Iklan

Sharemyloves Geng!

03 July 2014

RESIPI MUDAH: Kek Kukus Ceklat Mabeles Menjejes Ailio

Hi Guys!

#lemparbelakangsikit
#buatbulanlepas
#akuyangbuatkoyangpanasdahkenapa

Ko ingat rambut je boleh lempar belakang?
Ni Kak Jenab nak kasi entri lempar belakang jugak.
Mau bace ke idokkkkk???

Amboih kemain korangkan? Bulan puase mengogel resipi je kerjenya....
Amboih..amboih...amboihhh...
Tapi atleast niat nak memasak tu ade jugak WALAUPONNN hanya mengogel dan print out /printscreen resipi ittew.
Harini Kak Jenab nak kasi resipi senang suam-suam kuku kat korang.
Apesal suam-suam kuku resipi ni?
Sebab aku taktahu nak kategori resipi ni senang atau susah.
Hewhewhew...

Nah resipi cilok:

Resipi dari Kak Sabrina Khan..pegi follow dia kat FB banyak gile resipi sodap. Ko type je Sabrina Khan...jangan pi type Shah Rukh Khan pulop -.-" harharhar...okeh taklawak....

Maapkan kak Jenab gambo resipi ni agak blurrr tapi still boleh bace kan?
Korang buat kek kukus ceklat mabeles menjejes ailio ni dengan cara ikut sebijik-sebijik ape saje akak ni buat.
Nescaya ketahuilah dari mu bahawa kek kukus ceklat marbeles menjejes ailio ni akan menjadi.

Lagi satu aku nak ingatkan jangan lah selalu pi bukak periuk penutup pengukus tu...jap-jap bukak...jap-jap bukak....maka akan bantat la kek kukus ceklat menjejes ailio korang ni.

Lagi satu pesanan ahkak..kalau ade handmixer silakan guna, sebab pada aku kalau korang guna mixer lagi sebati adunan tu berbanding blender tu tapi aku guna blender okey jer...hahahah eh? apekah yang aku cuba sampaikan ni. 
Ala ikut suka la nak guna blender ke mixer ke janji adunan korang betul-betul kembang...kalo blender tu jangan dibio blendddddd je...stop jap kasi blender rehat then sambung...kang meletop blender abes adunan melekat kat siling....
>.<

Ohhhh...jap yer adik bertudung paridah di sana ade soklan yer?
Adik tudung paridah: Kak Jenab camne nak tahu adunan tu dah kembang? Selama ni asek failed je sokmo kek takpenah gebu.
Kak Jenab: Anje tau soklan adik ni...caranya nak tau adunan kembang adalah bila adunan tu dah bertukar kaler putih. Means dari kaler kuning transform ke putih...maknanya kembang lah tu....

Lagi satu untuk topping Kak Jenab tambah milo ngan serbuk koko...so jadilah macam pahit-pahit manis gitew.
Serbuk koko tu jangan letak banyak sangat nanti toping u ols pahit...extra milo takpe, rase tak cukup tuang tin-tin milo tu atas kek.....
Cara toping pon senang ikut je resipi tayah double boiler bagai. Letak atas api sapsapsoiii zasss siap.

Cakap banyak takmo...mohle tengok gamboooo...

Nota kaki: Tolong jangan "maki" aku bila nengok gambo...kohkohkohkohkoh...  maki manje-manje saje dibenarkan >.<


baru pas masak kek kukus ceklat mabeles menjejes ailio (KKCMMA) aku.....

kita curah sama coklat toping atas itu KKCMMA...muahahahahahah

manik taburan sebagai penyeri kek

pastu taruk lop-lop sikit....katanya kek pengikat kaseh sayang gittew...auuueeeewwwwww!

inilah ghupenya bila dipotong...tayah dah secret resipi pasni....buat sendrik sajo....jimat 95 henggek u ols


second time buat..taraaaaa...kita taruk topping kitkat dengan M&M's

coklat lom sejuk dok nyempat taruk kit-kat dah kawan tu cayooorrrr....

hokni kureng topping ceklat kehkehkeh...tapi still sedap sebab ade topping lain kat atas tu. fuhhhh terus lapo! cisss...bedebah ko kek...


sharemy
mommycha

6 comments:

DYatie said...

oh terima kasih micha. mu buat aku rasa nak mengkus terus balik keje ni. tapi rs nya idok le laki aku nak melayan aku nak mengukus. wakakaka. weekend ni harus. hahaha.

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Fuhhhh kak jenab memang marbelesss la kek kak jenab.. nanti ceq nak cuba buat jugak la..btw makacih na share resepi nie.. >__<

lia said...

humangaihhhhh selama ni x pernah teringin wat kek segala sbb mmg xreti... kali ni, dek kerna kek tu nmpk melt in da mounth kekdahnyer... kena cuba gak ni..

Akmall Razlan said...

gila tak menjejes ailio!!! sumpah, masa baca tajuk tadi.. apa benda ailio ni.. bahasa itali ke hape.. tetengok.. memang menjejes ailio... tolong.. lain kali jangn post camni.. dah banjir dah bilik ni ngn ailio..hahaha.. love ur blog.

Siti Asiah said...

kemain lagi topping dia tu, menjejes ailio...;)

Mimy Hamid said...

tempah kek ngan kak jenab pls..hehe

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...