Iklan

Sharemyloves Geng!

04 November 2014

3 penyakit adik-beradik!

Salam

Semalam gigihla makyong yang sorang ni pegi check-up dekat Klinik Kesihatan Presint 3. Berdebo pon ade sebab nak tengok sekali result minum air gula (MGTT) last week. Berdebo pon tak guna sebab bila tengok result gile ko macam nak pengsan aku. 9.09!!!! Wathefish?

Tinggi lah tu bagi ibu mengandung, so sah la aku memang ade diabetes, sobs-sobs-sobs... Dan mulai semalam jugak bermula episod berdiet dari pelbagai spesis makanan untuk mengelakkan paras gula aku menjadi semakin tinggi. Bye-bye choclate eclairs & cream puff....

Diabetes dengan aku memang takboleh dipisahkan since mengandung Mikha lagi. So, untuk kali ketiga aku lebih bersedia dan tahu ape nak buat mana nak kurang dan mana nak lebihkan dalam makanan. Cumanya rasa ralat sikit sebab aku memang jarang makan yang manis-manis unless teringin sangat. Again bye-bye red-velvet cupcakes...

Semalam ku memang salute abes dengan doc KK ni. Dia advise secara mulia dan baik hati sungguh. Dia kata "puan biasalah masa pregnant ade diabetes, even kita dah jaga pemakanan kita tapi kalo hormon dan gula dalam darah takde respon dekat badan still boleh kena diabetes ni. Kadang kita rase jeles tengok orang lain makan itu ini tapi HB dia ok, gula dia ok, berat dia maintain kan? So memang setiap orang ade tindakbalas yang berbeza...." Gitula advised doc dekat aku. Tengkiu doc u make my day :)

Tapi ada lagi yang menyedihkan pasal check up semalam, pasal kenaikan berat badan yang mendadak dalam masa 2 minggu. 4 kilo sekali naik!!! Ko rase aku telan anak gajah ke each time lunch ni sampai camgini punya naik berat? Padahal aku memang skip dinner, dan makan pon ikut portion yang berpatutan jela. But still berat naik. Redhooo redhooo!

HB pulak memanjang low. Hadoi la, padahal dua hari before check-up dah makan kerang sampai dekat 2 kilo. Nangis la aku camni. Taktahu dah nak buat ape, kadang terasa macam buntu ditambah pulak bila dengar bebelan nurse dekat KK tu. Alahai stress tau tak, rasa macam tanak jejak kaki dah kat KK tu. Dahle menakutkan orang nombor satu..."Haaa..tanggung sendiri kalo tanak jaga badan, jaga gula pastu terberanak awal kitaorang tanak amek risiko.." I hetchu nes....
-.-"

Eh lupa..anyone ade advise untuk cara menangani ketiga-tiga penyakit ibu mengandung di atas, please do share with me in the comment box ya? Tengkiu guys, insyallah hanya Allah SWT yang mampu membalas jasa kome-kome :)

#muchchallenges


balik terus suruh sang somi beli beras ni "Rice for life: Fight against Diabetes" katanyer :)

mahal la sikit beras oang kayo ni...tapi wat to do

eh lupa nak bye-bye dekat cucuq kembong kite yang bulat-bulat ni. Bye cuq kembong c u in 4 months later..kihkih!

okbai!

sharemy
mommycha

15 comments:

amynur said...

Assalam..pengalaman saya naikkan hb saya tukar supplemen dr obimin ke eberet folic. telan dgn air oren. jangan dgn air susu.

mommycha a.k.a kak jenab said...

thanks for ur advise dear, semalam pon doc dah tukar ubat ke ape namanye ntah. katanya my HB not too low sampai kena makan iberet tapi tula dok google tgk kata iberet tu bagus. bolehla try pasni :)

Chekgu Azrine said...

takde pengalaman la sis..
tp bagus jugak makan nasi guna beras tuh..
actually ramai je dah makan beras kesihatan ni..cuma dia rasa tak kenyang je la..hehehehe

orang cakap makan nasi tak puasla..camtu

Mila Hilas said...

sy xde pengalaman diabetes sbb bru sekali preggy..time tu xde penyakit tu..HB low pon xde...cume paras cukup2 mkn je masa last nk bsalin tu..hehe..

Mimy Hamid said...

micha try pil shaklee...nama vitalea...member aku kata dia makan tu darah naik sikit

Aeen said...

kite pun 2nd pregnant makan iberet folic je..ubat yg doc bg 4 jenis tu xmkn...masa 1st pregnant ada kencing manis..yg 2nd ni..mmg betul2 jaga la..tp jaga bila nak tiba hari nak gi checkup...control makan...lpas habis checkup.balun la apa nak makan pun..hahahaha...

amynur said...

Doktor klinik kesihatan mmg akan ckp mcm tu. sbb ubat tu mahal dr obimin. Sbb tu la dia hadkan kpd pesakit yg alami Hb yg kritikal. Saya dapat dr klinik panel. Mungkin farmasi ada jual. Try la:)

MaYAsHiKiN said...

salam kenal mommycha..yup, iberet folic mmg bagus utk naikkan HB..boleh la try ye..hehe..

syazai86 said...

sy ank ke2 HB mmg low smpai kena inject inferon 10 hari....tp time ank3 xde pun..ok ja HB...air gula pun x minum...org tua2 kata pbawa bdk or penyakit time pregnant ja....byk2 la bersabar..dugaan masa pregnant mcm2...hihihi..

amirah said...

akak pun kena control makan gak ni..next week kena telan air gula lagi sekali sebab aritu border2 aje..mkn kerap sikit2 aje..akak tk pernah lak mkn beras mahal ni..mkn mcm biasa cuma kerap pastu tk minum air manis je..kek coklat kdg belasah je sekali sekala..huhu..pastu aritu akak ikut jadual makan yg table untuk diabetics tu..okla gak

eima said...

coq kembung tu hang buat lagu mana ... bolat2..

mai ai suggest vitalea shaklee utk bantu HB low tu ... inshaaAllah
mai PM ai ..aku bg special price ngan free COD lagi

ctmah said...

pantang 100 hari oitt!kikikiki
habbatussauda ado try dok?

nick kurt said...

Salam sis..nk share lau utk HB rendah tuh blh amalkan mkn jambu batu 1 biji sehari in shaa allah ok..coz ikut pengalaman sendiri neh..hee..gud luck..

ika said...

micha..aku xde petua utk diabetik tu..huhu..xde pengalaman...tp utk naikan hb ade petua makan jambu batu..cer try manatau serasi ngan ko..hehe

Syima Syaz said...

Tak tau nak advice tp harap2 semuanya berjalan lancar.... Amin

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...