Iklan

Sharemyloves Geng!

19 May 2014

Tips: Ajar anak tanpa pampers

Hi Guys!

Susahnya pulak nak mengajar anak tanpa memakai pampers a.k.a "pampers free" ni.
Walhal aku rase Mikhail dah cukup besar untuk tidak memakai pampers.
2 1/2 tahun.
Kira dah beso lah kan?

Kak Jenab bukan ape Senah.
Cumanya Kak Jenab nak terapkan ciri-ciri lelaki sejati dalam diri Mikhail.
C'mon nakkk...tak macho ah terkedek-kedek pakai pampers.
>.<
How to mengorat Izara Aisyah?
U tell me now, my son???

Kaedah ape yang perlu aku ajarin pada anakku itu.
Dulu aku penah try tak kasi pakai pampers.
Menangis khaw-khaw giler tanak pakai seluar tanpa pampers dia.
Cane nak ajar tu?

Pastu Kak Jenab penah tipu sunat cakap.
"Mikhail..pampers habis tau. So, tayah pakai hari ni ye!"
Zassss terus dia terkencing dalam seluar.
>.<
Urut dada omak kau ni....!

Kali ketiga aku try ajar dia tanpa pampers time bila dia nak berak.
Selalunya kalau nak berak dia akan cakap.
"Mama...Kael berak!"
Terus berdiri tegak, sambey kerut-kerut muka macam Menteri Passola fufufufufufufuf!

Aku pon cakap...

"Okeh nak berak yek...meh mama bukak pampers, boleh berak dalam jamban...."
Aku hangkot dia berlari masuk toilet.
Zasss sepantas kilat ku bukak pampers dia.
Sekali...eh, ape rase panas ni?
Haa...kau "fresh najis mughafafah" keluar dari oven dia selepuk atas tangan Jenab.....Senah oi!

Haritu cara aku "ceraikan" puting dengan letak asam jawa dekat puting dia.
Ade gakla aku amalkan petua dekat seminggu.
Terus cerai talak tiga.
Ni pampers ni...nak letak apee???
Pencelop merah tuang atas pampers?
Kang dikatanya anak jantan aku datang period pulop. 
Kohkohkohkoh!

Gitula peel nak "cerai" pampers Mikhail yang masih lom cerai ngan ape talak sekalipon.
Pfftttt.
Camne eh nak ajar anak kurang berpampers ni?
Ku buntu, ku jadi blank serta-merta.
Nak je ku tulis surat ke Ruangan Masalah Kak Seri Siantan 
kat Harian Metro.
Hehehehehe.

Camne eh ibu-ibu ajarin anak tak pakai pampers ni?
Cer perturun elmu sikit dekat aku....
Kot-kot la menjadi...
Baru gantengggg anak jantan Kak Jenab tak berpampers.

#ketukketukcurutgentelmisai

Okbai!


Mama....ape tak macho lagi ke Kael berdiri tegak bergaya sebegini, mama? Chillex ah mama..pakai pampers tu cool hapeeeee! "toilet bergerak" di bontot mama ade ke???ade?ade?

sharemy 
mommycha

15 comments:

lia said...

ekekekkeeee lebey rasa nak tergelak goleng2 bc n3 ni dari bg tips...

ok... tips mudah... redha... yakni pasrah jer la kalau segala najis timpa atas tgn selagi diaper-less... mungkin 2-3 minggu, InsyaAllah lepas tu da ok...

pray for u dear...

Allene said...

huhuhu micha lin boleh buat sehari je. pastu give up. asyik kena tipu. kata nak kencing. pastu, masuk toilet tunggu berminit2 tak kencing. bnyk kali plak tu... stress.. last2 mals aku.

sheisjaz said...

assalammualaikum...

Jaz pun da usaha pakaikan Qaisara undrwr tiap2 hr wktu tghr..ajar dia ckp "Ma..nak kencing.." "Ma..nak yak.." Bila di ajar..fuhh lancar je..Boleh bagi 5* lah..

TAPI bila sampai masa..lepas da terkencing n teryak baru cakap..Pastu dia ckp camni.. "Nanti yaya ckp ye..ma..nak cing..ma..nak yak.."

Apakah anak??? bagitau selepas da melakukan xtvt tu? ERK! menangis ok!

So..jaz pun xsabar nak ilmu cara2 pisahkan anak dgn pampers..hehehe

Aeen said...

caption toilet bergerak di bontot..hahahaha..kelakar sgt.....ku belum praktik kan dkat Raees..tapi kdg2 tu ade gak dy ckp..mama yak..mama..jomm..sambil tarik tangan suruh gi toilet..sbb dy berak..xpenah lg try xpakaikan pampers..

Rizziela said...

ni pun tengah dok training si kembar tu free drypers...dah 3 tahun pun masih dok berpampers lg tu

LisaLisut said...

tergelak baca entry ni. lucu bangat hahaha

Chekgu Azrine said...

Mgkn too early kot..xpun if sis insist jgk kena bg msa sebulan utk dia btul2 fhm kena kncg berak dlm toilet..
Best of luck sis

Syima Syaz said...

hari tu baca kat blog, dia tengah train anak dia umur 2 tahun setengah. dia kata every hour dia bawak anak dia gi toilet. nak kencing ke tak... tetap dia bawak. lepas tu dalam seminggu 2 gitu every 2 hours...
nana AF tu pun buat camtu.. tapi kena gigih la dan sabar...

tu dari pembacaan, try belum lagi... nak cakap pun baru sepatah 2 ayat.hehe

Ros Anis Rusli said...

hahahaha..adoila..lawak la mu kak jenab!

ily♥ said...

Sdg menghadapi mslh yg same..huhu...umpan si abg tu dgn spnder corak2 kete lori bagai. Mmg excited die nk pki spnder. Tp ade skali tu, dlm 1 mlm je, bertukar 4 helai. Dah basah lencun baru die ckp. Baru seminit sblm tnye nk kncing tak, ajak g toilet..die kate xnak..Last skali ummi give up, sarung pmpers terus...adehh..bile nk success ni..

amal said...

hahaha tergolek2 ku gelak bc entry ni. terus blank otak xtau nak bg tips ape kihkih

Cik Puan Rara said...

kahkahkah.pas tu poop tu mu buat apa micha? hadehhhh~ hehehe.

♥ ROS ♥ said...

Smlm keypad mak rosak... Hhahahahah... Ros pun gtu dulu.. Xsggup nak tgk kena sofa n carpet.. Auni 3tahun and dh terer ckp bru ros pisahkan.. Tu pun siang jer dulu..klu mlm still pampes, sian plak tgk tido lena nk kejutkan... Hahhaha

Aty_Fared said...

aku pon dalam proses...dan memang pening pikir cara...okeh..sebenarnya belum cukup gigih nak mengelap setiap kali pon..umah aku banyak carpet ooii.. huhu

mrs kayrul said...

kena usaha gigih untuk mak2 lap rumah nie...aku masih tak gigih nak lap2 hasil buangan kat dalam rumah..so ko pakai jer la pampers tue nak sampai seru mama rajin baru mama ajar...hahhaa

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...