Iklan

Sharemyloves Geng!

14 November 2014

Tertonggeng-tonggengla keseorangan

Salam
Malam tadi memang sejarah buat Mikhail. Nak uuukk-uuuukk pon amek masa dari kul 6 petang sampai pukul 9 malam. Tak jugak "bijih" dia kuo-kuo. Malang nasib anak mama yang sorang ni.

Aksi tertonggeng, tonggek, meniarap, berdiri sambil tonggek dia berlanjutan sampai 3 jam. Dari dalam bilik tertonggeng kat hall, pastu golek-golek ke dapo, pastu bangun bongkok-bongkok jalan masuk bilik pulak. Seksa dan merana jiwa aku tengok. Puas ku bagi vitagen, suap makan buah kasi air masak idok jugakla berhasil. Kesian siot!

Masalah utama Mikhail ni adalah dia memang taksuka makan. Baik nasik ke, roti ke, kuih ke, ape pon dia tanak. Yang dia tahu asikla tonggang botol susu, sehari berbotol-botol minum. Ade satu hari Sabtu tu aku siap kira bape kali dia minum susu sehari. Nak tahu tak bape kali u ols????

30 kali!

Sungguh ku tak tipu. Even setiap amount susu yang aku buat tu takde la penuh botol cuma 5oz tapi bayangkan la wahai omak-omak diluar sana. 30 kali x 5oz tu. Hukhukhuk. Memang dia addicted sangat dah dengan susu tu sampai tak ingat makan minum yang lain. Currently dia memang stick susu Sustagen 1+ (vanilla flavor). 1.5kg RM61.90 ko... paroh-paroh! Sebulan 5 kotak..phew!

Itu antara punca dia selalu sembelit. Ateee sayur tanak makan, segala bijirin cornflakes, honey star, koko krunch dipandang sepi, air masak jauh sekali la nak minum. Pisang tu lagi la since baby kalo aku bagi memang dia luek-luek. Mana ko tak sembelit bang... Bingung aku yang sebagai mak mithali ni mikiorkan masalah sembelit Mikha ni.

Kadang tu susah payah aku masak spageti taruk ayam upin ipin bagai tapi harem dipandang pon tidak. Nun yang tukang perabeh adalah si Mikayla. Adik gangster tu memang tolak batu kayu je yang lain semua dia sebat. Muehehehehe...

So camne lah aku nak cari penyelesaian kepada masalah "tonggek-menonggek" Mikhail ni? Semalam pon aku dah bagitau Erie, kita kena bawak Mikha jumpa Dr. Koshy (paeds) budak-budak ni. Kalo tak lagi teruk prob sembelit Mikhail ni. Kesian kot kat anak. Bila datang sembelit dia tu ya Allah muka dengan rambut siap serabai sebab tertonggeng-tonggeng. Muka teran yak-yak tu jangan cakap le, dah macam Menteri Pasola aku nengok. Siap merah-merah muka meneran taik, agagaggagaga!

Last semalam aku ade tanye dia. "Mikhail  sakit bontot ke?" Dia jawab tak sakit bontot la mama . Pastu aku saje tanye lagi, bontot Mikhail kat mane? Selamba dia jawab "bontot takde" 
-.-'

Bontot takde pulak dah? Lagi paroh!


gaya bebas ukk-ukk 1

gaya bebas ukk-ukk 2

gaya bebas ukk-ukk 3

gaya bebas ukk-ukk 4

gaya bebas ukk-ukk 5

Okbai!

sharemy
mommycha

15 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

amboi
kuatnye mikha minum susu

Allene said...

umur gini mmg micha.. sama macam hafidh. ko kurang kan scop susu dia klu sembelit. aku buat gitu je, bg tawar. kadang susu penyebab sembelit ni. pastu bg pisang mas. try la ye.

Aeen said...

kuat betul dia minum susu yeh micha...Raees pulak susu xminum langsung..minum milo je...makan pulak memang susah sekarang ni...xtau nak bagi makan apa...vitagen tu hari2 minum...sehari membuang 3x...better bawak dia gi klinik la..

Chekgu Azrine said...

kesian tapi nak tergelak akk baca
sis ni lawok sungguh

akk takde pengalaman la sis pasal anak sembelit nih..
mgkn sis patut bawak jumpa paed

erin said...

aish pun tak mboh makan..eiii geram, peluh tiak mak masak mcm2 nak suh dia makan..haremmm dari kaler kaler smpai la yg basic nasi kicap ikan goreng, idop jugak dia mau, dia minum susu n vitagen je, pastu makan la kopok goreng ke tak pun nasi sesuap pastu dah taknak dah..aku siap beli kopok bentuk bunga kalerful, aku goreng bebyk kasi dia, alih2 aku yg kena telan..pfffttt, tp aish tak sembelit sbb dia asik tonggang vitagen smpai mabuk

amirah said...

30 kali??!!hadui pengsannn...ahmad pun cenggini gak sembelitnya..kritikal betul sbb kadang seminggu sekali aje.mcm org nak bersalin!! tapi selera makan hokeh aje..masa mintak advise ngan paed, dia bgtau maybe sbb genetik..ngeh ngeh ngeh..genetik omak eh ni la...hahaha

eima said...

wahhh pi tawakal ek ... lama tak pi jumpa DR koshy tu .. paed terbaik ...

try bg mealshake shaklee.... inshaaAllah masalah sembelit berkurangan ... kemudian ade 19 jenis vitamin dan mineral ... mmg sesuai sgt ngan anak2

mai PM 0129220376 utk harga paling best ...cod area putrajaya, bangi ....

♥ ROS ♥ said...

micha... anak ros pun dulu mmg smbelit n kurg selera mkn... 1st kat auni ros bg ubat cacing,selera mkn dia dh ok tp sembelit x lg, jadi ros bg prebiotik... alhamdulillah ok n serasi...

humaira plak pun kna gtu jugak.. memual ros bg buah byk xjalan jugak.. bg prebiotik xjalan jugak.. ros buh pati prun skit dlm susu dia.. nampak ok.. tp kekadang sembelit jugak.. last ros tukar susu , alhamdulillah ok...

makk aihhh pnjang bebelan.. sekian penyelesaian masalah ros.. micha leh la try satu2.. xpun try tnya steffi.. beli ubat apatah kat homeopati n nampak berkesan :)

Syima Syaz said...

Tanya steffi... Rissa pun masalah sembelit

~Aida@MommyAqilMedina~ said...

Alahaii kesiannya Mikha..AIda tengok pon tak sampai hati..huhuh..hari tu pun Aqil selalu gini..kena selalu bagi makan buah kot..esp pisang..mintak2 lepas ni Mikha ukk ukk ok skit..hehee

Nurul Aziz said...

Dulu pernah gak anak sembelit. Tapi bila diperhatikan.. Rupanya budak tu tknk teran. Tu pasal taik tak keuar. Hahaha. Ngek je. Lama2 dah okay dah.. Cuma tula walaupun mkn bnyk.. Susu lg.. Dia berak seminggu tu adala 3-4x je.. Tk hari2.. Msalh jgk kan cmtu sbnrnya? Ke okay je? Adess.

Fiza Rahman said...

Gulpppp...30 kali. Kuatnya mikha minum susu. Sama mcm anak dara saya jugak ni. Tapi tak boleh lawan mikha...hehehe...

LYAfrina said...

huaaaa..kuat menyusu ni..
mesti tulang mikha kuat ni

Mama Likha said...

Sama jgk mcm ikha dlu!!! Mslh sembelit. Mikha pki pampers lg ke..?
lps ikha dh pndi shi shi n poo poo kt toilet.. masalah sembeli tkde lg... mikha tu nak yak yak dlm pampers ke? Mmg susah la nk klua.. bg duduk kt jamban... beli pelapik utk bdk2 tu..
ksian wei smblit ni.. likha dlu nangis la sokmo time nk poopoo

Sharizaini Khamis said...

Kesiannya... Susu pnyebab sembelit tu..

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...