Iklan

Sharemyloves Geng!

05 November 2014

REVIEW: Set Bersalin NR (pssttt!! baru beli belom guna lagi)

Salam

Semalam balik rumah happy gumbira tak terkata tengok ade parcel poslaju. Sekali tengok yeesssss! Set Bersalin NR dah sampai. Ikhlas aku cakap dari bersalin nombor satu sampai nak masuk nombor 3, ni first time mak beli set bersalin. Kahkahkahkah! Untuk anak bongsu la katakan eh.....bongsu ke? agagagagaga :)

Actually yang buat aku berminat nak beli set ni sebab ade promo kaw-kaw punya kat fb page Siti Aishah (Ice) yang confinement lady tu. Harga asal tak silap aku dalam RM330, tapi disebabkan promo so dapatla harga murrr-murrrr RM240. Ko nampak betapa banyak beza harga tu kan? Rugi tak beli, baik beli awal-awal pastu simpan bukan basi pon benda tu. 

Ape yang buat aku tertarik dengan NR ni adalah since kami adik beradik dulu pon mama memang guna NR. So, aku tengok memang berkesan lah especially masa dalam pantang. Dan masa Mikayla dulu aku consume phytonatal dengan akar herbanika masa berpantang. Seriously badan memang bertenaga dan proses pembuangan menjadi lancar. Kalau tak hazab sembelit tu usah dikenang lagi. Macam nak tercabut bontot mase membuang. Ngeee :p Lagi satu yang aku suka adalah minyak herbanika tu. Sumpah memang kena taste lah, berbau wangi je memang thorbaik! So tak salah untuk aku invest full set bagi kehamilan ketiga ni. Untuk kekuatan dalaman dan luaran ku nanti. Insyallah!

Masa berpantang ni la kita ibu-ibu layak dilayan umpama permaisuri kahkahkahkahkahkah. Iyelah masa tu la ade makbidan datang nak mengurut, pastu yang ade mak-mak tu datang dari kampung untuk jaga kita dan baby. Bahkan kalo berpantang sendiri pon boleh nak jadi raja-raja ni. Cumanya kena cekap la uruskan itu ini, then boleh relaks berpantang macam biasa. Semua atas kemahuan sendiri, jangan la cakap "eh aku berpantang sendiri, cincai jela...macam tak pantang pon". Badan sendiri nak pakai lama tau, kalo sendiri tak jaga sakit pening sok kita jugak yang susah. Gitcheeeew feeling makbidan bagi nasihat jap.

Mohle cite balik pasal set bersalin NR ni. Dalam set ni ade 6 barang. Including Phytonatal (90 tablets), Krim Herbanika Barut, Herbanika Lulur, Minyak Herbanika, Uncang Cuci Herbanika (10 beg), dan Akar Herbanika (10 beg). Uniknya set bersalin ni memang takde param pilis, sebab digantikan dengan Minyak Herbanika yang boleh disapu sebagai pilis. Or else pegi toko jamu beli je pilis satu plastik. Mydin pon ado jual :)

Pada ibu yang rasa eh camne nak guna takde guideline? Jangan risau sebab dalam kotak ni ade disediakan jugak panduan penggunaan untuk set bersalin ni. So ikut saje step by step ape yang diajar dalam manual tu. Or else gogel awal-awal cara nak guna set ni. Zaman makin canggih kan? Gogel dihujung jari saje. Banyak pulak kebaikan guna set ni sama macam set bersalin brand lain jugak. Cumanya set ni kurang barang berbanding set bersalin yang remeh-temeh. That's why aku cakap kalo berpantang sendiri pon boleh je self-service, tak perlu tunggu orang suruh itu ini. Agagagagagaga....

Actually buat sesetengah orang mungkin set berpantang ni tak perlu atau tak penting berbanding barang keperluan newborn yang lain. Tapi kita kena ingat bahawa bila kita bersalin kita banyak kehilangan tenaga dan darah semasa proses bersalin tu. Dan hanya melalui pemakan dalam pantang memang tak cukup mek oiii. Ko ingat makan nasi panas lauk ikan masin kering pastu, air 3 ruas jari boleh nak bagi tenaga dan kesegaran ke? Memang takla kan? Pulak kita nak kena bersengkang mata berjaga malam melayan baby baru, itu belom lagi kerenah anak-anak yang lain. Itu sebablah kita perlukan set suplement lain sebagai sumber tenaga. Terpulang pada diri sendiri bab pemilihan brand bersalin jenama S, jenama L, jenama K,M,N,O,P,Q pon tapi biarlah ape yang kita beli tu worth for our money dan mendatangkan kesihatan/kesegaran/tenaga pada badan kita. Tambah macam aku ni ha, nak handle 3 orang anak pulak, ko rase? Kalo aku pon terlembik-lembik, sakit itu-ini, demam, sakit urat camne nak handle family & anak-anak oit. Renung-renungkanlah....gitcheww!

Mungkin lepas ni aku nak add on lulur dan try pulak susu kambing dari NR ni. Sebab haritu bila tanya Ice dia cakap bagus susu kambing NR ni both for mom dan baby. Lagipun susu kambing elok di consume sejak kita preggie untuk menghalang baby dari terkena prolong jaundis. Aku kalo bab ubat yang elok pada diri memang aku akan beli punya. Kihkihkih. Bab disiplin nak makan hari-hari tu belakang cite...

Ok, kot-kot yang bertanya tak takut ke amik jamu-jamu ni nanti baby kena kuning?. Camni ye Mak Bedah-Mak Bedah sekalian, jika kita amalkan NR ni selepas bersalin dan baby kita ade kuning, kita masih boleh teruskan makan tapi makan dengan jumlah/dos yang sedikit. Kalo first time amik 5 bijik phytonatal then kurangkan la ke satu or dua bijik sehari. Senang je camtu je wak, semua yang kita amik tu dikurangkan dosnya. Insyallah takde ape-ape effect untuk baby. Ala, kalo baby nak kuning if kita tak consume anything pon baby boleh kuning yer tak? So again, terpulang pada hak memasing lah :)

Hamboi panjang makbidan Micha menulis harini. Bukan ape at least dengan hasil penulisan yang panjang lebo ni dapat memberi inspirasi kepada kaum ibu yang baru first time nak jadi ibu especially untuk kawan sekelas ku "Nurul Farhana" Kihkihkihkhih. Aku tau ko bace, pikir molek-molek deh nak beli set besalin hok mano sa? Hehehehehe... Moga dengan sedikit ilmu yang kita share boleh bagi manfaat pada semua orang. Gitcchewwww! Oklah penat bebel, pegi beli set bersalin kat toko jamu berdekatan now..now...now!


yahoooo dah sampai!

inilah dia set lengkap bersalin NR ittew

siap ade panduan penggunaan sekali dalam tu

harga kalo takde diskaun..agaga mahal!

ni barang yang ade dalam tu, aku belom bukak sebab plastik tu seal, so tgu bersalin baru bukak kihkihkih!

setelah ku gogel ni antara barang dalam set tu  :)

mana tau sok-sok kuo baby camni ke? auwww feeling che ta sangat ni nak dapat baby mix, padahal makpak muka jawa kahkahkahkah!

okbai!
sharemy
mommycha

11 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Setelah baca review ni buatku teringin nak preg n beli Nr hahaha.

Aeen said...

bersalin anak 1st dlu daku pakai tanamera...yg 2nd makan shaklee..yang ke 3???errmmmm...nanti nak try NR ni la plak..hehehe...

Allene said...

aku pun terpengaruh tau ngn ko.. next baby...NR ok.

micha.. harris bukan kena enzema, tapi sejenis scabies... aku pun tak phm.. ada dr kata scabies.. ada kata elergic.. .uhuhuh

Nurul Aziz said...

dulu beli ni la.. full set. tapi yang guna cuma phytonatal & minyak herbanika. yang lain2 ke tong sampah. & tahu tak setelah 2y++, minyak herbanika tu still ada lagi ni.. still guna, tah dah expired ke hape pun taktahu la.. main guna je.. tak habis2 pulak. nanti 2nd, igt nak beli loose2 jela.. phytonatal tu macam kena beli, takut sembelitttt..ngeri.

mommycha a.k.a kak jenab said...

Mrs Yana: hahaha beli jangan tak beli ;p

Aeen: Yela kita try & error mne yang baik kan?

Allene: hahaha sape suh ko terpengaruh ngan hakuuu lin ;p

Nurul Aziz: Erksss buang dlm tong sampah? Ate nape awk beli kalo tak pakai yang? Myk herbanika tu elok especially to budak yg ade gatal2 or even kita yg lenguh2 bdn ni...huhuhuhu

- AZIE - said...

mula tgk kak ice share dkt fb memg murah rm240 kot, beza bykkan...tp duk tingin jgk nak cuba set bersalin anugerah...hehehe xtau nak pilih

p/s: tq sudi komen blog kita..salam kenal

Syima Syaz said...

Dulu pakai tanamera, yg nanti2 tak sure lagi... Tgk NR dgn tanamera macam lbh kurang kan... Tp serik wo masa pantang dulu bdn byk angin, asyik2 loya n muntah.nasib gagah tak demam.... Tu pun mcm serikkk sgt. Next baby nak pantang sendri je sb kat rumah fam ada heavy smoker....

LYAfrina said...

salam perkenalan juga dari lya ;-)

set NR ni mmg bagus ..x diakui.. kakak lya sdri ambik set ni dulu..

amal said...

weee.. ku pun beli yg rm240 ni. dah selamat sampai jugak. alhamdulillah dpt rege murr murr hehe.. first time gak beli set bersalin. berkenan ngn phytonatal tu. ku takut sembelittt huhuh

Sura Mohd said...

salam ukhwah..seronok tengok orang buat persiapan nak bersalin ni...akak dulu makan shaklee je..:)

~Aida@MommyAqilMedina~ said...

Aida dah masuk 3 ni , baru nak beli yang loose set sebab taknak beli full set sebab takut tak terpakai macam Medina hari tu..dulu pakai Amway..sekarang campur NR+Tanamera..hihi..pil phytonatal tu memang berkesan pon..memang nak beli satu..hihih..yang lelain just beli minyak n mandi-mandian beli Tanamera je..hehe

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...