Iklan

Sharemyloves Geng!

18 April 2014

Resipi Mudah dan Simple: Sayur Pak Choy masak Tiram.. senang giler baqq angggg!

Hi guys!

Dah menjadi kebiasaan hari Jumaat laju saje jejari "runcing" ku nak me nype entry resipi.
Dan oleh kerana esok hari minggu rerajin lah kalian-kalian masuk dapo, semoga sang bapa bertambah saling sayang-menyayangi..
Gittew!

Mohle kita singkap apekah resipi kita pada hari ini.
Taraaa.....sayur pak choy masak tiram.
Bhahaha.
Macam le payah sangat yer dop siap nak bagi resipi bagai.
Tapi takpe aku paling suka buat resipi yang simple, dan mudah.
Al maklom dah tuo-tuo ni, tak berapa gigih nak memasak resipi renyah-renyah, Kak Jenabbb oi!

Bahan-bahan:
Sayur Pak Choy (spesis adik kepada Sawi, lebih pendek dari sawi)
Isi ayam atau ayam cincang
Bawang putih
Halia
Sos Tiram
Sedikit Tepong Jagung (kena bancuh sikit dengan air)
Garam

Cara memasak:
- Potong dua sayur pakchoy dan celupkan dalam air panas dengan ditabur sedikit garam serta letak dua,tiga titik miyak masak.
- Untuk kes aku aku tak potong dua sayur tu tapi aku, "ceraikan" satu-satu each sayur supaya senang nak makan :)
- Celup dalam 5 minit pon ok. Lepas tu angkat dan susun dalam pinggan.
-Lepas tu, dalam kuali korang tumis bawang dengan halia, potong kecik-kecik tau. Dah naik bau korang taruk isi ayam cincang dan biarkan ayam betul-betul masak.
-Then, tarukkan sos tiram, 1/2 cawan air dan biarkan sebati.
- Dalam masa yang sama taruk la garam, serbuk maggi cukup rase sikit dan masukkan bancuhan tepung jagung itu tadi.
-Kacau dan biarkan mendidih seketika, then bila kuah dah agak pekat curahkan saje kuah tu atas sayur pakchoy tadi.

Zassssss.
Dah siap masak sejenis sayur berlauk untuk familia tercinta.
Senang kan?

Okehlah Kak Jenab, Kak Senah, Kak Rokiah sekalian.
Sampai disini saje entry resipi mudah dan ringkas dari Mommycha.
Sesakli nak berubah style masakan apelah salahnye yer dop?
Ate? Takkan hari-hari nak masak sayur tumis air?
Kohkohkohkoh.
>.<


tayah gogel sayor pak choy rupe camne. ni aku dah pampangkan rupa sayo pakchoy tu.

ku takde ayam kisar, so aku hiris isi ayam camni saje.

skil mencincang bawang dengan halia jugak non-hado so jadilah cani. ini dah sehabis baik aku cincang ni hahahahahah.

celo kejap sayur dengan di taruk sedikit garam, minyak.

gini lah rupa setelah dicelor dalam 5 minit gitu. ikut tekak korang lah kalo nak makan layu sikit celo lah lama sikit. itu pon takkan aku nak ajo? kihkihkih.

untuk yang anje-anje tak kenal rupa tepong jagung...haaa  nennndiaa tepong jagung. yang ade gambo jagung kat plastik tu sahlah tanpa was-was memang dia dah. kalo depan bukan gambo jagung maka nya...bukan tepong jagung lah dia.

bila gravy dah siap so kita curahkan saje ke atas sayo tersebut.

demikian lah result sayo pakchoy masak tiram kita. sedap ni...kena try ooooo! dah macam ala di Chicken Rice Shop tau :p

juadah sabtu hujung minggu anda! tambatlah perot suami mu dengan juadah yang simple tapi sedap. bhahahahaha!

okbai!

sharemy
mommycha

7 comments:

Mimy Hamid said...

meh nak habaq hang..aku br tau tu pakchoi bila ko letak kat ig ok lari malu

lia said...

hulaaaahaiiiii byk jenis lauk nyer.... berapa jam kat dapur ni yang oit...

Siti Asiah said...

mikha makan ape?

ctmah said...

wakakakaka!aku rasa nak lempang2 aje kak my ni.haha!kalo makan kt tempat aku ni kan micha, depa jual sehelai RM0.50 tauuuuuu

SyimaSyaz said...

banyaknya lauk... kitorang ni jenis tak reti makan byk lauk... tabik2...

Erna Nordiana Zamri said...

kite panggil sawi pendek. hehe. pak choiiii biasa dengar tapi tak tau la pulak sawi pendek ni pak choiii

suriati pandang said...

Hai

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...