Iklan

Sharemyloves Geng!

11 April 2014

Resipi mudah: Ayam bako-bako

Hi guys!

Esok dah hujung minggu menjelma.
So, marilah kita ringan-ringankan tulang memasak dihujung minggu.
Bernanah mata tak?
Pepagi Kak Jem nak ajo resipi senang.
Takpe redhooo kan jela yek.

Seperti yang korang sedia maklom.
Resipi aku selalunya paling mudah.
Orang buta pon boleh buat.
Zasssss dah siap.
Kan...kannn aku dah cakap orang buta pon boleh buat.
Kikikikikiki.

Resipi aku takperlu buat korang menggelabah jet nak pegi cari basil leaves, origano, cheese leleh, Sos Ikan jenama AAA, cendawan shitake bla-bla-bla.
Kang kalo resipi camtu harapan hanya kenangan lah korang nak buat ye dop?
Micha nak ajo guna kaedah magic pan.
Ade magic pan kat umah dop?
Ke dah bersawang bawah dapo magic pan tu?
Hehehehehehe.

Ayam bakar.
Penah makan kan?
Susah ye dok nak membako ayam tu, sebab kang berasap satu umah, nak perap berjam-jam, nak buat bahan perap....haish! segala benda lah nak buat yer dop?
Cara or resipi Micha ni senang je.
Bahan-bahan:
- Sos Cili
- Sos Tiram
- Kicap
- Garam / Maggi Cukup Rase

Itu jela bahannye.
Takperlu tumbuk bawang, halba, rempah ratus bagai.
U ols  taruk je sos cili, sos tiram, kicap tu atas ayam. Then taruk la garam or maggi cukup rase sikit. 
Sikit je sebab dah bubuh kicap tu..kang darah tinggi pulop.
Pastu gaul-gaul. Kalo rase ade banyak mase terluang, korang boleh la perap jap.
Tapi Micha tak perap pon.
Ko taruk je ayam tu dalam beg plastik pastu letak dlm freezer kejap.
Pastu cara nak bako, kita guna magic pan.
Taruk minyak sikit atas magic pan tu. 
Sebab takut melekat ayam tu.
Then letak lah ayam tu dalam 10-15 minit. 
Bila ko bako dalam magic pan tu, tips nye ko boleh terbalik-terbalik kan magic pan tu semoga......wah semoga gitew. Semoga ayam ko tak rentung.
Jangan dah bukak api pastu biar jer. Elok nak makan ayam bako, bertukar makan arang kang.
Kikikikiki.

Pastu dah masak, angkat taruk dalam pinggan.
Buat la air assam ke, cili kicap ke hape ke.
Cicah la ayam tu makan ngan nasik panas-panas.
Thoorrrbaeek!

Itu sajelah resipi mudah daripada aku harini.
Sesapa rase nak buat, boleh la try esok.
Jangan dibiorrr magic pan korang bersawang bawah dapo.
Hiks...
>.<

prepare ayam dulu

taruk sos cili atas ayam, jangan risau budak pon boleh makan sebab tak pedas pon ayam ni

taruk sos tiram sikit

kicap  sikit

taruk minyak atas magic pan

taruk ayam tadi

ini lah hasil after 15 mins, agak terbako disitu hahaha. kena sentiasa balik-balikkan magic pan tu tau.

hahahah. inilah rupa ayam bako yang dah terbako dari aku. hehehehehe

ok yang bawah tu aku buat telo bistik. itu pon senang dan mudah jugak. nanti aku share resipi yek.


Okbai!


sharemy
mommycha

7 comments:

Aeen said...

aduuuh michaaa...terliuq dibuatnya la...favourite lak tu ayam bako ngn telur bistik..lapaaaaaarrrrrr..

Mimy Hamid said...

sumpah mudah senang...next telur tu pulak

SyimaSyaz said...

resepi mudah memang my fav... kalau google resepi mesti type dotdot simple/mudah... kekekeke

Allene said...

michaaaaaa tq!!!

♥ ROS ♥ said...

Mak aihhhh micha... Terliur tgk.... Haishhhhh :p

ctmah said...

aku telan air liuq ni mek!!aaaaaa acaner niiii

Ros Anis Rusli said...

melampauuuuu kan ko punya ayam!cis bedah..

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...