Iklan

Sharemyloves Geng!

18 November 2014

Kenapa aku stress?

Salam

Semalam pegi KK Presint 3. Macam biase check up antenatal. Tapi kali ni rasa berbeza dan langsung telah tawar hati. Tawar hati dengan KK. Kalo rata-rata komplen nurse KK mostly garang, bengis, banyak songeh blablabla. Tapi bukan pada aku. Sebabnya aku melalui beberapa kali pengalaman yang berbeza. In my case it was not the nurse that i annoyed most, but the doctor! Yesss..doctor! Yang macam haprak!

Sory untuk menggunakan perkataan yang tak elok, tapi percayalah i've been facing the same situation 2nd time and it's make my self-esteem down :(

Ceritanya camni. Semalam macam biasa aku check-up dan kena jumpa doc sebab nak ambil stok ubat. Ubat tu memang kena jumpa doctor dulu baru boleh dapat supply. So macam biasa aku pegi la masuk bilik doktor tu. Bila masuk je aku buat muka sehabis manis cakap "Doctor, saya nak mintak slip untuk ambil ubat.." Masa tu dia tengah menulis something atas kertas, after that dia pandang aku 2 -3 kali dengan muka yang berkerut. Then tanya, "how many weeks are you?" Aku jawab la...22 weeks. Then this Indian doc pon cakap.."Hey are you kidding me? 22 weeks like this? This is too big...mebi ade mistakes." Then ade kawan dia jugak indian doctor tengok aku dan cakap..."No way 22 weeks, too big...show me...show me?"

Lepas tu aku cakap memang my tummy besar sebab i ade GDM (diabetes). Lepas tu selamba dia cakap ini bukan pasal GDM tapi pasal perut u memang BUNCIT!! Ohyemji... macam terhempap ceiling klinik atas kepala aku. Dah la ade another patient dalam bilik tu. Malu aku siot. Terus berpeloh tapak tangan aku. Rase nak menyorok bawah meja je.... :(

Actually bukanlah masalah perot besar tu buat aku stress or annyonying dengan both doctors tapi, cara depa treat patient macamlah takreti nak jaga air muka orang langsung. Come on. As a doctor u also have an ethic rite? Takkan u sebagai doktor yang berpelajaran tinggi boleh cakap direct ape yang u rase dekat patient? Tambahan pulak kami ni patient ibu-ibu yang mengandung yang pastinya mempunyai high emotion berbanding patient sakit demam batuk cirit yang lain. Come on lah?

Masa tu aku pandang depa berdua dengan tawar hati. Yela aku memang tulis dekat buku pink tu pekerjaan aku cuma lah seorang Pembantu Tadbir, tapi takkanlah sebagai Pembantu Tadbir korang layak melayan aku macam aku ni orang bodoh? Sumpah memang aku takkan jejak kaki dekat KK lagi lepasni. Biarlah ape pon orang nak kata risiko bersalin swasta ke hape ke, dulik hape aku!

Actually itu adalah second time, sebab first time aku jugak terkena benda yang sama masa aku demam dan time tu 18 weeks. Jugak facing the same doctor. Ape la nasib aku ntah? Now aku dah makin tawar hati sebab aku kena buat check up BSP tu every 2weeks dan makin kerap kena pegi klinik even baru 22weeks. Aku tak cukup kuat nak berulang alik lagi 4 bulan ke KK tu. Sudah cukup, cukup sudah..... Terkejut aku sebab even BSP aku aritu (4.8, 3.9, 3.8, 3.9) tapi tetap derang nak suruh buat setiap 2 minggu sekali mengetip jari amik darah dan check gula. Hoi! memang tadek pasal lah Bedah...

Watever it is, setelah dua kali kejadian camtu, buat aku bertambah tawar hati dan berkerat rotan dengan KK gomen. Maaf aku bukan "menangkan" sepital swasta berbayar tu or watever, tapi at least berbudi bahasa tu kan lebih baik? Memang la kita takbayar awak untuk setiap servis yang kita buat, tapi kerajaan bayar awak untuk bagi servis yang terbaik kepada semua orang tak kira dari sorang pencuci bangunan, buruh binaan, tukang cuci longkang hatta sehingga pegawai tinggi sekalipun, ko kenalah bagi servis yang sama rata. Nak aku sekolahkan balik ke doktor?

Ke ko nak aku komplen kat Biro Pengaduan Awam baru ko hegeh-hegeh nak upgrade cara komunikasi ko eh? Hello kalo ko rase ko hebat ade berjuta trillion orang lagi hebat dari kau....


timah..aku pinjam gambo anak ko jap!

okbai!

sharemy
mommycha

21 comments:

Allene said...

seriosly????
klu aku micha... aku sound balik doctor tu... kot ye pun cakap elok2 la doc. jaga hati patient... tak belajar ye????
vangga btul. sentap aku.
Aku pun klu preggy perut besar... elok la besar... jgn la mengata buncit. buncit pun apa salahnya... ishh.. emo plak aku... tak payah pergi lagi la micha.. aku pun masa harris dah tak g swasta. ppukm pun sbb aku byr. klu dia marah2 aku marah dia balik , i bayar ok bukan free ckap elok2... =D

e k i n ♥ y u s r i said...

amboi doktor tue
agak melampau disitu...
tny die, doktor penah makan selipar x?

Aeen said...

ohooiii doctor...
agak2 la nak cakap tu..xleh berlapik sikit ke...da lah ibu mengandung ni ada sifat sensitif sikit...pikir la sikit..nama je doktor tapi xde otak...oppss..terlebih emo plak..hehe..

erin said...

oiii selamba je dia ckp gitu..perghhh klu aku pun panas,kongasam, ckp elok2 tak leh ke, selamba direct je

Didie Kamila said...

maki je balik dr tu..i yg bc ni pun bengang..

danish aurora said...

salam perkenalan sis

Mimy Hamid said...

kenapa tak sound je

lia said...

heelehhhhh ko apsal doktor? ko bajet ko blajar susah, ko suka-suki nak ckp tuju-tuju mcm lidah tu x bertulang (eyhhh mmg lidah x bertulang kan?)

sabar yer yang...

- AZIE - said...

amboi doc tu kemain sedap je mulut..ni mcm mn org xkata racis..memg typical Indian mcm ni kot, ada jgk sorg membe kena hadap doc Indian tp bukan dkt KK sini lah..

Syima Syaz said...

I feell uuu...
Penah kena masa preg aisya dulu 16weeks kalau tk silap, tapi bkn dgn doc kkia la, doc priavte klinik biasa je... Lagi la doc tu cakap hakakkkk tak ready jadi mak uolss... Swlamba rokiah diaaa je... Kat situ gak berjuraian ayaq mata... Pastu trus keluar dari bilik tu then muntah... Taik punya doctor...

Chekgu Azrine said...

Hmm..bhs dr tu kurang la..mcm bkn ko tu dr je..ishh

S.n.Fariza said...

Amboi mulut doctor Tu. Tampo kang. Sound balik Micha.

ctmah said...

amboi amboi.ramah tamah nak mam... doctor ni!balik ngn lempeng kang baru tau!huh
pas ni ko checkup kat demc jelah micha. puas hati mak tau.hihu!licha xsehat la aunty =( =(

Bazilah (^0^) said...

tetibe ade gmbr alisha kat situ hehe. doktor tu makanan die selipar je kot sepatutnye tu.

amirah said...

seriously??...tak penah lagi dpt dokter cenggitu..kat sini rasa sume cam baik aje..takde marah2 atau mulut puaka..sume okey...sampai ke sepital pun okey gak..takde prob..nurse biasala..tapi wat tak dengarrr aje..saborr jela micha...pasni takyah pegi la..terganggu emosi

misz sheyla said...

melampau amat doc tu... nasib la x g situ...hari tu ingat nk g situ je mase pregnant hari tu...nasib g sg merab...orang tak ramai kat situ.... kite cek BSP sendiri je..beli glucometer sendiri... xlarat nk ulang alik g klinik...kite masukkan awak dlm bloglist ye

Norlee said...

hai.. sy silent reader
saya penah ada problem gan nurse kat KK msa mula regsiter dia sound lg kat dpn2 pesakit yg tengah ramai, apa sy buat blk tu sy wat complain kat pemudah.gov.my pastu dlm sebulan nurse tu kne tindakan displin n d tukarkan ke klinik lain. klu complain kat pemudah dia akan direct ke pegawai tertinggi kementerian kesihatan.

LYAfrina said...

huhu..pernah terkena kes mcm ni awal thn aritu.. tp kes lain la.. lbh krg la dpty doc y kureng ajar.. msa tu lya demam terul n ulser dlm mulut lps eksiden.. dia kata lya buat2 demam nak MC.. buat ape nyer nak MC sdgkan lya dlm MC lg time tu.. dlm mulut sikit dia x check.. siap mtk no ofis.. tp lya x takut, bg je..

balik tu.. x sampai 1 jam lya x sedar diri sbb demam tinggi.. ambulan ambik kat rmh.. husband apa lg..mengamuk kat klinik kesihatan tu.. maybe dia kena tindakan kot.. sbb lps tu doc wad ada kol dia..

2 hari lps tu lya koma terus.. huhu

tu y ramai anti dgn doc gov..mulut x berlapik.. tp bukan semua la.. ada y baik..mmg caring sgt

Nadt said...

eii..ngok ngeknye doktor tu.
i know that indian doctor. xpenah kena ngan dia tapi memang tiap kali masuk jumpa doktor (doktor lain-melayu) kalau terpandang dia ada sekali dalam bilik tu memang rasa annoying je. kekadang tu patient lama menunggu kat luar tapi dia sibuk main hp pura2 bz buat ape2 ntah. dah pasni tak payah pi situ lagi. atleast da ada buku pink cukup la pasni follow up kat swasta je.

~Aida@MommyAqilMedina~ said...

OMG..kalau aida pon hangin n self esteem down sesangat..kurang ajor sesangat doctor tu..rasa macam nak tumpang cepuk sekali..Doctor muda kot kan..so Far aida cek kat KK Puchong, semuanya ok2..esp tang doctor..soft spoken je semua..memang kena report ni..baru padankan dengan muka dia..dahla Putrajaya kan, memang harus report Micha..sakit pulak hati kita tau!

mrs kayrul said...

tahniah micha..lama x jenguk sini rupanya dah nak baby baru...

x boleh hadap la klu doktor jenis mulut xde insurans nie....

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...