Iklan

Sharemyloves Geng!

06 November 2014

RESIPI: coq kembong bulat-bulat

Salam

Pepagi dah up entry resipi ah gasak le Leman ngan Bedah oit!....ku membizi kan diri today ade paper nak kena submit untuk bos! Grrrrr....

Haritu ade orang tanye, camne ko buat cucur kembong tu elok je bulat-bulat? Pakai acuan ke? Jawapannye: tidak puan, saya tak pakai acuan cuma guna tangan dan jari-jemari saje.

Kronologi resipi coq kembong ni senang je. Disebabkan kat umah ni asal buat cekodok je memang laju especially petang-petang time hujan, angin sepoi-sepoi bahase. So kebetulan aritu aku ade ternampak satu resipi senang pasal coq kembong ni. So apelagi terus je ku try.

Tips dia memang ko kena pakai 100% air panas mase bancuh tepung tu. Then tangan tu kena pastikan basah sikit baru adunan tak melekat kat tangan. Pastu minyak pulak letak la bebanyak supaya tengelam coq kembong korang tu. Masa nak goreng tu pastikan minyak slow supaya coq tak hangit. Dan masa nak goreng tu bulat-bulatkan dulu adunan kat tangan then baru goreng. Paham ke idok?

Resipi seperti di bawah:

resipi dari Group Resipi Ringkas di FB
Percubaan pertama terus menjadi kihkihkih. Nampak gaya berjodoh nak buat round seterusnya. So lepasni jgn banyak alasan kata ngape coq kembong i tak bulat macam coq kembong u... Paham?!??!!!!

cara-cara seperti di atas :)
taraaaa...dah siap!
Okbai!

P.s: ini kalo buat sambal sardin pekat2 pastu cicah memang bergabong meletop ni! Minum pulak dengan kopi O! Perghhhhh.....

sharemy
mommycha

13 comments:

Aeen said...

sedap plak tgk coq kembung ni...haih..pagi2 dah terliuq la...hehe

Shakina Farhan said...

wah..bulat cantik je..tq 4 the tips!

amirah said...

amboihhh...tu dia...elok aje bulat2 tembam2..

Syima Syaz said...

Tak jadi gak bulat2 tu... Tgn tak berseni n berseri agaknya....
Weeknd ni nak buat yg kak azrine buat letak ikan bilis tu, cicah dgn sambal ikan bilia pekena plak dgn kopi o...

Lapaaaa

- AZIE - said...

ini memg peberet ni..dari sekolah rendah lg suka..sy suka cicah dgn kuah kacang nyum..nyum..sedap

ctmah said...

coq coq kembong
kembong menari-nari
erks..lupe lirik dah.haha

Ummu Athiyah Ismail said...

makan panas2 time hujan sedap nih :)

Fiza Rahman said...

Sedap plak tgk. Cantik jer bulatnya.

Fiza Rahman said...

Sedap plak tgk. Cantik jer bulatnya.

Fiza Rahman said...

Sedap plak tgk. Cantik jer bulatnya.

~Aida@MommyAqilMedina~ said...

yeay..nak boomarks entry ni..memang nak buat coq kembung tapi tak reti..hihi..so boleh buat lepas ni..

Aida78 said...

ate mcm ne nak buat bolat2 gitu kasi tunjuk sikit

Aida78 said...

ate mcm ne nak buat bolat2 gitu kasi tunjuk sikit

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...