Iklan

Sharemyloves Geng!

13 November 2014

TIPS: BSP/MGTT dan ibu mengandung

Salam

Disebabkan hari tu result MGTT (modified glucose tolerance test) sangatlah tidak baik. Makanya hari ni terpaksa pulak aku harungi BSP. BSP (blood sugar profile) ni pon sangat mencabar jugak bagi ibu diabetes. Manakan tidak ko kena injek sendiri kot kat jari 4x untuk test paras gula dalam badan sendiri.

Kalau dekat KK Presint 3, Putrajaya ni memang para ibu yang diabetes diwajibkan untuk buat BSP kalo result MGTT tinggi. So kena la pegi early moning dan pinjam mesin BSP tu dekat klinik. Gitu jela prosedurnye,then nurse akan tengok cara ko first time cucuk tu ok ke tak? Berjaya ke idok ko harungi cabaran yang first.

Macam aku sebab dah kali ketiga mengandung so, each time pregnant memang kena buat BSP. Kira otai lah kot dah tau nak cucuk camne. Cumanya bab result tu memang bergantung pada pemakanan kita jangan please le makan memanis masa hari korang kena buat BSP tu. Meh aku ajo camne step by step untuk buat BSP ni:

1) Korang kena puasa a day before hari kejadian (from 10 pm) until la esoknya.

2) Pegi klinik dan nurse akan explain camne nak guna mesin bsp tu.

3) Then 1st injek dijari akan dibuat untuk baca reading gula dalam badan korang tu.

4) Darah atas jari tu akan di titiskan ke atas rod plastik so mesin tu akan reading gula korang.

5) Result yang ok must be less than <6 over than that dikira paras merbahaya.

6) Pastu ulang lagi bsp tu after pukul 11am, 3pm dan lastly after 9pm.

7) Selang antara 2 jam tu korang kena puasa.
#siapbuatextralargefont

Ok, gitu antara basic step masa buat BSP ni. Cuak gakle nak cucuk jari sendiri, so kena cari kekuatan otomeng nebius mase injek tu. Tehehehehehe :) Padahal injek tu pon macam pakai pen, ko tekan hujung pen pastu tutttt jarum mengetip kat jari, gitchew!

Oklah, untuk pertanyaan lanjut sila hubungi Klinik Kesihatan berdekatan, muehehehehehe.


belom pukul 8 pagi dah beratur hukhukhuk...

Misi/Nes bagi penerangan cara-cara nak buat BSP ni

setelah dicucuk so inilah 1st result, 2nd cucuk ku macam cuak sebab baru pas makan mihun sup semangkok..... kuang-kuang-kuang

kat bawah tu nurse dah tulis jadual bila nak kena cocok, ade paham murid-murid?

okbai!

sharemy
mommycha

13 comments:

lia said...

haaaa kenangan menusuk jari time peknen anak ke2, sangkut kencing manis tika peknen, tiap hari cucuk jari sendiri sampai rasa da hancur ekekkeeee

Mila Hilas said...

sy paling tkt amk drh ketik cmtu baik amk drh kat lengan lg.huhu

e k i n ♥ y u s r i said...

otai memberikan tips...
thanks sharing micha...

Chekgu Azrine said...

bagus betul micha kongsi tips ni..

Lady Zahira said...

first pregnancy I pun kena diabetes. malas nak gi klinik so beli je la BSP kit tu kat klinik hehehe..

Aeen said...

daku teringat masa pregnantkan Raees..pagi check BSP result ok..lepastu pergi makan lunch.makan mihum sup..sekali tengok BSP naik tinggi...adoii gila la...dalam 6-8 mcm tu la...so kesimpulannya...masa hari amek BSP tu daku makan ringan2 je..minum air kosong..makan la roti or biskut..lepas check BSP yang pukul 9 malam punya..baru la ain pulun makan..kelaparan la katakan..hahahah..(eh2..panjang pulak comment daku ni.hahaha)

mommychaa said...

hoi aeen! aku baru je makan mihun sup semangkok!!!!!!!!

Allene said...

waduhh... aku tkut cucuk2 ni micha.... huuhu jgan la kena masa preggy nanti. seram ok...

amirah said...

baik chekguuu..!!

Mrs.Farhana said...

thanks sharing..so mmg gula okeh lagi.. pregnant kali ni nmpk mcm nk ke arah itu, tp jauh sikit la..hihi

take care mommycha.. :)

eima said...

ngeri wei nk cocok diri sendrik .. slaluu kena cocok dek laki ngan misi je huhuh

LYAfrina said...

huhu.. nilah ujian nak bawak satu nyawa ke dunia kan,..

tq for sharing

Fiza Rahman said...

Tu dia...otai dah bagi tips...heheh...

Cucuk² yang lemah sket nih.

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...