Iklan

Sharemyloves Geng!

10 October 2014

Nak amik 2 bulan ke 3 bulan eh?

Salam ❤️

Aku dalam kekeliruan dan dipersimpangan dilema sama ada nak amik maternity leave 3 bulan or 2 bulan saja kali ni. Yela semua orang kata untunglaa orang gomen dapat cuti 3 bulan, tapi hakikatnya cuti 3 bulan tu hanya layak untuk 3 orang anak saja. Kalau ko terberanak anak ke 4, maknanya pepandailah ko guna cuti rehat biasa. Cuti rehat pon ade la dalam 20 hari, ate pas 20 hari dengan pakai param pilis nak datang opis ke noks?

Walaupon berkali-kali aku pikir cukup la anak 3 orang pon. Tapi bila pikir tang cuti terus goyah. Kalo amik cuti 3 bulan tuptup tahun depan mengandung lagi?? Matikla datang keje pakai kain batik dengan sanggul mak limah atas pale. Haaa nampak tak permainan dia kat situ? Nak mengandung lagi la tu kan Micha kan? Yela rejeki ni kadang kita tak sangka tuptup "eh ter dabel line pulak" -.-'

Kalo cuti 3 bulan sakan lah sikit. Leh rehat lama kan? Anak pon dapat susu cap gantung seadanya. Ni kalo 2 bulan je acaner eh? Psiko betol laaaa... Ni taksuke jadi mak-mak ni kena pikir macam-macam..

Tapi walau 2 or 3 bulan pantang kena bebetul pantang. Dah 2 kali pengalaman aku berpantang even pantang sendiri aku tetap jaga. Sebab aritu aku penah kena bentan dalam pantang memang seksa. Habis satu badan menggigil bentan urat disebabkan aku mandi malam pukul 9 dengan air sejuk. Kahkahkah! Pastu tobat dah tak buat lagi.

Masa pantang aku terpaling suka bila buat stok susu. Dan masa tu adalah time susu paling banyak mencurah-curah. Masa anak first "melagha" lagi, tak kisah bab susu ni. Then anak second terus pandai sikit. Masa anak ralit tido aku mengepam dan aku start simpan stok susu since Kayla umur 3 hari. Dan stok susu cukup sampai 8 bulan. Alhamdulillah :)

Haaa dah sampai masuk cite susu ibu. Padahal tengah pening nak pikir nak cuti 2 ke 3 bulan je ni. Huwaaaa... Ade jugak kena buat solat istikharoh ni mintak petunjuk. Takpe-takpe kita tunggu bajet 2015 ni mana tau ade good news untuk panjangkan cuti ibu bersalin. Jadi 6 bulan ke? Kohkohkoh! Pak Ajib kalo u kasi we all cuti 6 bulan, pasni we all janji tak mintak dah BRIM lagi kihkihkih :p 

 Antara stok ebm yang dah expired aritu... Buang jela. Ingat nak feeling puteri raja buat mandi susu.. Tapi tak gamak den -.-"

Okbai!

sharemy ❤️
mommycha

10 comments:

Chekgu Azrine said...

akk sempat merasa cuti 3 bulan masa bersalinkan dak Aish je..kalau blh ambk cuti bersalin akk..akk pass kat micha..hikss..sebab akk dok dalam gov masa dah ada anak 2..so cuti bersalin yang dipakai untuk 2 anak hanya 150 hari je baru...

mOoN IzzaN said...

kan sis.. dah 2 kali amik 3 bulan.. pasni if terdabel line kena amik 2 bulan je .. huhu..

Allene said...

adoi... 2 bulan je la cha... takkan taknak mengandung lg... =D

Rizziela said...

kalau boleh apply for 3mth..better ambil 3 month kot...dpt lama sikit dgn anak :D

Mila Hilas said...

hehe..semoga dpt selesaikan mslh tu ye..

Liyana said...

3 bulan jela terus.. mana tau pasni lagi pendek cuti bersalin agaga

Putri said...

masa lahirkan ank ke 2...lepas pantang 44 hari saya dh start keja sebab time tu br masuk keja dan x nk buat tangguh2.alhamdulillah..ank dpt mnm susu ibu dan saya pun sehat.kalo nk ambik cuti bersalin singkat..kena tgk jenis kerja.kalo kerja ringan mcm saya..ok saja..

nida-razak said...

nak kasik pandangan pon tak reti, sebab xda anak lg..hehe..tp 3 bulan cam best..hehe

a_maya said...

hai awak,
sygnye terpaksa buang susu tu ye..
tp mmg pun dlm pantangla kita dpt buat stok byk2..
sy pun lps 3 hari bersalin, terus buat stok susu..
kalau la cuti bersalin dpt 6 bulan..pergghh..untungla..time tu anak leh 2 org je ye..hehe..

jom singgah blog sy..
www.mayanorhawati.com

ika said...

micha....akhirnyaaa aku berjaya khatam blog ko dr stat erie ilang enpon...fuhhh..punya la lama aku x blog walking..heehhe
all the best tau utk exam..tiny dot...semua la...aku tau ko boleh.. (backgound lagu 'kau boleh')..hahha..
ok tu je bubuy

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...