Iklan

Sharemyloves Geng!

12 November 2014

Terima Kasih Allah!

Salam

Alhamdulillah! Alhamdulillah! Alhamdulillah! Syukur ke hadrat Allah SWT, akhirnya segala penat lelah di UiTM membuahkan hasil. Aku telah lulus dengan jayanya. Mungkin takde segemilang orang lain tapi aku bangga dengan diri aku sendiri, hampir menitis airmata aku mengenang jerit perih bersusah payah belajar dari tahun 2009-2014.

Mengenang kembali memori aku belajar, dari aku masih anak dara dan sehinggalah aku mengandungkan anak ketiga ni memang terlalu banyak. Sedang orang lain ralit diulit mimpi berteman suami dan anak-anak aku tanpa jemu mengulangkaji pelajaran bertemankan anak dalam kandungan, bertemankan morning sickness yang kunjung tiba, bertemankan sakit pening yang tak menentu masa.

Aku lalui detik bilamana morning sickness aku terlampau teruk dan terpakse berbaring dalam kereta, bilamana aku terpakse jugak mengepam susu untuk Mikayla dan mengusung beg pam ke kelas, bilamana aku terpaksa mengikat perut untuk membayar sendiri yuran pembelajaran ku, bilamana dicemuh kerana mengambil cuti untuk menghabiskan peperiksaan ku. Tapi aku tabah, aku pasrah...

Sedang orang lain bergembira berhujung minggu bersama keluarga tapi aku korbankan pagi hujung minggu ku dengan meninggalkan anak-anak yang tak mengerti ke mana mama mereka menghilang tatkala subuh menjelang, ke mana mama mereka pergi tatkala budak sebaya mereka berkejaran di petang ahad bersama ibu di taman permainan, tatkala bangun pagi diulit pelukan seorang ibu. Anak-anak tak merasa itu semua, kerna apa? Kerna aku gigih untuk menghabiskan sisa pelajaran aku di UiTM tempat ku menggali secangkir ilmu.

Ketahuilah, suami yang paling banyak berkorban untuk aku. Tempat aku bergaduh suka dan duka. Sampaikan ku paksa suamiku untuk bercuti atau bertukar syif pada hari Ahad untuk menjaga dua orang permata hati kami. Terima kasih baba, jasamu sampai mati akan ku kenang. Memang tak terbalas dek segunung emas.

Berat untuk aku mengenang kembali pengorbanan aku. Setiap hari sewaktu study week aku gagahkan diri ke library Shah Alam. Seawal jam 8 pagi aku dah terpacak disitu tanpa rasa give-up, tanpa rasa menyusahkan. Kerna apa? Kerna aku yakin jika aku berikan sedikit pengorbanan nescaya hasilnya nanti amat bermakna bagi aku. Pedulikan mata-mata yang memandang serong pada ibu boyot seorang ini. Pedulikan semua itu, aku tak kisah jika manusia membenci aku. Yang penting Allah ada bersama aku dan mengetahui setiap langkah yang aku atur adalah bermula dengan bismillahirahmanirahhim. Segala pujian bagi Allah SWT, hanya untuk kami semua. 

Kini hampir menitis lagi airmata aku. Jatuh lagi satu persatu. Ku renung muka kedua-dua permata hatiku, aku takmahu mereka lalai dimasa muda seperti aku. Namun aku mahu semangat dan kekuatan aku terus mengalir dalam diri mereka. Terima kasih kerana ada disisi mama, bilamana orang lain menjuih bibir menjatuhkan mama namun kamu-kamu dan baba masih berada disisi. Mama hadiahkan segulung diploma yang tak seberapa ini atas nama baba, Mikhail dan Mikayla. Terima kasih, semua!

yeah! yeah! yeah!
my permata hati :)


sharemy
mommycha

22 comments:

aznor ibrahim said...

tahniah mommycha! mama yg sgt2 gigih

amirah said...

congratsss micha...open table plisss..hehehe...berbaloi usaha..insyaAllah akan keturun rajin belajar ni pada mikha ngan kayla..insyaAllah..

Mr n Mrs Zaidi said...

tahniah kak....mmg supermom, superwomen, superwife....tabikkk sgt kt akak..

Aeen said...

congrats micha..akhirnya...hasil gigih n penat lelahmu berbaloi...:)
proud of u...

CikAwiens a.k.a Mummy Awiens said...

: Allah... syahdu je baca entry nie... sebab diri nie pun baru lepas untuk konvo sesi Nov 2014 nie.. kat Uitm Shah Alam... huhuhu~
Dari 2007 - 2014 baru selesai pengajian... huhu... ;')

http://mrsshaqkirin.blogspot.com/

erin said...

ko dah grad la ni yeh..yeayyyy!!!

e k i n ♥ y u s r i said...

TAHNIAH micha!!

Mimy Hamid said...

tahniah micha...berbaloi hasil usaha....

Allene said...

micha.. aku sedih baca.. aku faham susah payah beranak ramai ni... nangis... uhuhhuuh T_____T
meh nak pelok... huuhuh

eima said...

tahniah.... aku yg dok rancang nk further study dr zaman anak dara smpai skrg tak tercapais bb tak mampu nk baut .... tahniah tau

Chekgu Azrine said...

Tahniah micha..pengorbanan yg amat berbaloi..i can feel u sis.

UMIE SUE said...

Alhamdulillah..bangga sangat dgn akak

sofie adie said...

Tahniah kak!...sgt bermotivasi..terharu saya...

Didie Kamila said...

Tahniah..

Syima Syaz said...

Selalu baca entry micha gelak, tapi this time sedih pula....

Kuat semangat!! Congratz....... Pergorbanan yg berbaloi2... Bukan semua org blh buat... Tahniah2...

Rai said...

Congrats mommy cha. Ni tetiba rasa nk smbung belajar gak haha.

♥ ROS ♥ said...

Tahniah micha.. mmg tabik spring.malu tau ros yg xsmbung blaja ni..hihihi

Mama Likha said...

tahniah cha ! susah dulu2, skrg dah senang.... alhamdulillah.. u deserved it.. finally... u prove it !


nti pki baju bling2 k nak graduate nti... :))


pandai u tulis entry ni.. memang sedap sgt dibaca....

Siti Zawiyah Rahmat said...

Salam kenal..
Tahniah mommycha..sungguh kuat semangat mu..

Jom singgah blog saya ye.. http://www.cintavitamin.com

Wawa Ezrill said...

tahniah mommycha.. i is ngah pikir nak sambung ke x .. dr dulu dapat offer xpergi2 asal nak pergi je mengandung hahahaha camner tuh

Mrs.Farhana said...

congrats mommycha..:)

LYAfrina said...

syukur alhamdulillah...
congrats dear..
x sia-sia segala penat lelah n pengorbanan selama ni..

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...