Iklan

Sharemyloves Geng!

03 October 2014

Masuk Ward DEMC! -.-'

Salam

Peel mengandung kali ni memang hazabedah sikit. Start dah tahu pregnant bermulalah episod mual-mual. Bukan lite-lite punya mual. Tapi hardcore punya mual sampai lembik. Masuk second months tu, sampaikan minum air kosong pon boleh muntah. Dari pagi sampai malam tak makan memang aku rasa lembik longlai.

Ada satu hari tu, aku keje half day sebab dah taklarat. Balik aku bawak keta macam hindu mabok. Tapi vinatang sungguh sebab hari tu semua trafic lite nak kaler merah. Yang aku ni dalam keta dah tahan-tahan nak muntah. Sekali dah sampai lif rumah aku takboleh tahan dah. Aku lari punya lari sampai terbelahak muntah depan kaki lima rumah aku. Pastu terpikir ala nak biar je muntah boleh? Biar orang lain cuci. Hahaha. Kwahaja perangai buruk.

Masuk je rumah terus baring. Dalam nak baring pon pegi muntah lagi. Last-last telepon Erie (Erie lagi) suruh datang amek bawak pegi DEMC. Sampai DEMC manusia macam tengah kenduri sambut menantu. Punya la ramai. Sementara tunggu 3x pegi muntah lagi. Pastu nasib baik nurse tu kawan Erie, dia kata boleh rest kejap kat sick bay sementara tunggu turn. Aku bukan takat rest bahkan terlena seround. Then after check urine, darah bagai Doc kata kena admit sebab result urine test tu berasid -3. Benonye idakle aku paham tapi ku angguk-angguk je sambil menunjukkan ke "intelligent" aku tu. Padahal.....?

Sengsara admit ward 3 hari. Seingat aku 8 botol air kena masuk dalam badan. Pastu satu botol doc kasi antibiotik. Nurse pulak setiap 2 jam masuk bilik check itu ini. Sampai bengkak tangan aku masuk air. Pastu tukar pulak tangan belah kiri, inject jarum baru pukul 2 pagi sebab tangan dah bengkak macam tangan incredible hulk. Sobs -.-'

Itu saja lah kisah masuk ward aku. Selain best dok pilih menu breakfast, lunch, dinner dengan asik tukar-tukar channel astro yang lain memang tak best. Balik rumah baru terhibur sikit. Mikhail pulak tanya, mama... lamanye mama pegi work. Sian mama tak dapat tengok upin-ipin kat work.

Upin-ipin mu lah Mikha -.-'

Sesape ade pengalaman morning sickness yg teruk camni silalah share. Ape yg u ols buat?

 
mase ni baru masuk air.

kemain botol siap balut aluminium foil, kata nes ubat ni takboleh kena direct matahari. gittew.

Pilih menu paling best, muahahahah.

Ni doc Norleen scan waktu dalam ward. Alhamdulillah tiny dot tu aktifnye siap kaki kat atas :)

kalo terjumpe budak ni silalah bagi penampo, tak hagak amek gambo gaya gadis remaja sunti. Jari kat bibir gitew kuikuikuikui


sharemy
mommycha

10 comments:

Wawa Yusoff said...

moga sihat2 hendaknye micha. baby pun janganla nyakat mama sangat...

erin said...

sian ko terlepas byk episod upin ipin..kekekeke, pehal la mikha comel amat nih..haha

amynur said...

Assalam...tahniah mengandung lg..pengalaman saya mggu lpas kena mcm awk ni. seharian makan mnum muntahkan balik.esoknya saya pergi berurut tk buangkan angin dlm bdan. ye la kalo dah asek muntah tahap yg apa pun tak leh masuk msti byk angin kan wlupon kita pregnant. Memula takot gak sbb rmai kata bahaya berurut time pregnant. Tp saya dah tak tahan sgt. org yg urut tu kata boleh sebenarnya tp jgn sengkak. yg sengkak tu yg boleh buat keguguran. Alhamdulilah lps 3 hari berurut bdan dah ok. still lg morning sickness tp sikit2 je la. tak lah teruk mcm last week smpai masuk ape pun tak boleh. klu nk urut makesure org tu mmg bese urut org pregnant. Terpulang la atas kefahaman msg2. Huhu panjang pulak komen. harap membantu.

Suffi Izzara said...

bace kisah mummy cha ni teringat blik dulu ms preggy aritu. truk jgk. dua hospital jgkla kena tahan wad.. seminggu hospital kat kampung, seminggu hospital kat putrajaya.. hazabnye mmg rs cam xtetanggung ah.. tp msuk 6 bulan alhamdulillah dah ok.. tp xblh tahan makan. klu die dah signal lapar, time2 tu jgk kena mkn. ko xmkn siapla smp ke esok tanggung hazab muntah.. tiap kwsan mesti kena ade makanan w/pun biskut. dlm keta, tepi katil, depan pc dlm henbeg xpyh ckpla, mcm2 ada..

anyway, happy ber morning sickness ye mummy cha.. :-)

Chekgu Azrine said...

nak kesian pun tak dapat sebab mu cerita akak gelak sorang2 ni..kang orang kata akk giler..hahaha

mu dah sihat ke dik..
hopefully dah ye..
tc

amirah said...

3 kali peknen 3 kali ler jugak cenggini..muntah merata..apa pun takleh masuk..muntah kat depan rumah orang, kat wayang, kat pasu bunga org..hihi..tapi kan...tapi kan...kitew bertahan awakkk..tanak admit punya pasalll..dr suruh admit tp laki kitew katew "kalau minum air pun boleh kan dr?"...huhuhu...laki kitew mcm dokter kan kan kan..hehehe..mmng kritikal muntah tu..melepek sgt2..cuma leh rehat jela byk2..dr pun kata cuma leh bg ubat thn muntah ajela..maka redho ajela teman

lia said...

haaaa merasa masuk ward mcm akak la ni... tp xde ubat menda pon, depa bg drip gitu je selain nurse rajin mai lawatan ke katil he3

mommycha a.k.a kak jenab said...

terima kasih semua sebab mendoakan kesihatan kite yek.
alhamdulillah kini saye dah kembali sihat dan berat badan dah naik 1.8kg semula. pffft tak? -.-'

Hafizah said...

Hahaha...gambo last tu mmgla gadis sunti sgt. Kih3..nway, t.care mommycha...tahniah dpt baby lg...=)

~Aida@MommyAqilMedina~ said...

Adoyaii..kesiannya mu micha..memang hazab kalau kena morning sickness!tak sanggup ai..aida tak pernah lagi kena morning sickness tahap dewa..ALhamdulillah so far dah tiga kali preggy semuanya under control..Get well soon dear..semoga cecepat morning sickness berlalu pergi..hehee

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...