Iklan

Sharemyloves Geng!

10 July 2014

RESIPI MUDAH: Ayam Stick Caramel

Hi Guys!

Di hari Khamis nan mulia ni mohle kita tengok satu lagi resipi #daridapojenab
Mana lah tau resipi ni boleh memberi inspirasi untuk kalian-kalian berbuka nanti.
Ape-ape pon airtangan seorang ibu paling the best ever.
Kalah woooo buffet ramadon 5 star hotel.
I lop my mom's cook.
Eh?
>.<

Kali ni Kak Jenab nak share resipi membabitkan ayam.
Haaa...paling mudah la, pakai ayam ni.
Sapsapsoiiiii siap!

Dan terima lah resipi: Ayam Sticky Caramel Kak Jenab


kita amik resipi dari sini saje.

untuk ayam tu aku perap kejap dalam 30 min kat peticejuk. nak kasi rasa lagi ummpphhh! taknak perap pon takpe ikut selera masing-masing.

simple cuma bahan ni yang diperlukan: halia dan bawang putih

bukan niat nak tayang seurat gelang kecik tu, tapi nak bagitahu kak jenab guna madu ni huhuhuhuhuhu

memola u ols tumis dulu bawang and halia tadi, pastu masukkan ayam yang dah diperapkan.

gaul-gaul sebati...dan actually minyak tu tayah buh banyak pon takpe sebab nanti ayam u ols akan terlalu berminyak.

madu, kicap, sos cili and sos tiram saje bahan utama nye. simple! ok dalam resipi tu tulis buh madu agak banyak...atas nasihat aku korang jangan letak terlalu banyak nanti ayam akan rase manis sangat. tak sedap. dan letaklah secubit garam untuk sedikit perisa.

pastu masukkan kesemua bahan di atas itu. See kan aku dah cakap bila minyak banyak akan nampak tersangat oily...oh mybad :(

dengan api yang sederhana u ols kaco lagi yek ayam tadi.

then kena tutup kejap...tapi sambil tutup api slow dan sambil korang kacau-kacau ayam tu takut hangit...

inilah hasilnya ayam tersebut setelah masak. yang hitam tu bukan hangit tapi sos tiram melekat kat ayam hehehehe.

lauk ni semua homemade...termasuk kuih hijau tu. Jugak mama yang buat. Alhamdulillah kenyang we ols haritu :)

Oklah itu saje perkongsian resipi dari Kak Jenab.
Hari ni mendung...semendung hatiku...
Angin bayu membayu diriku....
Sobsssss!
:(

sharemy
mommycha

5 comments:

Allene said...

good job micha...

eima said...

mengiurkan la ayam tu ..

umie shahidah said...

menjilat jari nih

Mimy Hamid said...

lauk sambal udang tak nak share resepi ke jenab

::Cik Azie:: said...

micha perap ayam tu dgn ape ek..? nmpk lg best plak klau perap.. hehehhe

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...