Iklan

Sharemyloves Geng!

04 December 2014

TIPS: Naikkan HB masa mengandung (ada resipi sekali)

Salam

Lately memang rase nak pitam sokmo, ni mesti pasal kes darah rendah lagi. Masalah HB low berlangsung tanpa menunjukkan sebarang petanda supaya HB kembali naik. Tiap kali check makin turun, dan turun. Ahkak pasrah :(

Walaupon begitu eceh... tetap la aku amalkan beberapa kaedah pemakanan yang akan menaikkan HB tu balik. At least usaha untuk menaikkan HB tu ade la dari tadek langsung kan? Taklarat dengar nurse KK bebel dan terus bebel tanpa henti. I is stress hokeh!

Sory untuk yang membaca blog aku sebab lately banyak tulis pasal tips, review, kisah penyusuan, kisah preggie bla-bla-bla. Yela dah orang pregnant kan takkan nak tulih pasal pegi memancing ikan di laut dalam pulak, kohkoh. So kalo bace buat-buat redho jele....

So, today aku nak share tips untuk naikkan HB (walaupon aku sendiri HB takbape nak naik) untuk korang semua, mana tau tadek manfaat sekarang tapi dimase depan bermanfaat kan? kan? :)

Masak Kerang
---------------

- kerang/tiram mengandungi banyak zink dengan setiap 100mg mengandungi 14.3mg zink. Berbanding dengan daging merah, setiap 100mg hanya terdapat 6.4mg zink sahaja. Kerang juga merupakan sumber asid lemak omega 3 dan mengandungi lemak tepu yang rendah.
- so eloklak kita makan kerang tapi jangan terlalu banyak kang boleh sebabkan keracunan pulak.
- cara rebus kerang adalah: basuh kerang bersih-bersih, then masukkan dalam kuali pastu campak serai sebatang, then belah 4 bawang beso dan campakkan sekali. Pastu tarukkan garam sedikit. Rahsia untuk dapat kerang yang sedap adalah : JANGAN LETAK AIR MASA MEREBUS. Nanti air kerang tu akan keluar sendiri dan rase kerang lebih sedap.
- Masa nak masak tu bukak je api sederhana lepas tu tutup periuk supaya wap akan cepat masakkan keang korang tu, tutup dalam masa 4-5 minit. Then taraaaa dah siap! Korang raselah bezanya kerang rebus tanpa air ni, memang sedap dan manis :)

 Daging Bakar
----------------

- secondly korang boleh try makan daging bakar. Tapi bakar dalam periuk ajaib tu. Senang je caranya. Just basuh daging tu elok-elok lepastu taruk garam dan serbuk lada hitam.
- Then korang letak sedikit olive oil dalam magic pan tadi, after that taruk daging yang dah diperisakan tu. Bakar dalam masa 6-7 minit (balik-balikkan daging supaya both side masak). Itu je pon. Api sederhana jangan telampau kuat, takut tak masak dalam.

Kesimpulannya bila aku buat eksperimen antara makan kerang dan makan daging sehari atau dua hari sebelum check-up ternyata makan daging bakar tu naikkan sikit HB aku dari 9.8 ke 10.2 hukhukhuk. Jadilah kan dari tak naik langsung. 

So kot-kot ade yang nak mencoba boleh laaa, aku just share saje. Sharing is caring bak kata omputeh :p

bahan yang diperlukan

masukkan dalam kuali je pastu tabur garam

then aku tutup dengan penutup periuk kukus agagagagaga

after 5 mins memang kerang tu dah masak dan terbuka dengan sendirinya

lawan pulak dengan kicap ni, aduhduhduhduh robek hatikuuu!

fuh meleleh ayormata!

ni pulak daging yang aku guna untuk buat daging bako

antara bahan yang diperlukan garam & serbuk black pepper

bubuh sikit olive oil

fuhhh... dah siap dan boleh la meratah gitu je :)

okbai!
sharemy  
mommycha

6 comments:

Aeen said...

daging bako tu nampak menyelerakan ...arghhhh...terliur tgk warna daging tu...hehe..

amirah said...

uiii...sedap sedap sedap..

Fiza Rahman said...

Perghhhh...robek jugak hatiku tgk kerang ngan daging bakar tu.

Masa pregnant dulu pon HB rendah gak. Ada yg kata minum air jambu batu elok.

Liyana said...

x penah rebus kerang xdok air. pasni boleh try rebus xyah letak air pulok. tq micha! :D

af aris said...

Mase peknen dulu pon hb rendah..tiap kali g check naik sikit jek.stresss :(
tnkx 4 info..

Follow blog kite kak..tq..:)
http://afzanyz87.blogspot.com

af aris said...

Mase pregnant dulu pon ade prob hb tak naik.. tiap kali g check, stresss..:(
Thanks 4 info...

Follow my blog sis..tq.
http://afzanyz87.blogspot.com

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...