Iklan

Sharemyloves Geng!

09 June 2014

RESIPI MUDAH HARI ISNIN: Resipi Sambal Bilis Ketuk

#entrydarftbarupublish
 
Hi Guys!

Ramai kawan seperjuangan Kak Jenab mintak resipi mudah trang tang tang ni.
Macam biasalah Kak Jenab memang jenis wanita yang suka masak zassss dah siap  janji rase not bad.
Bak kata mat saleh masakan "can do" gitew.
So today kak jenab berbeso hati nak share resipi pembuka selera di meja makan anda, yakni
"Sambal bilis ketuk"
Kau ketuk je...terus siap.

Bahan-bahan:
Segenggam ikan bilis (rendam dulu kalo tanak rase masin)
Bawang beso sebiji (dihiris)
Belacan 
Cili padi (digunting tengah)
Limau nipis

Caranya:
Mula-mula goreng ikan bilis. 
Angkat.
Pastu goreng pulak bawang.
Angkat.
Goreng lak cili padi (ikut banyak mana nak letak) aku letak 10 bijik dan cili tu aku gunting tengah je then goreng.
Pastu ko campur semua tadi dalam lesung batu then ko tumbuk la.
Bersekali dengan belacan (jangan byk sgt belacan nanti masin)
Korang tumbuk sikit-sikit tau sebab lesung pon bukan beso mana kan.
Peringatan: 
Tayah le rajin nak letak garam sebab nanti akan masin sambal korang tahap nak kerat jari.
Kalo rase nak tambah aji sikit boleh le tapi sikit jer, kang botak lak kang :p
Sesudah tumbuk (ikut taste sendiri nak lumat or tak) then taruk dalam pinggan.
Last sekali perah limau kasturi atas sambal tumbuk tadi.
Siap!

Menu ringkas ni sesuai di mkn "ghu" ngan nasik panas-panas. Dan sesuai jadi menu bersahur korang nanti.
Ingat menu ni ingat Kak Jenab yek.
Auwwwwwwwwww...!

bahan-bahan yang telah digoreng

terus masuk dalam lesong batu
menumbok lah kita yek Senah...

Ginilah ghupenye sambal ketuk aku tadi. Perah sama limau untuk kesedapan yang tiada tandingan. Mihmihmih.

step-by-step cara nak buat sambal ketuk-ketuk Kak Jenab Jenggg.

Hidangan Sabtu lepas :) Fuh.....
Next kita buat entry karipap segera...zasss siap pulak!
Kehkehkeh....
Ape adehallll sharing is caring kan?
 
sharemy
mommycha

7 comments:

Ros Anis Rusli said...

ok..terlioqqqq..resepi senang nk wat!tp umah daku xdak lesung batu... :(

fifi said...

Yang ni memang betul2 senang.kalau tak reti buay,tak taulah..kekeke..

Liyana said...

terliorrr! ok balik ni nak try :D

Mama Safiy Arfan said...

perghh kecur ailio ni kak

amirah said...

melelehhhh...thorbaikkk

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

sambal feveret ni..tp kalo saye buat saye tumbuk semua sampai hancur..hehehe..

MimahAjil said...

Nyum2..blk ni blh buat

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...