Iklan

Sharemyloves Geng!

30 June 2014

RESIPI MUDAH: Apam Dewa Dewi...hamboii nama

Hi guys!

Lama nya tak update last 12 Jun...apekah yang terjadi?
Redhaaaa jela yek.
Pusing kanan..pusing kiri tup-tup dah masuk bulan Ramadhan dah kita.
Ok...ayat sangat ke "ustazahan" di situ.
-.-"

Hari Senin yang mulia ni moh le Kak Jenab share resipi apam kukus dalam loyang.
Gile ko pepagi share resipi apam.
Ah dulik hapee aku...
Nak jugak share.

Nama apam ni adalah apam dewa-dewi...
Hamboiii sangat nama ni.
>.<

Resipi seperti berikut:

Ini adalah resipi. Kalau korang nak tengok banyak resipi ringkas cari group Resipi Ringkas di FB. Memang pantas, cargas dan tangkas oit resipi kat situ...


Bahan yang diperlukan untuk buat apam dewa dewi. Paling dpn tu adalah ovallete ade jual dekat kedai jual bahan-bahan kek. Kang pi bubuh ovaltine pulak doh -.-"

Aku cuma guna blender dan blend adunan sampai bertukar jadi kaler putih.

Loyang tu jangan lupa sapu planta sikit. Supaya greasy dan senang bila potong apam kang.

Inilah tools yang aku guna untuk sukat tepung etc-etc.

Murah saje benda ni dekat Mr. DIY pon hadeee kat mydin, tesco, giant pon ade.

Inilah cara aku bahagikan adunan untuk coloring. Tetiba rase eehhh...banyaknye guna pewarna. Menyesal pulop -.-" kalau u ols nak guna pewarna asli cth macam air pandan, sirap ros pon boleh yer.

ni keadaan apam sebelom di kukus.

pastu korang celorengkan guna ape jela pon...aku guna belakang sudu hahahaa...
bukan pocong tapi pengukus. Aku balut penutup supaya wap tak jatuh atas apam...tapi still jatuh dan apam ku kureng cantik jugak. Mama cakap mebi kain lampin tu tak sesuai bhahahahha. Asal boleh rembat lampin anak bhahahaha >.<

dalam loyang  siap utk dikukus

ok baca ni elok-elok. Apam ni kurang gebus dek kerna aku tak blender lama..pastu rase telor agak kuat sebab aku tak letak esen vanila..dan atasnya menggelembung sebab guna lampin anak tanpa permission. Eh? kikikikikiki...


rupa apam bila dipotong...sedap di mkn bersama kelapa parut + garam + gula sket...

tapi budak ni fedulik ape...3 slice dia bedal.... "Eh..mama pesal kuih ni ade rase lampin Kayla ni?" Muahahahahaha....
Ni aku cilok dari group RR cara untuk buat adunan macam pelangi dan cara dia celoreng apam begitu pro sekali mihmihmihmih....hok apam aku? ke laut..ke laut -.-

Gitulah penjelasan panjang lebo dari gambar aku.
Pada aku apam ni senang nak buat dan bagi yang ade handmixer tu better guna la sebab hasil dari mixer lagi gebu.
Masa dok kukus jangan gegatal tangan bukak tudung periuk tu...biarkan apam mengukus bersendiri untuk 30-40 mins. Orang tetua pesan kalo asik tutup bukak pengukus nanti apam merajuk.
Gittew... Korang nak pegi pujuk apam korang ke????
Nak ke?

Itulah resipi ringkas Kak Jenab untuk ramadon ini.
Kot-kot rajin boleh buat. Kalau rase malas gi beli je kat PARAM...parammpampam.....
>.<

Oklah letih type.
Terus haus air cendol....
Daaaaaa........

sharemy
mommycha

6 comments:

Allene said...

wah.. hebat la micha.... bg aura rajin mu sikit kat aku... huhuuhuhuh

lia said...

pernah dgr apam bantat... tu nama kalau mak dok hingaq sbb kami dok p ulang-alik bukak pengukus sbb x sabar nak makan ;)

e k i n ♥ y u s r i said...

tq micha!

Chekgu Azrine said...

Akk suka sgt apam tau!!

Marlisa Halim said...

Cantik apam awk buat ni...mudah lak tu resipi..tQ for sharing

Nieyxzha Hassan said...

Mihmih.. cari resepi tp tergelak bace resepi ni.. btw mmg kelako abis.. tq ye share 😉

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...