Iklan

Sharemyloves Geng!

18 June 2015

Hanya untukmu, sayang.


Salam dan selamat berpose korang!

#larikejapdariceritababpose

Kegigihan seorang aku. Gitew opening ayatnya, nak cerita betapa kali ni cuti 3 bulan aku lalui dengan penuh bermakna dan berlainan dari cuti bersalin sebelum-sebelum ini. Berpantang kali ni walaupon sangat meletihkan tapi aku sangat-sangat enjoy. Ceh enjoi la sangat..kuikuikui yela berpantang sambil menjaga anak-anak yang semakin membeso memang fuhhhhh lah, urut dada beribu kali sehari kot!

Bulan Mac bersalin. Bulan April berpantang dan bulan Mei selamat dah aku berkonvo, bulan Jun aku naik keje :) memang Allah SWT dah aturkan pembukaan tahun 2015 yang sangat cantik bagi aku. Alhamdulillah. Today nak cite pasal konvo pulak. Itu yang buat opening kegigihan seorang aku tu. Kuakuakuakua. Gigih ke uols?

Sebelom aku berjaya konvo beribu juta onak duri aku lalui. Padahal nak amek segulung diploma je pon. Derrr? Tapi its ok at least dapat jugak aku segulung diploma walaupon terpaksa melalui segala pahit dan getir perjuangan dalam menghabiskan pelajaran. Hamboi bahasa taraf sastewaran negara Class A ni. Muahahahaha. Actually aku start belajar Jun 2010 and now Jun 2015. 5 tahun der nak abeskan diploma. Ehhh jangan salahkan aku tau, salahkan ibu ngandong ni haa ateee dah tetiap tahun mengandng bersalinnnnnn je mana tak diploma pon 5 tahun kuikuikuikui.

Aku start belajar mase aku masih bujang masih free hair, rambut blonde panjang sampai ke bahu. Hahahah zaman jahiliah lagi mase tu, tak kenal shawl nilopak atau paridah lagi mase tu. Mase first semester pon dah best sebab ramai kawan, yela bila amek e-pjj ni kena independent sendiri cari kawan dan join group untuk assignment. Memasing pon dah keje dan belajar cuma part time so kena tawadoq bebetul kalo tak tu yang jadi study half way. Then setelah dapat kawan kitaorang macam ngam untuk semester 4 then sikit demi sikit kawan makin hilang sebab tak continue atas pelbagai sebab. Ade yang CGPA kurang, ade yang repeat paper dah maximum, ade yang memang malas dan macam-macam lah. Until aku grade ni pon sorang dua je kawan dari dulu. Yang lain entah kemana :(

But finally after banyak dugaan pada aku berjaya jugak aku grade. Sebelum itu aku nak share antara pahit manis aku mase belajar dulu, aku paling taleh lupa masa aku kawin. Boleh pulak masa sanding belah laki time tu sama tarikh final exam paper Agama. Ko ghase camne kah aku? Paper agama tu start 9.00 - 11.30 pagi tau. Memang gelabah aku. Nasib la umah Erie pon dekat Shah Alam kalo dekat JB nun? Matik la pengantin takde sebab tengah amek exam. Muahahahaha. Mase aku amek paper tu seyes kepala aku tak angkat langsung, terus tunduk pulun menulis dan menulis jawapan. Ntah betoi ntah idok, belasah sajo kuikuikuikui. Kepala ingat nak bersanding pas zohor mana ingat nak exam dah. Nasib tak lukih gambo orang sanding atas kertas jawapan kuakuakukaukua...

Pas abis jawab dalam kul 11 aku terus kuo dewan, zasss terus pegi mekap kat mak andam then terus tergopoh gapah pakai baju pengantin sesiap. Yang ma aku pulak asik kol kol kol kollllll hadoi stresss tau dok. Mase tu aku dah le paking jauh beno dari kedai andam tu. Pulak dengan crown2 veil2 panjang berjela aku lari pegi kereta. Jenuh semua orang dok pandang -.-" dah macam runaway bride! Aku sorang mase tu sebab erie dah siap kat umah dia. Pastu dengan crown veil baju songket tu aku bawak keta macam pelumba F1 muahahahahaha. Yela ma cakap ni rombongan dan tunggu depan umah pengantin laki. Coiiiiii kelam kabut aku!

Sampai jek depan umah Erie aku kena bebel sebab lambat...derrr orang tengah amek exam kot? Fuhh nasib sempat walau semua orang dah tunggu aku. Kuikuikuikui. Kesah pulak aku. Ko ke aku yang pengantin ni? Muahahahaha. Itu cite pengalaman mase baru kawin, pastu mase dah kawin ade anak aku ni odw pegi kelas dah ngepam dalam keta, mase rehat orang makan aku ngepam dalam keta jugak sambil dengan lagu. Kadang tu basah baju aku sebab lecturer drag kelas lambat abes. Nangis tek aku mase tu... tu yang basah tu. Kuakuakuakua!

Mase exam pon beberapa kali jugak mase aku tengah sarat tetap ku gagahkan diri amek final. Mase tengah mabuk pon ade gak kena mase nak study group. Asal start discussion je nak muntah, asal bukak buku je nak muntah. Amboih sangat ni. Tapi itula antara kemanisan aku berlajar dari anak dara, sampai lah anak tiga nasib tak anak 5 baru abes... eh lima????? Kuikuikuikui. Now aku gigih lagi untuk sambung degree. Baru submit form last 2 weeks dan harapnya berjaya diluluskan la.

Sampai sini dulu la entry hari ni. Bersawang mak update tapi non-hadooo bz memanjang. Eh lupa pulak kita dah konvo 16.5.2015 aritu di UiTM Shah Alam dengan CGPA 3.31 hahahaha berani tunjuk CGPA kihkihkih. Memang mengalir airmata sangat mase beratur tunggu turn nak masuk dewan tu. Akhirnya segala penat jerih lelah aku dah berhasil. Aku tak kisah pon orang nak cemuh aku sebab aku terlalu membangga diri atau sebagainya. Yang penting aku dah capai satu kejayaan penting dalam hidup aku. Pada yang tak habis mengata tu dipersilakanlah. Moga Allah merahmati awak semua :)

Sebagai seorang anak, isteri dan ibu....detik yang paling membanggakan aku adalah ketika kaki melangkah penuh semangat dan menerima segulung Diploma Pentadbiran Awam dari Vice Cancelor. Aimata aku jatuh di dalam Dewan Agong Tunku Canselor....... Insyallah 3 tahun lagi kita jumpa di dewan yang sama. 

Nota kecil: Buat Arwah Arifin bin Hj. Abd. Hamid... tasha hadiahkan segulung diploma untuk baba. Hanya untuk baba tersayang, tasha tahu mesti baba tersenyum melihat tasha dari "sana". I love you, ba :) really love you and miss you too.


kita bangga dengan diri sendiri.

kita tau kita ade extra power dari orang lain.

kita ade banyak push factor yang buat kita berjaya :)

terima kasih mama, arwah baba, suami, anak-anak dan adik beradik jugak kawan-kawan sekalian yang bagi semangat.
Inilah push factor kite. Mama hadiahkan segulung diploma berbintang satu untuk anak-anak mama dan suami tersayang :)
sharemy
mommycha

15 June 2015

Isu bersalin kite.

Salam

Kite try update balik mase bersalin anak ketiga aritu. Walau ade sedikit kureng ingatan akibat banyak urat putus, almaklom tetiap tahun bersalin. Tak terkira dah bape ratus ribu urat putus. Jangan urat kentut putus udehle...Muahahahahaha!

Aku bersalin hari Isnin 2.3.2015. Ahad tu mengidam makan dekat Kenny Rogers dapat jugak makan padahal gigi sakit teruk. Haaaa sebelom beranak nak citer aku ditimpa penyakit sakit gigi sampai menonggek-nonggek buntot ke atas. Punya tahan sakit. Wuuuuuu. Kalo semut lalu pon rase nak penampo jek semut tu sebab lalu depan aku. Sampai cenggitu sakitnye.

Dah pulak terboyot-boyot bawak perut pehtu sakit gigi pulak. Dek kerna tak tahan ku ajak laki aku pegi klinik gigi, pastu siap kena marah dengan dokter sebab dah nak bersalin baru gagah nak cabut gigi. Memang kena ceramah berdas-das. Padahal pegi klinik swasta tau...eleh walau aku pakai tudum pareeda celop mase tu tak bermakna aku tadek duit yek dokter! Cis..... Pastu tak boleh cabut sebab doc takut ubat bius tu boleh efek baby. Aku la yang ngek nye dah 38 weeks preggie baru nak cabut. Memang tak DAPATTTTTT laa.............!

Balik dengan hampa dan tanpa mendapat sebarang ubat. Boleh makan panadol jek buat tahan sakit. Masalahnye makan panadol pon tak jadi ape. Buat cara tradisional pon takjadi ape jugak. Suruh aku gigit ais la, gosok bawang putih la, taruk kulit kayu manis le, kumur listerine, air garam semua booooo jalan. Gile kot sakit gigi lagi teruk dari sakit contraction. Pffttttt! Tobat nasuha aku mase tu...agagagaga!

Nasib la malam ahad terus rase sakit perut nak ukkk-uukk. Sekali tengok eh banyak nau lendir atas pender. So zasss pegi DEMC pagi pukul 3. Terus daftar masuk LR. Tercongok dalam LR sambil tahan sakit gigi. Wuwuwuw. Yang sakit contraction tu mild-mild sajo. Bila mak bidan seluk dia cakap ok ade opening 3cm puan. Fuh! Cepat lah beranak sebab nak makan ubat tahan sakit gigi. Kakakakakaka.. bukan sebab nak tengok anak, tpi sebab nak makan ponstan benonye. Tak tahan woiii sakit gigi macam kena gigit ikan jerung kat gusi. Kuikuikuikuikui!

Mase dalam LR tu even dapat breakfast pon ku tak sentuh. Yela gigi sakit berdesing ade pulak hati nak makan dengan aman dan damai? Memang taklaaaaaa kan? Pastu cakap dengan laki ku, "Baba tolong belikan fresh orange suam" Bahahahaha itu jek permintaan terakhir sebelom beranak. Aiseh patut mintak gelang macam Aaisyah Dhia Rana yang macam sauh kapal tu pftttttt! Ni adeke mintak fresh oreng jek....Alahai Micha rugi. Kuikuikuikui!

Eh sebenonya orang beranak pukul 3 petang tau. Walaupon check in LR pukul 3 pagi. Lambat jugak nak bukak naturally sampai terpakse induce drip. Baru zasss terbukak sampai 8cm pastu full bukak terus Doc Norleen suruh push. Eh sebelum tu Doc Norleen masuk pastu tanye "Sha...sha ok? Sakit contraction kuat tak?" Aku jawab..."Tak OK doc, saye sakit gigi"....Muahahahaha. Bukan sakit bersalin tapi sakit gigi melebihi segalanya. Adoi! Eh aku berjaya bersalin normal jugak kali ni. Baby girl u ols...

Eh aku amek epidural tau. #jangankecamsaya amek ke tak amek ke ubat penahan sakit ni bukan dapat award ape pon yer dok?

3 kali push aku pon berjaya mengeluarkan baby. Yang takbestnye masa push tu doc tarik dengan forcep pastu mase tu kepala baby dongak ke atas, dah pulak benjol pale baby mase tu -.-' benjol beso bola golf tau. Aku sambil tahan sakit gigi pastu cakap dengan doc..."Ala doc sedihnya anak saya ade bola golf kat kepala...."

Lepas dah cuci baby terus kasi baby susu. Then nursery amek nak check up bla-bla-bla. For me bersalin kali ketiga paling sakit sebab nurse kata lagi 0.5inci nak koyak sampai buntot #fengsandengo itu belom tengok secara live camne ntah rupa nye...Even amek epidural tetap sakit. Kau ghaser ubat epidural tu tahan sampai abes pantang ke bius nye?????

After a day kitaorang pon check out DEMC. Alhamdulillah mase tu baby takde jaundis, sihat walafiat seberat 3.07kg. Paling kecik berbanding abang dengan kakak. Pastu terus zasss balik rumah bawak "orang baru" nak jumpe opah, abang, kakak kat rumah. Sesampai saje kat rumah Mikhail terus tanye...

"Ma... tu sape haaa? Anak baru ke, amek mana?"

-.-"


Sekian. Nak pegi pos #bunbymicha jap esok kite continue lagi.

gambaq baru sebab gambo mase baby dalam henpon lame titew ;)


sharemy
mommycha

11 June 2015

Hello im back, after krikkrikkk for 3 mons! :p

Salam

Dua tiga meow berlari
mana nak sama si meow belang
Dua tiga boleh mu cari
Mana nak sama mommycha seorang....meooow!

Eceh siap pantun ko! Hoi lama sungguh tak menulis kat sini. #jangankecamsaya biasela dah memegang status ibu anak 3 semua kelam kabut. Anak lahir setahun sorang wei... Tak sempat la dah nak bermanja diri sendiri, mandi pon 5 saat je dalam bilik air pastu zass siap. Tengok tu betapa terer nye aku sekarang.

Wow! banyak sungguh benda yang diceritakan kat sini dari masuk labor room, bersalin pastu berpantang then konvo then masuk keje balik. Fuhh..memang la tak akan aku cite dalam satu entry. Kot-kot aku rajin nanti ku buat entry lain jugak. Secara peribadinya aku sendiri nak bagi award supermom tu dekat diri sendiri. It was no easy being a mom with 3 kids. Matikla dalam pantang pon macam tak pantang, mengasuh anak-anak yang sedang membeso. Hiruk pikuk bergaduh berebut barang, kang sana nangis, sini jatuh, sana nak makan, sini berak, sana nak kencing, sini nak susu, fuh! its make me stronger than ever. Fuiyooo sket dekat diri sendiri. Jap pikir camne orang yang ade anak seblas dua belas orang tu....wuwuwuw!

Oh dalam mase berpantang pon aku dah start meniaga menjual BUN. Haaa jangan buat muka pelik pulak. Memang before this aku attend course buat roti tau huhuhuhu... Maka semasa ku ber pantang terlahirlah The Roti by Natasha Farina #bunbymicha. Bukan sesaja aku pantang duk menggoyang kaki kot. Aku takreti goyang kaki kat rumah. Kalo boleh semua nak buat. Pastu malam mengerang kat laki sendiri sakit kaki, sakit pinggan, sakit bahu laa. Pangggg diri sendiri kang!

For the first ever entry kita perkenalkan dulu #bunbymicha. Aku jual murah-murah saje. RM1 sebijik. Bun ni kompom gebus, inti pon banyak. Ku buat inti dengan penuh kasih dan sayang dari lubuk hati paling terdalam. Eceh...haaa nak ape lagi. Sesekali ubahla selera dari makan roti Gardenia ke #bunbymicha ni pulak. Murrr murrrr saje dan yang penting bun aku gebu macam aku eh??? Pastu aku buat insyallah bersih dan semestinya halalan toiyiban. Hahahahaha! #bunbymicha ade 5 flavor setakat ni ade coklat, kacang merah, kaya, sambal bilis, sardin. Insyallah lepas raya kita upgrade kepada flavor lain pulak. Yang bestnye bun ni boleh aku poslaju. Tapi please expected some "kepenyekkan dan keremukkan" bun semasa proses mengepos. Paham jela kan poslaju tauk-tauk barang cane. -.-'

Setakat  ni alhamdulillah bisnes #bunbymicha ni amat menggalakkan. Sampai terpakse customer tunggu list untuk dapat bun. Yela yang nak buatnye tu mak anak 3 so pepaham sajelah. Komitmen not 100% untuk bun saje. Anak-anak ngan laki pon kena jaga jugak. Mana nak masak, ngemas rumah, ngepam susu lagi hohohohoho! Tangan sotong la aku kat rumah. Sotong takpe jangan jadi takoyaki udah le..

So itu saje untuk update first entry. Amboi masuk-masuk je terus baca entry bun yek? Muahahahahahaha! Promosi gitew. Oh menjelang puase ni bisnes tetap jalan seperti biase, kot sesapa nak sedekah kat surau ke, buat berbuka pose or bersahur boleh roger-roger Micha tau. Mana tau terbangun lambat ke taksempat makan nasik...zasss terus grab #bunbymicha dan ngap-ngap! Taraaa dah dapat bersahur dengan cepat dan tuntas kan? Tayah gosok gigi pon takpe...halal jela....Agagagagagaga...Alaaa apeadahal sehenggek je pon...

Nak oder boleh wasap/tele: 018-282 6795 yek! Pisyawww..


introducing....my new baby "The Roti by Natasha Farina" atau nama glemernye #bunbymicha

hot from oven :)

flavors yang ade dan akan diupgrade selepas raye nanti, with more new filling :)

#testi1


#testi2


#testi3


#testi4


#testi5


#testi6


#testi7


#testi8


#testi9
ok. tata!
 
sharemy
mommycha

13 February 2015

Ape saya perlu buat hari ini?

Salam

Today aku ade check-up untuk 35 weeks. Takpo tak gigil sangat sebab check-up dekat DEMC saje bukan klinik kerajaan lagi. Muehehehehe. Paling kuat doctor Norleen sengih kat aku sebab tak berjaya membeli/meminjam/membuat test BSP yang dah berbuih mulut dia dok suruh buat tu. Kuakukaukuakua! Maaf le doc saye tak berjaya menjumpai mesin ituponyeadoiiii ;p

Dekat DEMC pon satu hal, bila laki aku tanye mase nak pegi pinjam mesin diabetes tu. Amboihhh mase ni lah mesin dekat homecare tu semua nak rosak. Pastu nurse tu suruh aku beli baru. Haiii nurse takkan nak buat sekali test aku kena beli semua pulak?. Pastu doc pulak suggest suruh aku warded sehari untuk buat bsp dekat lab DEMC saje. Hoi lagi aku takmo sebab last cucuk BSP tu pukul 9 malam. Takkan aku nak tinggal anak-anak seharian. Cannot...cannot! Makanya disebabkan segala alasan di atas, tak terjadilah BSP aku. Kuakuakuakuakuakua!

Today jugak aku ade janji dengan akak set tilam kekabu nak self-pick up set bantal tilam kekabu ku itu. Aku dah set date dekat Petronas Sek. 7 Shah Alam, huish memoga result set kabu aku adalah seperti yang aku harapkan, bersih, suci, gaya, mutu, keunggulan. Gitchewwwww! Bukanlah nak harap high expectation tapi janji comey udehla....Lama jugak ku order dan bayar since Disember tahun lepas dan alhamdulillah sempat siap. Wuwuwuwuwuw...

Today jugaknye aku nak pegi servis keta. Bulan ni kemain myvi ijou aku mintai dibelai dan dimajnai. Amboih sangat ni. Dengan kena servis tuko minyak itam, filter bagai, pastu ekon pulak kena tambah gas. Sebab bila naik keto kemain rase berbahang macam duduk dalam oven. Kang tak memasal keluo keta jadi macaroon kang kihkihkih. Pastu elok pulak roadtax mati bulan Mac. Amboihhh sangat dia tu bese tuuuu.... Semua nak pakai duit sesajo. Aku bukan ape teringat pulak kes accident sebab owner tu tak servis keta camne ntah. Pastu accident teruk, pulak mase tu aku tengok berita dengan mama aku. Dah panjang cite orang tu dok suruh aku pegi servis..pegi servis...pegi servis. Iyela mak japgi anakanda pegi melangut kedai cino servis tu yek.

Ape-ape pon semua tu kena buat mase lunch hour yang panjang dihari Jumaat yang mulia ini. Kiranya petang i ols tak masuk opis dah sebab mintak time slip dari DEMC. Wuwuwuwu. Pengakuan berani mati sangat ni. Pastu kot ade time nak menyinggah beli baju baby lagi sebagai tambahan kehkehkeh. Itula tu selagi tak beranak dok keje mengangkot baju budak sajo.

Till then, doakan kelancaran semuanya. Dalam pada kita dalam kegembiraan marilah kita sedekahkan jugak Al-Fatihah kepada sesiapa saja tak kira yang hidup atau yang telah tiada. Sesungguhnya tiada apa yang lebih baik dari mendoakan antara kita sesama Islam.

Amin.

okbai!

throwback: masa zaman sebelom perot buncit, berselfie disamping 360 camera apps. Kuakuakuakuakua!
sharemy
mommycha

12 February 2015

Kenan mase mengandung

Salam

Masa mengandung ni memang mengundang lah! Ramai pulak aku terkenan. Selain Remy Ishak, dan Sanoene tu, aku memang terkenan dengan si mamat penyanyi sorang ni. Rasanya since pregnancy kedua aku suka tengok muka dia terbawak sampai pregnancy ketiga. Muehehehe. Amboi gatai sangat dah ni ;p

Kat orang pompuan takde pulak aku terkenan. Tapi nengok orang laki amboi "merembes" lain macam ni. Kohkohkoh! Takpela kes-kes kenan ni bukan otomatik ko akan copypaste muka orang yang ko kenan tu 100%. Kalo centu senang la, asal mengandung kenan sikit kat Aidil Zakuan pastu tup-tup muka baby macam si Aidil. Contoh la kannnn...contoh!

Eh yang perenggan atas tu kan, bila aku cakap ade terkenan kat sorang penyanyi ni, mesti ade few yang tahu sape aku maksudkan. Lagi sekali jangan kecam aku. Aku minat je kot tengok muka dia. Lantok la berlopak ke bersopak ke....Timah ar ni suka cakap muka dia lopak. Grrrrr! Penyanyi yang ku suka tu adalah...jeng-jeng-jeng........ AWEERA!

Muehehehehe. Oiii jangan phui dekat aku oiii! Seyes dari hati ku yang tulus ikhlas ni aku memang suka nengok dia. Hai bab suara jangan taktau aku leh la ganti Sarimah duk tepi radio belai-belai radio sebab dengar suara retis pujaan. Bezanya Sarimah dengo suara P.Ramlee dalam radio tapi aku nengok Aweera dalam youtube. Muehehehehehe. Jangan kecam aku....jangan kecam! Kahkahkahkah.

Ko tau aku ni punyalah kenan sampaikan mase Aweera nanyi semifinal AJL aritu ku boleh ngulang sehari berpuluh kali especially wiken ado wifi katanya laju dok repeat nengok. Sampaikan laki aku balik pon aku taksedo muehehehehe. Aweera ade suara yang unik. Rambut pon unik, rupa pon yenadeyyyy lagi unik. Kahkahkahkah! Tu la hasil sekodeng aku kat IG aweera official dia. Siap skodeng ig retis ni nengok mak dia, adik-adik dia. Haaa ade? Mampu? Kihkihkih!

Mase Aweera tak nanyi final akulah makhluk paling kecewa. Oiii frust menonggeng orang kata. Awat la hang tak nanyi -.-" hahahaha. Sangatla over ni. Tapi takpo ku sanggup ngulang tengok ajl semifinal tu. Pada aku dia memang juara dihati ku ini...Auuuwwwwww!

Gitulah penangan terkenan aku ni. Aweera jugak jadi mangsa. Kofkofkof! Sampai DP dekat watsapp pon buh gambo aweera. Hahahaha. Ala korang pon mesti ade terkenan jugak kan kat sesapa. Tosah mohong la dengan aku. At least mau terkenan kat Aaisyah DhiaRana dengan harapan kuo anak muka macam mat saleh celop... kan?kan?kan?

Okbai!


amboih sangat ni.....debo pulak tengok lama-lama...

ni pon amboihhh sangat

pinjam rambot?

matamu yang redup ittew...auuuww!


muahahahaha! cer bace sikit ape pompuan mommychaa tu tulis, pastu ape Aweera balas? agagagagagagaga!

hi Aweera ku sayang...eh?...kakakakakaka!

sharemy
mommycha

11 February 2015

Update: Barang kita.

Salam

Teruja kejap tengok entry kengkawan "sepermengandungan" yang update pasal sopink baju-bajan dan kelengkapan baby (Aty & Erin). Wuuuuuu nak update jugakla. Walaupon takde la kita membeli segalanya baru, tapi...tapi...tapi...70% barang untuk baby adalah barang baru. Kohkohkoh! Pada aku tak fair kalo dah namanya adik semua kena pakai barang turun-temurun UNLESS barang tu elok lagi (cth: barut, bedung, lampin, baju-bajan). As a mother kita mahukan yang terbaik untuk anak-anak walaupon, kita ni kadang baju pon tak bertuko ganti. Gitew konsepnye, Senah.

Untuk baby M ni, hatiku aku tertarik dengan personalized items. Contohnya blanket yang stitch nama baby, towel pon stitch nama, bantal pelok jugak ade stitch nama baby. Wuuuuu over sikit tapi takpela, kata anak bongsu, eh? Muehehehehe. Semua ku prepare since aku lepas trimester pertama, setiap kali gaji ku peruntukkan sedikit untuk keperluan baby. Takdela beli "segedebok" centu gaji kerani bukan puluh ribu kan? So kita pepandailah bajet. Contoh bulan ni setel order dan bayar blanket, next month set tilam. Oh ya..untuk set tilam kekabu pon ku ade order. Kain pon ku pilih sendiri pastu ku pos ke akak yang buat set tilam kekabu tu. Recommended lah akak tu buat kemas, cantik dan terpaling penting sarung boleh bukak dan cuci. Puas ku survey harga dan kualiti akhirnya akak ni jugak jadi pilihan hati :) satu set kekabu tu include (1 tilam, 1 bantal tido, 1 bantal karipap, 2 bantal pelok dan 1 comforter) RM150. Ni sebab kain dari aku sendiri. Aku suka invest kat tilam sebab tilam ni akan jadi tempat melepak anak-anak sampai beso. Sama macam Mikhail & Mikayla sampai loni baring depan tv pakai tilam since baby. So bagi aku sangat worth it!

Dan sekali lagi kesemua personalized items ni ku cari dekat IG jugak. #sayajualtowelbaby #sayajualtilamkekabu melambak keluar. Muahahahaha. Whereas, untuk baju pulak aku dah cite aritu borong dekat expo baby je. Takde penambahan ape pon, eh ade la beli sleepsuit dari Tmah dan dua helai beli kat kedai baby. Jugak sleepsuit. Baju jalan non-hado lagi... Kuakuakuakua! Bab baju bajan takpo online sajo janji akaun duit ado. Huhuhuhu.

Excited tu memang ade walaupon dah nak masuk anak tiga. Perasaan bercampo baur. Preparation pon dah setel rasanya. Last week dah beli botol susu baby jugak. Beli dekat Mothercare sebab kebetulan keluar pegi Alamanda terus zasss survey dan beli. Hoooo, lupa mittens & booties pon dah beli jugak dekat Carefour sebab murah. Hahahaha. Yang tu takleh turun temurun sebab yang abang dengan kakak dah berbulu dan getah dah "terbarai" hadoiiii la. So, membeli yang barulah kite :)

Gitulah serba sedikit update beli barang. Kang update bebanyak orang kata hover pulak. Wuuuu, kita share mana yang perlu jela kan. Kot-kot la jadi inspirasi dekat ibu yang lain jugak. At least bagi idea kat korang barang ape lagi nak beli kan? 

Hoi...kemain update tapi beg ape pon lom kemas -.-"

Till then, semoga dipermudahkan aku bersalin dengan MUDAH DAN SEKELIP MATA!

okbai!


mittens & booties brand OK baby je. Okletewww!

ni mase membasuh baju aritu, abam sibuk gak nak menolong

ku beli personalized Minky blanket ni from someone dekat IG jugak :)

ni mama punya segala kelengkapan nak bersalin :)


sharemy
mommycha

10 February 2015

#mikhailturnsthree #sayajual #maktakdefb

Salam

Well. Blog selalunya berhantu. Sekali nak update esok lusa pon terasa nak update jugak. So today update pasal besday anak bujang pulak. Hari tu aku ade upload a few gambar mase birthday Mikhail yang ke-3. Maaflah aku tak jemput korang, sahabat handai bukan apa majlis aku tak grand mana dan aku pon dah sarat mase tu. So aku hanya jemput family members dan jirang tetangga saja. Dalam masa yang sama ku niatkan jugak untuk dipermudahkan urusan bersalin aku nanti. Yela kasi adik beradik makan sedap-sedap dapat banyak pahala khens?

Masa buat majlis tu 11 Januari aritu segala jemala makanan semuanya aku order. Kisah pulak aku nak membuat sebab ketidakupayaan menguasai diri. Muehehehehe. Dari kek ke creampuff semua order online. Dan terpaling best semuanya hanya melalui Instagram #sajajual tu. Aku Hashtag je #sayajualkek nahhhh bersepah seller yang jual kek pelbagai bentuk. Sory mak takde FB so mak gunakan medium IG sajo untuk mengoder. Muehehehehe.

Sejak ujung tahun lepas Mikhail memang berangan nak kek truck. Jadinya aku dah search the best IG seller yang jual kek yang sedap tapi rupa cantik. Dan taraaaa...ku memilih Pandacookies sebagai pembuat kek besday Mikhail. Actually kek truck tu kek choc moist je pon tapi ku suruh owner bakery tu kurangkan rase manis kek dan krim. Dan booom! kek tu memang sedap di tekak semua tetamu! Harga kek termasuk delivery RM160. Selain kek aku jugak order lasagna thru #sayajuallasagna. Pilih punya pilih ku tertarik dengan makaroni lasagna dari the lazat lasagna. Itu pon owner nya hantar zass on your door step. Dari Gombak tau, boleh COD. So aku order 3 lasagna size L (RM25) per box.

Disebabkan tema party nye "Truck Hi-Tea" so aku order makanan yang lite-lite saje. Selain kek and lasagna aku order jugak cream puff dan choc eclairs, satay Willy dan MIL bawak roti jala. Mama pulak buat mee kari. So meriah jugakla makanan tu. Cream puff dengan Magnum Choc Eclairs tu pon aku oder dekat ig jugak (eatdessert1) nasibla owner tu stay dekat Putrajaya. So senang collect sendiri. Satay willy tu pon memang power oder seminggu awal (100 cucuk) dekat Sg. Ramal Foodcourt.

Untuk bebudak gigih la aku buat goodies beg. Nasib ade Hani tolong meneman pegi beli jajan segala bagai. Aku beli dekat kedai Mr DIY tu saje segala party goodies beg, murah pulak tu. Satu peket tu siap belon, tiup-tiup, topi ada banyak la party things dalam tu cuma RM2. So mak borong 20 pek. Muehehehehehe. Kasi bebudak hepi sementara parents boleh makan-makan dengan amannye.

Oh! sebelum terlupa aku jugak ade oder customize t-shirt untuk Mikhail. Disebabkan tema truck so aku oder t-shirt gambo truck jugakla dekat (kiutkids) also dekat ig. Muehehehehe. Amboiiiii IG sokmo ni haaa. One thing aku suka pasal t-shirt ni sebab printing nya sangatla cantik dan clear eventhough harga sehelai tshirt agakla mahal. Huhuhuhuhu. Takpe-takpe besday boy punya pasal. As mama said before Mikha, as long as u happy, mama always happy too. Takpela kiranya mama terpaksa bergolok gadai demi anak tercinta :)

Gitula serba sedikit pasal besday Mikha last month. Alhamdulillah anak yang ku kandung 9 bulan 10 hari dah membesar dengan sihat. Diberikan intan berlian segunung tinggi pon taksama dengan kasih mama pada Mikhail. Mama harap Mikhail dapat jaga mama masa mama dah tua kerepot terkencing berak dalam seluar nanti. Mama harap Mikhail tak lupakan mama. Sikit pon mama tak minta apa balasan. Asalkan Mikhail hidup bahagia, itulah syurga atas dunia mama....

Shine & rise my boy.
And may Allah SWT blessed you!
:)

Happy Birthday, duhai anak .

memula konpius nak pilih antara dua jenis truck -.-"

wuuu ni lah tshirt Mikhail dekat kiutkids tu

hahaha goodie beg ala sempoi sajo janji ade :)

yang pack ni lah RM2 dekat Mr DIY tu. banyak khazanah dalam tu yang boleh buatkan bebudak happy ;p

teruja betol dia tengok kek dia tau

wuuuu kek ni 1.5kg tapi beso lah jugak dan syedap!

Miahahahaha! panda tu hiasan je sebab panda tu trademark untuk pandacookies ni

Mak buyong pon lahai taktahu nak cucuk lilin celah mana dah

ni lah lazat lasagna tu. sedap jugak...

bubuh belon gitu je hahahaha besday boy sebok main hadiah

dia asek duduk sebelah kek sebab takut adik potong -.-"


lori tu je fondant yang lain tu semua cream ising so boleh makan :)

he really have fun!

tengkiu achu eira kasik truck ni....

happy besday abam kuat nangis!

okbai!

sharemy
mommycha

09 February 2015

Update suam-suam kuku...

Salam

Once a while datang gaya mau menulis kita tulis. Kang dah malas "menguasai" diri parah kang, lagi tak update ape pulak. Muehehehe. Eh...Hai u ols. Currently kite dalam good condition. Cuma mengah-mengah dan makin membeso dengan jayanya. Come on im in 35 weeks today, haruslah mengah-mengah :)

Firstly aku rase aku kena enjoy this pregnancy. Di sini aku nak umumkan bahawa mungkin ini adalah pregnancy ku yang terakhir......sehingga 5, 6 tahun yang akan datang. Hek eleh! Oii jangan la hek eleh kat aku. Kite seyes ni awak. Cuti aku dah amek maksimum 3 bulan untuk ketiga-tiga anak. So, kuota untuk bercuti bagi anak keempat hanya tinggal beberapa hari sajo. Selebihnya kalo aku nak beranak lagi kena la amek cuti tanpa gaji or cuti rehat. Sobs! :(

Bukan tanak mengandung tapi, enuff for now. Anak-anak masih kecik-kecik belaka. Yang sulung baru pandai baca ABC dengan lancar, yang si dara baru pandai sebut cucu (susu). So cukup-cukuplah dulu. Marilah membesokan anak-anak dulu. Taklarat dah aku ni nak beranak tetiap tahun, beranak satu hal nak menjaga pon satu hal. Expenses budak lagi satu hal.

Sentuh pasal expenses kan, kadang tu pitam tengok rege susu dan pampers yang semakin mahal. Mujur lah dekat Putrajaya ni ade Kedai Darussalam tu. harga maintain je. Tu pon kalo dah sekali borong Drypers 6 pek, susu Sustagen 6 kotak (1.3kg) susu Dutch Lady 4 kotak. Dah berapa tu totalnye? Itu belum masuk yang baby punya. Waaaa....boleh bayo Alza Full Spec Auto sebulan tau!

Dats why kita masih ber myvi itu ke sana sini. Cukuplah mana yang mampu. Eh...itu belom cite bab bayo pengasuh tau. Kadang terpikir nak amek bibik sorang sebab kos bayo pengasuh untuk anak 3 sama macam bayar gaji bibik #urutdadatengokexpensesanak

Itu belom gatal-gatal tangan nak beli baju anak-anak, bawak makan luar, jalan-jalan, beli jajan bagai. Sehingga ke hari ni bila orang bergaya tudung neelofar ku mampu tengok je. Bukan tak mampu cuma, eh takpela baik aku beli susu or barang anak giteww! Sanggup la tengok anak minum susu mahal dari kite ni beli baju baru. Yang Erie lagi sadis, baju dari zaman bercinta pon dia muat pakai lagi. Wuwuwuwu.....

Now, aku memang concentrate nak bersalin dulu. Tolak tepi soal, takut, sakit nak bersalin sebab kalo boleh nak cepat-cepat pastu balik umah dan jaga ketiga-tiga anak. Tak sanggup tinggal Mikhail dengan Mikayla lama-lama. Itu pon semalam dah buat perjanjian dengan MIL suruh tolong jaga Mikhail dalam 2-3 hari mase aku dalam ward, dan Mikayla aku suruh mama tolong jaga kejap. Harus berpisah sebab aku takmo susahkan mama jaga kedua-dua dari pagi sampai malam. Sian pulak orang tua tu. Erie pulak kena jaga aku kat sepital tapi kalo aku rase boleh jaga diri sendiri aku suruh je Erie balik tengok anak-anak. Nurse kan hadoooo...

Ginilah sesekali luahan perasaan ibu-ibu ni. Kadangkala benda-benda camni buat kita jadi lagi tabah dan kuat semangat. Nasib baikla aku dah habis belajar tau. Tu pon bulan Mei/June kang nak sambung Degree pulak. Berangkut pulak aku dengan anak-anak ke Shah Alam umah mertua seharian. Campak anak-anak situ dan aku zassss ke kelas sampai petang. Tengahari balik hantar susu pam  kat baby pulak. Oh...semoga semuanya dipermudahkan!

Semoga semuanya dipermudahkan!
Semoga semuanya dipermudahkan!
Semoga semuanya dipermudahkan!
Semoga semuanya dipermudahkan!
Semoga semuanya dipermudahkan!
Semoga semuanya dipermudahkan!

#bersalinkanakudenganmudah
#bersalinkanakudengansekelipmata



bab buli membuli serah ke adik

BFF la kenkadang tu..tapi selalunya musuh dalam selimut muehehehehe!

I love my famili!

sharemy
mommycha

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...