali ubahla selera dari makan roti Gardenia ke #bunbymicha ni pulak. Murrr murrrr saje dan yang penting bun aku gebu macam aku eh??? Pastu aku buat insyallah bersih dan semestinya halalan toiyiban. Hahahahaha! #bunbymicha ade 5 flavor setakat ni ade coklat, kacang merah, kaya, sambal bilis, sardin. Insyallah lepas raya kita upgrade kepada flavor lain pulak. Yang bestnye bun ni boleh aku poslaju. Tapi please expected some "kepenyekkan dan keremukkan" bun semasa proses mengepos. Paham jela kan poslaju tauk-tauk barang cane. -.-'

Setakat  ni alhamdulillah bisnes #bunbymicha ni amat menggalakkan. Sampai terpakse customer tunggu list untuk dapat bun. Yela yang nak buatnye tu mak anak 3 so pepaham sajelah. Komitmen not 100% untuk bun saje. Anak-anak ngan laki pon kena jaga jugak. Mana nak masak, ngemas rumah, ngepam susu lagi hohohohoho! Tangan sotong la aku kat rumah. Sotong takpe jangan jadi takoyaki udah le..

So itu saje untuk update first entry. Amboi masuk-masuk je terus baca entry bun yek? Muahahahahahaha! Promosi gitew. Oh menjelang puase ni bisnes tetap jalan seperti biase, kot sesapa nak sedekah kat surau ke, buat berbuka pose or bersahur boleh roger-roger Micha tau. Mana tau terbangun lambat ke taksempat makan nasik...zasss terus grab #bunbymicha dan ngap-ngap! Taraaa dah dapat bersahur dengan cepat dan tuntas kan? Tayah gosok gigi pon takpe...halal jela....Agagagagagaga...Alaaa apeadahal sehenggek je pon...

Nak oder boleh wasap/tele: 018-282 6795 yek! Pisyawww..


introducing....my new baby "The Roti by Natasha Farina" atau nama glemernye #bunbymicha

hot from oven :)

flavors yang ade dan akan diupgrade selepas raye nanti, with more new filling :)

#testi1


#testi2


#testi3


#testi4


#testi5


#testi6


#testi7


#testi8


#testi9
ok. tata!
 
sharemy
mommycha

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...