Iklan

Sharemyloves Geng!

17 December 2014

RESIPI MUDAH: KERABU IKAN BILIS SENANG

Salam

Hi! lama pulak tak share resipi kat sini. Memandangkan kite rajin mohle kita share resipi yang mudah, tapi bakal memecah selera puan-puan dan tuan-tuan. Eh? Pecah selera ke? Tak pecah pon gasakle kome. 

Resipi ni menjadi pujaan mak buyong sebab ade rase masam, manis, pedas dalam tu. So mak buyong boleh try resipi ni bebila masa lapang. Jangan tengah malam korang teringat pastu nak buat sudah. Peluh tiak kalo tak cukup bahan kang.

Mohle kita tengok camne nak buat Kerabu Ikan Bilis Sap-sap Soi ni:

Bahan-bahannya:

Ikan bilis
Bawang
Cili Padi
Cili Merah
Limau Nipis/Kasturi
Serai
Tomato
Daun limau purut (menaikkan aroma bau)
Garam
Gula

Caranya:

Memula goreng ikan bilis dulu. Lepastu ketepikan kalo boleh sejukkan letak bawah kipas pon takpe. Jangan letak dalam peti sejuk udah le -.-' Kenapa ikan bilis kena sejuk? Sebab tanak nanti bila kita makan ikan bilis tu jadi lembik so tak kruppkrapppp! tak besss....

Then ko potong bawang nipis-nipis, cilipadi dengan cili merah. Daun limau purut pon hiris jugak. Pastu ko amek satu bowl beso, ko masukkan semua bahan-bahan diatas nun. Termasuklah ikan bilis tadi. Lastly perah limau then masukkan gula dan garam. Kaco sebati. 

Zas! Dah siap kerabu ikan bilis nye.

Itu sajelah resipi mudah dan ringkas dari aku. Ni kalo ade tomyam, pastu ayam goreng kunyit pulak. Fuhhh memang marbeles lah. Selamat mencoba guys!

okbai!

bahan yang diperlukan

hiris dulu tau bahan-bahan tu

pastu masukkan jugak ikan bilis
then perah limau (actually lagi bagus tanpa biji) jangan tiru macam aku tu


pastu gaulkan sebati, jangan lupa taruk garam dan gula secukup rase

taraaa dah siap pon kerabu bilis kita :)

ni dua version: satu yang aku punye dan another yang mama punya yang tu kena guna sedikit kerisik dan belacan untuk buat. Tapi rasenya memang mengancam wooooo!

sharemy
mommycha

8 comments:

erin said...

woww woww, semalam aku baru buat sambal gesek, pun sedapppppppppp..nangis!!

LYAfrina said...

Yummmm..
Sedap ni..
Caranya pon sgt2 simple

Liyana said...

baru baca blog erin tetibe micha buat bende sama.. omg menangisi

Allene ALineWorks said...

tertiba kecur ayak liur... huhuuh laki aku mmg suh cari resepi ni.. tq micha.. lap..lap u... =D

amirah said...

perghhh...thorbaikkk...meleleh

Chekgu Azrine said...

Hadoiii...akk baca tgh malam ni kelaparan la puloppp!!!!

eamy milea said...

Tetiba berair air liur bila tengok resepi momycha ni hehe

Rinie Borhan said...

suka tau kalau ada resepi simple-simple gini.. simple pastu tengok pun tau lei tambah selera sebab PEDAS! Ibu-ibu bizi memang suka resepi ringkas.Bizi ke malas? haha..alasan je kan..

Ibu Bizi Sangat

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...