Iklan

Sharemyloves Geng!

08 October 2014

Kisah buku pink saya!

Salam

Kita sembang pasal buku pink la arini. Berpeloh jugak nak bukak buku pink tu sebab takut kena soal siasat dengan nurse banyak kali. Dalam otak macam-macam aku prepare nak jawab kalo nurse smash kang. Malu siot dah la KK Presint 3 ni ramai orang. Terkentot slow pon boleh dengar setiap penjuru klinik. Sentot la!

Nasib dapat nurse muda, cantik, baik hati kelegaan besar disitu. Pastu tanpa banyak soal dia suruh buat routine check-up yakni amek darah dengan urine. Bangga siot first time HB aku ok 11.9. Kembang kuncup aku rasa, sebab selalu HB tahap pelarian Somalia tu haa...tak 8,9. Nak kata tak cukup makan dah terlebih makan. Taktau dah terkurang dekat mana.

First time masuk check-up dengan nurse dalam bilik, sekarang dah canggih KK dah personalised service depa. Means each patient akan di attend oleh nurse yang sama sampailah patient beranak. So, nurse tu boleh pantau patient dia elok-elok takde tukar-tukar nurse dah. Then kena ceramah sedikit sebanyak, terus tunggu jumpa doc untuk first scan. Alhamdulillah doctor kata baby sihat. Pi mai time dok melangut turn kat KK tu makan masa jugak 3 jam. Pfftttt!

2nd check-up after sebulan adalah  worst. HB low turun sampai 10.3. Berat naik 1.8kg pulak. Memang kena bebel tak habis ngan nurse tu. Siap nak buat ujian saringan talasemia lagi. Alah...lecehnya rasa. Then disebabkan nurse takut ade diabetes lagi, so dia refer aku dekat doctor. Yang aku peliknya doctor rilek je cakap sebab mebi aku baru lepas fasa morning sickness dan khendak untuk makan tu banyak. So, dia bagi aku chan lagi for next check-up untuk tengok berat dan HB aku. Hew...i sayam u lah doc!

And this time aku dah kena start makan ubat 4 serangkai tu iron tablets, vitamin B, folic asid lagi satu lupa dah. Kihkihkih! No more obimin, sebab obimin tak bagi banyak kesan dekat aku yang kurang darah ni haa.. Oh ya...siap jugak dapat date untuk minum air gula on 24/10/2014 for GDM. Dan disebabkan dua masalah tu, aku dah kena check-up 2 kali seminggu untuk KK pantau berat dan HB. Bermulalah episod diet makan nasi sehari sekali dan diet untuk skip dinner. Memang menangis tak berlagu rasenya -.-"

Begitulah kisah sadis check-up dekat KK Presint 3.Selain check kat situ aku jugak memang buat routine antenatal check-up dekat DEMC dengan Doc. Norleen. Ni jugak tengah kumpul duit nak membayar bil bersalin kang. Insyallah duedate aku adalah pada 17/3/2015 lagi 3 hari sebelum besday aku. Kuikuikukuikui! Kiranya ni hadiah besday la kan? Dan pilihan untuk bersalin jika tiada aral melintang tentu jugak di DEMC Shah Alam, kena bagi sama rata semua bersalin tempat yang sama. Rela mama menabung dan main kutu untuk kumpul duit hahahahaha..

Untuk korang semua, ade ke yang alami perkara sama macam aku time mengandung ni? Kalo stiker buku pink aku tu dapat berwarna putih nescaya aku belanja seluruh penduduk Putrajaya nasik arab Saba sorang satu. Hewhewhew!

 
champion sangat ni 2011-2014 berturut-turut. Actually 2011 tu bukan abortion. Dah gile nape aku nak abortion tu miscarriage nurse oit. anyonyonyo..


nah perot 4 bulan, tersembul dah ape yang boleh sembul. Hikhikhik!


okbai!

sharemy
mommycha

13 comments:

Aty_Fared said...

masa ko cakap ngan aku ritu.. aku dok kire2.. betul lah sorang sekali..agagaga... tapi yang ketiga ni gap sikit lah kan... tahniah lah beb.. rezeki murah sangat ni..
aku bab hb low tu selalu risau nak gi kk.. eeaahh kalau tak gi kk tak ley eh..

amirah said...

samalaaa...kalo dpt stiker putih mmng bertuah ler...tp ni mmng champion ni tetiap tahun...kui kui kui..sama je kita..first ada gdm c-ser, second ada gdm svd..kali ni aje lepas minum MGTT tu...alhamdulillah...

cik puan aini said...

take care micha..
seronok baca cite mung..
cite lagi ye..

eima said...

terkujat jg aku baca abortion tu ... hahahhaha


setiap tahun tu mmg champion la... hihih

try amik vitalea ngan bcomplex shaklee ... mkn 2 bj sehari je .. inshaaAllah masalah HB low akan ok

Mila Hilas said...

wah.gigih sis tiap2 tahun.hehe..tahniah..sis, duk presint bape?? hikhik...org putrajaya rupanya.ekeke

Aeen said...

comel perut....auwwww...heheh

Lady Zahira said...

tahniah kak! bestnya nk dpt yang ke 3...selalu baca belog ni tp malu nk komen hehe....


kalau x pegi check up kt kk xpe kan? sbb sy x penah g kk...

cik fadh said...

hehe due date kite xjauh beza kak..;) tp fadh perot lom nmpak sgt lg dah nk masuk 4 bulan ni..nmpak lemak je naik..hehe

Wawa said...

Micha comelnye perot! Ala takleh la dinner ketam lg pasni...

Wawa Yusoff said...

Seronok! perut comel anak2 pun comel..!

Chekgu Azrine said...

Tc micha..
Giler nurse tu tulis abortion tu..haha..
Terbeliak jgk mata akk trkjut...
Comel perut mcm boy je...hehe

Fifi Nadhrah said...

fifi tak pernah dapat sticker putih.. tetambah gemok.. memang overweight je.. haha..

WaWa_EzRiLL said...

wah tahniah mommycha. rezeki betul.. welcome da club mom with three kiddos

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...