Iklan

Sharemyloves Geng!

26 November 2014

REVIEW: IOI City Mall Putrajaya

Salam

Minggu lepas adalah minggu sibuk di Putrajaya. Mana dengan Formula E, dengan karnival Upin Ipin, pastu ade event MAHA dekat Serdang dan jugak opening IOI City Mall Putrajaya tu. Hamboih meriah bertingkek-tingkek!

Sebagai rakyat Putrajaya aku sempat pegi Karnival Upin Ipin dengan IOI City Mall saje sebab yang lain-lain tu memerlukan kekuatan dalaman yang sangat mendalam sebab panas la nak berjemur. Kahkahkah!

So, disebabkan tadi dah cerita pasal Upin Ipin ni nak cerita pasal IOI City Mall Putrajaya pulak. Actually disebabkan ade mall baru bukak so mohle "menjakunkan" diri sekejap. Vavavavavavava! Masa kitaorang pegi situ pon sebab Sabtu tu dah stuck tak boleh masuk ke Karnival Upin Ipin, so kitaorang beralih arah ke IOI City Mall. Nasib baikla time tu takde ramai orang sangat yang ke situ.

Kebetulan weekend lepas adik-adik aku semua berkumpul kat umah ku, so memang meriah berjalan beramai-ramai. Pegi pon shopping mall baru. Yela shopping mall pon dah jadi tempat beriadah sekarang kan? Actually aku takde pulak round semua kedai kat situ sebab taklarat mengangkot anak-anak. So, sesampai je terus pegi Tesco, katanya tempat feveret mak-mak soping barang dapo. So, biarla aku review Tesco IOI City Mall je eh? Kihkihkih. Bolehla tu dari takde ape langsung, khen? ;p

Overall aku suka Tesco ni sebab ala-ala Cold Storage gitew. Susun atur memang class, cantik, berseri al maklomle tempat baru. Even Tesco ni takde la sebesar Tesco Extra tapi surrounding yang "secukup rasa" ni membuatkan mak-mak tertarik untuk soping disini. Rege Tesco pon bukanlah mahal sangat berbanding dengan hypermarket yang lain. Cumanya kalo bab pampers, susu anak memang takboleh lawan harga Kedai Darussalam (Putrajaya) atau dekat Speedmart lagi. 

First day "melawat" kawasan takdela aku borong ape pon. Cuma sempat beli sikit-sikit then buat kad Tesco, kata dah alang-alang pegi situ kan. Mase buat kad tu pon orang belom ramai lagi. Then keluar situ pegi pulak Living Mall depan Tesco ala Ikea wannabe la. Lawa-lawa jugak barang kat situ, dan sempat jugak aku buat membership card. Huhuhuhu. Then cuci mata sat terus nak balik sebab dedua budak dah merengek. 

Ade kejadian tak diingini masa nak balik tu. Kat sini aku nak nasihatkan korang hati-hati kalo pegi IOI City Mall tu. Hati-hati pada lantai mall tu. Sumpah LICIN! Mase memula nak masuk aku yang hampir nak jatuh sebab licin, tapi masa balik, mama aku jatuh terlentang kot dah le mase tu dia dukong Kayla. Dedua jatuh terlentang kepala ke lantai. Gile ah! Bukan takat Kayla je nangis, mama pon nangis sebab sakit. Siap tangan tergeliat. Ko bayangkanlah orang tua dukong budak kecik jatuh????!! Seyes sedih oi. Baju seluar kotor siap berdebu lagi jatuh atas lantai tu. Patutnya management letakla signboard "slippery floor" or watsoever so that public boleh aware, ini tadek pon! Huh....

Itu jela, bebelan untuk IOI City Mall tu. Nampaknya tunggu lagi 4-5 bulan bila lantai dah tak licin baru leh pegi pulok. Huhuhuhuhu. Ala...tapi nak makan dip n' dip!!!!! Baby nak ni, achaner?

moh tengok ape yang ade kat sini :)






peace yo ma!

my STRENGTH!

sharemy
mommycha

13 comments:

Mimy Hamid said...

tesco di alawa nya..pasni review kedai dalam tu lagi

Fiqah Feeona said...

Saya baru nak pergi minggu ni. Minggu lepas tak nak keluar sebab jem dia...speechless..

Allene said...

aku sempat g mkn je micha... umat padat gila.. aku lunch pun dah lambat masa tu. lepas makn, budak2 dah mengantuk, terus balik cheras.. uhuhuh

LYAfrina said...

Best duk area bndar besar camni. Ada byk xtvt blh buat. Kt kt pata timur ni ngadap pntai je. Heheh.. sesekali trn kuantan. Tp xtau nk.kemana jgk..dh mall pom y tu je. Hbs tawaf dah

Asz Miza said...

Awat lawa sangat tesco dia micha oii..iols setuju bab diapers murah kat darussalam..walaupun duk jauh di puchong tp selalu kirim akak bli diapers kat sana.. -_-"..tak terjah lagi ni IOI city mall..nak pergiii..

ryyhan kamarudin said...

cun nya tesco ni...kita gi IOI city mall, tp sbb aim nk pi homepro ngan index living mall, xle masuk tesco..

next time kena masukla tesco ni

achiek anis said...

Aduhai kesiannya makcik micha....seb baik ko tak jatuh sama...huhu...uish nk jgk daku terjah ni...ada dip n dip ea kt ctu...mcm nak ne

~Aida@MommyAqilMedina~ said...

Wahh susunan dia memang sangat teratur..nak pilih barang pon senang kan..haih bile lah agaknya dapat sampai kat sana..kikik..padahal bukan jauh sangat pon kan..

gadees spek mata said...

nak tnye waktu akak pegi..buka dah ke dip n dip kat snee

Syima Syaz said...

Baca org citer pasal homepro rasa macam nak seret husband gi saana tp keja pulak beliau.... Hihi

Ztee_Azwanis said...

ksiannya opah.... pastu tkde sakit2 ke dn opah ?? hrp cpt smbuh..

eh.. ni adik badik u yg mne kakak shima ?

The wife said...

i ingt i sorang je rse lantai die licin!! i slipped bnyk kali tp alhamdulillah xjatuh. dh la tgh 35weeks pregnant masa tu. hopefully ur mom getting better now ;)

eMMe said...

TGH GOOGLE DIP N DIP ioi mall city, Putrajaya..terus masuk blog awak..Salam Kenal, tgh ngidam nak makan dip n dip, heee~

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...