Iklan

Sharemyloves Geng!

30 June 2014

RESIPI MUDAH: Apam Dewa Dewi...hamboii nama

Hi guys!

Lama nya tak update last 12 Jun...apekah yang terjadi?
Redhaaaa jela yek.
Pusing kanan..pusing kiri tup-tup dah masuk bulan Ramadhan dah kita.
Ok...ayat sangat ke "ustazahan" di situ.
-.-"

Hari Senin yang mulia ni moh le Kak Jenab share resipi apam kukus dalam loyang.
Gile ko pepagi share resipi apam.
Ah dulik hapee aku...
Nak jugak share.

Nama apam ni adalah apam dewa-dewi...
Hamboiii sangat nama ni.
>.<

Resipi seperti berikut:

Ini adalah resipi. Kalau korang nak tengok banyak resipi ringkas cari group Resipi Ringkas di FB. Memang pantas, cargas dan tangkas oit resipi kat situ...


Bahan yang diperlukan untuk buat apam dewa dewi. Paling dpn tu adalah ovallete ade jual dekat kedai jual bahan-bahan kek. Kang pi bubuh ovaltine pulak doh -.-"

Aku cuma guna blender dan blend adunan sampai bertukar jadi kaler putih.

Loyang tu jangan lupa sapu planta sikit. Supaya greasy dan senang bila potong apam kang.

Inilah tools yang aku guna untuk sukat tepung etc-etc.

Murah saje benda ni dekat Mr. DIY pon hadeee kat mydin, tesco, giant pon ade.

Inilah cara aku bahagikan adunan untuk coloring. Tetiba rase eehhh...banyaknye guna pewarna. Menyesal pulop -.-" kalau u ols nak guna pewarna asli cth macam air pandan, sirap ros pon boleh yer.

ni keadaan apam sebelom di kukus.

pastu korang celorengkan guna ape jela pon...aku guna belakang sudu hahahaa...
bukan pocong tapi pengukus. Aku balut penutup supaya wap tak jatuh atas apam...tapi still jatuh dan apam ku kureng cantik jugak. Mama cakap mebi kain lampin tu tak sesuai bhahahahha. Asal boleh rembat lampin anak bhahahaha >.<

dalam loyang  siap utk dikukus

ok baca ni elok-elok. Apam ni kurang gebus dek kerna aku tak blender lama..pastu rase telor agak kuat sebab aku tak letak esen vanila..dan atasnya menggelembung sebab guna lampin anak tanpa permission. Eh? kikikikikiki...


rupa apam bila dipotong...sedap di mkn bersama kelapa parut + garam + gula sket...

tapi budak ni fedulik ape...3 slice dia bedal.... "Eh..mama pesal kuih ni ade rase lampin Kayla ni?" Muahahahahaha....
Ni aku cilok dari group RR cara untuk buat adunan macam pelangi dan cara dia celoreng apam begitu pro sekali mihmihmihmih....hok apam aku? ke laut..ke laut -.-

Gitulah penjelasan panjang lebo dari gambar aku.
Pada aku apam ni senang nak buat dan bagi yang ade handmixer tu better guna la sebab hasil dari mixer lagi gebu.
Masa dok kukus jangan gegatal tangan bukak tudung periuk tu...biarkan apam mengukus bersendiri untuk 30-40 mins. Orang tetua pesan kalo asik tutup bukak pengukus nanti apam merajuk.
Gittew... Korang nak pegi pujuk apam korang ke????
Nak ke?

Itulah resipi ringkas Kak Jenab untuk ramadon ini.
Kot-kot rajin boleh buat. Kalau rase malas gi beli je kat PARAM...parammpampam.....
>.<

Oklah letih type.
Terus haus air cendol....
Daaaaaa........

sharemy
mommycha

12 June 2014

Weekend di rumah Opah!

Hi Guys!

Balik rumah opah over the weekend memang AWESOME!
Muahahahah...opss my english...
Kadang tu yang paling menggeletis nak balik umah opah adalah Mikha.
Sebab apa dia beria bebeno nak balik rumah opah dia?

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 malas nak type lidi ni pepanjang muahahahahahaha...

yang ni sampai tanak masuk pelampong

yang ni sampai tanak kuo pelampong!

Kayla dan trainer renang pro import khas

abang yang hardcore dengan air

amboi adik macam teror sangat dah tu

dari tadi dia duduk tepi pool saje..takut nak lepas tangan sebab kaki tak jejak lantai pool

muahahahah atktau nak tulis ape

ewah adik tu...adik tu...

pool ni beso ade 2. satu utk kids and satu utk dewasa. bebila ku nak try renang berirama bersama Erie dan anak-anak muahahahahha. kot boleh tubuhkan team Malasia anak-beranak

Itu saje punca sebeno derang nak balik sini..

Amboiiii kemahennnn yek?????
Achu tukang melayan, mama dia tukang amek gambo.
Okey Selayang ku sayang..nanti kite pegi lagi yek....
Kalau camni tayah dah pegi Gold Coast Morib ....muahahahahahaha!

Bab nak turun best saje.
Bila bab nak naik dari pool tu banyak drama, Mikha siap mintak dukong. 
Dahle takbley basah-basah naik lif boleh kena kompoun RM50 cissssss!
Aku pulak asal lilit towel kat Mikha tercabut...asal lilit cabut.
Last-last Mikha jalan terlantun-lantun telo tanpa seurat benang hanya berselipar naik umah opah.
Muahahahahahah! 

Sambil jalan siap dia cakap "Mama..nampak bird Kael la mama...nampak bird..."
Agagagagagaga....
Takpe lah anak dose kering je sebab lom cukup umo.
>.<

okbaiii!

sharemy 
mommycha

10 June 2014

Rahsia Mikayla Mencegah Nyamok!

Hi Guys!

Mikayla ni memang jenis tido berendoi.
Pastu kalau dalam buai tu nak kena kita tepuk bontot sampai lena baru leh pasang letrik auto henjut tu.
Memang pffttt jugak sebab kadang masa nak amik untuk bobok buntot sampai sejam baru betoi dia tidoq lena.
-.-"

Yang menjadi masalah nye bila nak tido malam.
Dan bila aku pulak sibuk nak stay up untuk study for exam.
Seperti biasa aku pon buai lah Kayla Beverly Hills ni.
Buai sampai tetido....bila kita bukak jer auto enjut tu dia ok lagi.
Untuk 15 minit pertama.
Pastu.....huwaaaa huwaaaaa boleh dia melalak renggah riau macam kena penumbuk Muay Thai.
>.<
Jadi cerita lah kau dikkkkkk!

Sebab utama dia melalak bukan pasepa.
Angkara NYAMOK!
Adehhhhlaa.....
Nak sembur-sembur ridset takut terhidu udara tercemar pulak.
Lagipun dekat hall kan?
Kejap je spray nyamok pon boleh mai balik.
Pffftttttttt!

Nak pasang ubat nyamok letrik dah bil letrik mahai.
So....aku pon mencari solution halau nyamok ni.
Rupanya mudah je Senah oiiii.
Beli sajalah kelambu buai.
Ada juai rupanya kelambu buai ni...
Sapalah merekacipta kelambu ni...nak je Kak Jenab laga-laga pipi ucapkan terima kasih bebanyak.
Geliga na otak u ols ni.

So, sekarang penyelesaian masalah nyamok dah pon dapat ditangani.
Pulak tu aku takbeli pon kelambu, kebetulan jiran sebelah opis aku ni kasi FOC je kat aku.
Rejeki rejeki... #bajetketat
Pasni tiada kompromi lagi untuk aku membaca buku.
Dengan adanya kelambu...nyamok ku tak risau lagi....
Gittew!


kemain macam princess tido siap berkelambu....

kalo org tanya belon tu buat apa? tu memang ku gantung bagi Kayla feeling everday is my besday gitew.


"Heyyyy..baba ape tido situ nanti nyamok gigit..pegi tido dalam buaian adik, ade kelambu tau". Kihkihkihkih!


sharemy
mommycha

09 June 2014

RESIPI MUDAH HARI ISNIN: Resipi Karipap Zassssss

Hi Guys!

Hari ni memang hari berkongsi resipi simple by Kak Jenab.
Biasa la bila dah jadi ibu-ibu ni semua nak simple-simple saje.
Janji senang nak buat dan cepat dimakan.
Ateeee takkan hari-hari megi kari kot deknon?
Kihkihkihkih.

Petang ni Kak Jenab nak share resipi Karipap Zassss.
Senang saje.
Takperlu ayak tepong, takperlu uli-uli doh.
Buat penat tangan saje.
Meh sini try cara Kak Jenab meh....

Bahan-Bahan:
Roti Gardenia
Inti (buatla inti apepon sesuka hati kalian-kalian okey)
Tepong gandum + sedikit air sebagai gam
Minyak untuk menggoreng.
Acuan karipap (kalo ade yang size beso lagi bagus so takde la membazir roti)

Caranya:
Gelek roti terlebih dahulu.
Roti digelek untuk kurangkan serapan minyak pada karipap bila menggoreng nanti.
Pastu letak roti atas acuan karipap dan letak sedikit inti.
Petuanya: Inti jangan terlalu basah atau lembap kerana akan menyebabkan karipap Senah-senah terbukak bila goreng nanti.
Lepas dah letak inti, letakkan pulak sedikit gam tepong gandum tadi supaya karipap kita melekat cantik macam kak Jenab hehehehe.
Minyak pulak letak la banyak sampai karipap tu tenggelam dan api slowly.
Kuat-kuat kang rentung pulak.

Pastu siap.
Bolehlah dihidangkan kepada toklaki memasing.
Senang kan buat karipap zasss ni?
Peloh ketiak tak sempat keluar karipap pon dah siap dulu.
Kekekekekeke..

Semalam aku buat inti sardin so anak-anak pon kemain berebut nak makan.
Buat 15 ketol, aku sempat makan seketoi saje sadis.com betul lah!
Okeh cerita sadis.com dapat makan karipap seketoi berakhir disini.
Jumpe Kak Jenab lagi untuk resipi terbaru...terkini...tersenang...tersensasi di minggu depan.

Buuueeeeeee Senah, Milah, Limah, Halimaton Saadiah, Cik Kiah, Kak Senduk, Bedah, Peah.....!!!
>.<
mengaripap lah kite



ni roti dah dilenyek...
letak inti ciput ngan ade gam tepong disitu


kepit kan dia


camgini ye sayang-sayang


taraaa....kipap ku dah jadi


boleh buat niaga pasni hahahaha


hasil dah goreng


nah kak jenab ringkaskan gambo ni


tudia sampai dua belah tangan dia punya makan


tak cukup dengan karipap, mangkuk pon dia makan. Ok next Kak Jenab kasi resipi mangkok bersalut tepong untuk tatapan hadirin sekalin. hehehehe.



sharemy
mommycha

RESIPI MUDAH HARI ISNIN: Resipi Sambal Bilis Ketuk

#entrydarftbarupublish
 
Hi Guys!

Ramai kawan seperjuangan Kak Jenab mintak resipi mudah trang tang tang ni.
Macam biasalah Kak Jenab memang jenis wanita yang suka masak zassss dah siap  janji rase not bad.
Bak kata mat saleh masakan "can do" gitew.
So today kak jenab berbeso hati nak share resipi pembuka selera di meja makan anda, yakni
"Sambal bilis ketuk"
Kau ketuk je...terus siap.

Bahan-bahan:
Segenggam ikan bilis (rendam dulu kalo tanak rase masin)
Bawang beso sebiji (dihiris)
Belacan 
Cili padi (digunting tengah)
Limau nipis

Caranya:
Mula-mula goreng ikan bilis. 
Angkat.
Pastu goreng pulak bawang.
Angkat.
Goreng lak cili padi (ikut banyak mana nak letak) aku letak 10 bijik dan cili tu aku gunting tengah je then goreng.
Pastu ko campur semua tadi dalam lesung batu then ko tumbuk la.
Bersekali dengan belacan (jangan byk sgt belacan nanti masin)
Korang tumbuk sikit-sikit tau sebab lesung pon bukan beso mana kan.
Peringatan: 
Tayah le rajin nak letak garam sebab nanti akan masin sambal korang tahap nak kerat jari.
Kalo rase nak tambah aji sikit boleh le tapi sikit jer, kang botak lak kang :p
Sesudah tumbuk (ikut taste sendiri nak lumat or tak) then taruk dalam pinggan.
Last sekali perah limau kasturi atas sambal tumbuk tadi.
Siap!

Menu ringkas ni sesuai di mkn "ghu" ngan nasik panas-panas. Dan sesuai jadi menu bersahur korang nanti.
Ingat menu ni ingat Kak Jenab yek.
Auwwwwwwwwww...!

bahan-bahan yang telah digoreng

terus masuk dalam lesong batu
menumbok lah kita yek Senah...

Ginilah ghupenye sambal ketuk aku tadi. Perah sama limau untuk kesedapan yang tiada tandingan. Mihmihmih.

step-by-step cara nak buat sambal ketuk-ketuk Kak Jenab Jenggg.

Hidangan Sabtu lepas :) Fuh.....
Next kita buat entry karipap segera...zasss siap pulak!
Kehkehkeh....
Ape adehallll sharing is caring kan?
 
sharemy
mommycha

06 June 2014

Sponsored Entry: Seves Seas Kids Fruit Gummies

#sponsored entry

Hi Guys!

Mikhail ni bab nak makan benda yang berkhasiat memanglah payah. 
Kadangtu sampai terpaksa aku cekup mulut dia semata-mata nak kasi makan nasi.
Alahai sampai tahap camtu sekali.

Tapi kalau bab "jajan" hamboi kemain laju.
Sikit-sikit... "Ma an eskrem...ma nak cokowat (ceklat)...ma nak kopok (keropok)".
Pffttttt sangat ni!

Kalau bawak pegi shopping mall memang tetiba Mikha boleh jadi kaku, keras, kejung kalau lalu sebelah stall yang jual jajan timbang gram tu.
Ohyemji.....
Selagi tak beli gummy ke ceklat ke sebungkus melalak lah dia kat situ.
Selalunya memang tak beli dan aku buat jalan macam laju-laju sambil tunjuk benda lain yang boleh attrack dia.
Mihmihmihmih....
Sesekali terpakse jugak beli, bila timbul rase belas kasihan dekat anak tu.
Makan gummy sebungkus kau anak yer...amboih sangat ni.
-.-"

Disebabkan itu lah kini, tiada lagi kebimbangan dengan adanya produk terbaru dari Seven Seas iaitu jenama kesihatan yang dipercayai di UK yang telah memperkenalkan Kids Fruit Gummies yang sedap dan enak khas untuk kanak-kanak. 

Ini berkesinambungan dengan perangai semulajadi mereka yang gemarkan "gummy" pelbagai warna dan rasa yang pastinya dapat menarik perhatian dan akan membuka selera mereka dalam pemakanan yang sihat.

Didatangkan dalam tiga perisa yang sedap  iaitu Strawberry (mengandungi vitamin A, B6 dan C), Blackcurrant (mengandungi vitamin C dan zinc) dan perisa orange (mengandungi calcium dan vitamin D). Kepelbagaian vitamin dan mineral yang terkandung di dalam Kids Fruit Gummies ini bukan hanya untuk kepentingan tumbesaran fizikal kanak-kanak malah untuk perkembangan mental mereka juga.

Vitamin A melindungi kita bebas radikal yang boleh memusnahkan sel, tisu dan organ badan kita. Vitamin A juga melindungi anak-anak daripada penyakit seperti influenza, demam berpanjangan dan juga beberapa "viral disease" yang lain. Manakala vitamin B pula bertindak untuk memastikan badan anak kita immune dari sebarang jangkitan penyakit. Vitamin B6 adalah penting untuk perkembangan otak kanak-kanak di awal tumbesaran mereka.

Manakala Zinc pula penting bukan hanya untuk pembesaran dan perkembangan zaman kanak-kanak malah, menyokong sel mereka berkembang dengan sihat dan memperbaiki sistem penghadaman.  Pengambilan kalsium yang mencukupi pula menyokong untuk tulang dan gigi menjadi kuat dan sihat. Selain itu terdapat juga vitamin C, dan D yang mempunyai banyak kebaikan yang terkandung di dalam Kids Fruit Gummies ini.

Sekarang ni, tiada masalah lagi kalau Mikha nak gummy.
Cepat-cepat aku hulur jer Kids Fruit Gummies ni dekat dia.
Elok jer dia mengunyah.
Dan kalau rase beso sangat gummy tu u all boleh potong kecik sikit sebab takut anak-anak tercekik.
Bukan setakat Mikha je suka even aku dengan Erie pon suka gummy ni.
Sedap kot!
Memang sentiasa aku letak sebotol dalam henbeg incase Mikha tantrum dekat mana-mana nanti.
So, kita umpan dia dengan mendalah ni.
Kikikikikikiki :)

Di akhir kata, pesanan dari penaja: 
"Di Seven Seas, kami percaya kesihatan yang baik bermula dari penjagaan nutrisi yang baik. Kini tak perlu risau lagi dengan vitamin dan mineral bagi anak-anak kita. Cubalah berikan Seven Seas Kids Fruit Gummies yang tiada pewarna dan perisa tiruan. Malah rasanya yang sedap pastinya dapat membuka selera anak-anak anda!"

Layari Seves Seas di sini.

Thanks to Seven Seas :)

Kids Fruit Gummies yang sedap dan terdapat 3 perisa yang berbeza.

Perisa oren


Perisa blackurant


Dan ini perisa strawberi kegemaran ku!


Comel gile activity book dari Seven Seas ni.


Kanak-kanak boleh menyertai pertandingan mewarna Gummy Fruity Heroes ini


Dan memenangi hadiah menarik antaranya, Samsung Galaxy Tab for Kids

Amboi gelak sampai kembang lobang idong yer Mikhail? >.< and thank you so much Seven Seas! He really loves it!

sharemy
mommycha

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...