Iklan

Sharemyloves Geng!

13 October 2014

Topik ilmiah sikit hari ni

Salam ❤️

Semalam lega dah lepas satu paper untuk final exam. Berdebar tak hengat nak duduki peperiksaan hahaha, ala first time nak amek SPM dulu debo nye lahai. 

Actually bila umur dah meningkat memang fungsi sel otak lambat sikit nak tangkap ape yang dah kita study. Ate camne nak cepat tangkap baru je bukak buku nak buat revision dah anak panggil kata nak susu. Itu belum dia kata, "mama nak makan mee..." 
-.-'

Bila dah menginjak usia kekertuan nak masuk 40-an ni hahahah, kaedah pembelajaran tu dah tak sama macam masa kita memula belajar dulu. Dulu cekap, lecturer ajar kat depan kita menyembang kat belakang. Tapi bila nak final pulun tak hingat then boleh je menjawab dengan lancor-selancor nye.

Cuba sekarang buat macamtu, memang "masak" le nak menjawab final. Sebab otak dah berkarat makanya bila lecturer mengajar kat depan jangan sibuk main watsapp, telegram, fb, tweeter, ig kat belakang. Memang cari punca tak lulus lah tu.

Sekarang time untuk study aku adalah bila anak-anak dan pak anak dah tido. Makanya, pukul 12 ke atas baru boleh buka buku sekolah. Sadis nye, time orang tidur kita bangun study bertemankan krikkrikkrikk. Dan peel aku memang kena study sunyi sepi, study dalam iman gitu. Sikit bunyi bising pon boleh kaco kosentrasi pembelajaran. Gitewww...

Sebab tu aku gigih berulang alik study di library Shah Alam. Sebabnya, di aras 3 library ade satu bilik ulangkaji yang memang sunyi lah. So, itulah tempat the best untuk aku menghafal notes.

Ni mebi entry terboring untuk u ols, since aku dalam mood final exam so semuanya  kena lah ber ilmiah sikit huhuhuhu. Aku nak kasi tips untuk kita, anak-anak sedara mara or sesapa saje yang nak mengambil exam. Pagi tadi aku ade dengar sorang ustaz cakap, sebelum nak masuk ke dewan peperiksaan pastika kita baca selawat 7 kali dan al-fatihah sekali dan niat disedekahkan pada para nabi dan rasul khususnya pada kedua ibu bapa kita. Insyallah Allah SWT akan membantu melancarkan kaedah untuk kita menjawab soklan.

Renung-renungkan dan selamat beramal para sobat!


Okbai!

sharemy ❤️
mommycha

6 comments:

Allene said...

good luck micha...

Chekgu Azrine said...

sis micha yang comel..
akk doakan sis lulus dengan flying clours ek..
semoga dipermudahkan utk mejawab..
dan jangan lupa goreng sepanjang2nya..ngeee...

good luck sis

MisZ FyZa said...

Gud luck micha..rindu plak zaman blaja..2thn kat uitm shah alam 2x je penah study kat library..huhu

ctmah said...

yeah!finally berjaya jugak baca blog hari ni!hihi
all the best mokcik!

Fatihah Salleh said...

good luck :) do the best ye

Jom Baca Tentang: Kelebihan Esktrak Biji Anggur

amirah said...

malaysian legal system yg telah lama hakak tinggalkan..good luck micha...u can do it!

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...