Iklan

Sharemyloves Geng!

09 June 2014

RESIPI MUDAH HARI ISNIN: Resipi Karipap Zassssss

Hi Guys!

Hari ni memang hari berkongsi resipi simple by Kak Jenab.
Biasa la bila dah jadi ibu-ibu ni semua nak simple-simple saje.
Janji senang nak buat dan cepat dimakan.
Ateeee takkan hari-hari megi kari kot deknon?
Kihkihkihkih.

Petang ni Kak Jenab nak share resipi Karipap Zassss.
Senang saje.
Takperlu ayak tepong, takperlu uli-uli doh.
Buat penat tangan saje.
Meh sini try cara Kak Jenab meh....

Bahan-Bahan:
Roti Gardenia
Inti (buatla inti apepon sesuka hati kalian-kalian okey)
Tepong gandum + sedikit air sebagai gam
Minyak untuk menggoreng.
Acuan karipap (kalo ade yang size beso lagi bagus so takde la membazir roti)

Caranya:
Gelek roti terlebih dahulu.
Roti digelek untuk kurangkan serapan minyak pada karipap bila menggoreng nanti.
Pastu letak roti atas acuan karipap dan letak sedikit inti.
Petuanya: Inti jangan terlalu basah atau lembap kerana akan menyebabkan karipap Senah-senah terbukak bila goreng nanti.
Lepas dah letak inti, letakkan pulak sedikit gam tepong gandum tadi supaya karipap kita melekat cantik macam kak Jenab hehehehe.
Minyak pulak letak la banyak sampai karipap tu tenggelam dan api slowly.
Kuat-kuat kang rentung pulak.

Pastu siap.
Bolehlah dihidangkan kepada toklaki memasing.
Senang kan buat karipap zasss ni?
Peloh ketiak tak sempat keluar karipap pon dah siap dulu.
Kekekekekeke..

Semalam aku buat inti sardin so anak-anak pon kemain berebut nak makan.
Buat 15 ketol, aku sempat makan seketoi saje sadis.com betul lah!
Okeh cerita sadis.com dapat makan karipap seketoi berakhir disini.
Jumpe Kak Jenab lagi untuk resipi terbaru...terkini...tersenang...tersensasi di minggu depan.

Buuueeeeeee Senah, Milah, Limah, Halimaton Saadiah, Cik Kiah, Kak Senduk, Bedah, Peah.....!!!
>.<
mengaripap lah kite



ni roti dah dilenyek...
letak inti ciput ngan ade gam tepong disitu


kepit kan dia


camgini ye sayang-sayang


taraaa....kipap ku dah jadi


boleh buat niaga pasni hahahaha


hasil dah goreng


nah kak jenab ringkaskan gambo ni


tudia sampai dua belah tangan dia punya makan


tak cukup dengan karipap, mangkuk pon dia makan. Ok next Kak Jenab kasi resipi mangkok bersalut tepong untuk tatapan hadirin sekalin. hehehehe.



sharemy
mommycha

11 comments:

DYatie said...

Eh eh kak jenab. Kreatif nya!!!
Terima kasih banyak2 kak jenab, dah ada resepi hujung minggu ni tok laki. Hehe.

puan.mila said...

ohoii resepi ni la ku tunggu micha..hahaha

Apesal title mu resepi muda?? *confius..

Suria said...

perghh senang giler kott..
kena try ni, toklaki jenis suka karipap mesti beliau soka karipap versi kak jenab..kahkah

Allene said...

alahai... sukanya aku ngn resepi mu ni cha... kretip...

Liyana said...

waaaaa ini memang BEST!!! simple nye menu. nak try balik kang hahaha

Syima Syaz said...

nak try la..

fifi said...

Aku dah beli bread dah tadi.nak cari klip pulak balik kang...

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

i loike...hehehe..
leh dipraktikkan ni..

Wawa said...

pasni akem mintak je nak makan, zaassss! nah karipap bang...hihihi!

mrs kayrul said...

suka tau resepi jenab nie...dah try jugak....anak2 pun suka tau..tak lama lagi fenomena karipap jenab la

Chekgu Azrine said...

Kompem akn bt lps ni..khairul dh bt nih..xblh jd ni micha..haha

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...