Iklan

Sharemyloves Geng!

14 April 2014

Mikhail & Impetigo

Hi guys!
Salam Monday.

Ini bukan entry throwback tapi ini entry yang sedang berlaku kini.
Kikikikikikiki.
Mikhail sedang dilanda infection di dagu.
Semakin hari bila Micha pegang infection kat dagu tu makin "membiak"
Maknanye infection tu makin banyak.

Bila pegang memang ade rase berbijik sikit.
So, aku pon sukarela amik gambo dia dah up dekat IG.
Suprisingly, kawan aku tegur cakap "dah bawak pegi doctor ke belum?, ini macam impetigo je."
Erk.... IMPETIGO apekemenda kah ittew? Titew taktauuuu.
>.<

Bila ku google, so maksudnya lebih kurang gini:

"Impetigo, one of the most common skin infections among kids, usually produces blisters (melepuh) or sores on the face, neck, hands, and diaper area. Impetigo usually affects preschool and school-age children. A child may be more likely to develop impetigo if the skin has already been irritated by other skin problems, such as eczema, poison ivy, insect bites, and cuts or scrapes due to minor trauma."

Signs and Symptoms 
"Impetigo may affect skin anywhere on the body but commonly occurs around the nose and mouth, hands, and forearms, and in young children, the diaper area."

Impetigo ini disebabkan oleh bakteria Staphylococcus aureus or Streptococcus pyogenes.
Hamboi nama bakteria pon,  melampau...
T________T 
Impetigo ni boleh berjangkit jika pesakit tu share towels, baju, tilam bantal yang dikongsi bersama orang lain.
Lagi pulak kalo pengidap tu suka garu-garu then bila dia garu tempat lain, makanya impetigo boleh merebak ke tempat yang digaru.
Selalunya impetigo ni berlaku kepada budak yang memang ada eczema atau skin probs yang lain.
Tempat yang selalunya impetigo ni suka bertandang adalah muka (bawah bibir), leher, tangan dan area pakai pampers tu.

Tapi ibu-ibu jangan risau sebab impetigo ni boleh dirawat.
Cuma kena pastikan kuku tangan anak pendek, practice a good hygiene, dan bawalah anak anda berjumpa doctor untuk pastikan betul ke dia kena impetigo ni?
Solutions doctor might be antibiotic ointment, or bagi antiobitic for 7-10 days.
Gittew..gigih tak aku study pasal skin disease ni?
Huhuhuhuhuhu.

Eh...gigih-gigih study pasal ni.
Tapi sebenonya aku belom bawak Mikhail pegi klinik lagi pon.
Kohkohkoh!
Petang ni la pegi.


#sharingiscaring







kemahen susah nak amik gambo dia ni, jenuh ku pegang dagu ala scene industan...heroin pegang dagu hero gittew :)

Okbai!

sharemy
mommycha

12 comments:

Kenit Cinonet said...

Oohh ingatkan alergi biasa je. Thanks for sharing this. Baru tau pasal Impetigo ni :)

Chekgu Azrine said...

Cepat sembuh handsome boy..
Micha..cpt2 bawak g kinik ek..

DYatie said...

Semoga cepat sembuh dak encem!

Canggih betul nama bakteria tu. Pfft!

lia said...

masih menten hensem tp kena p gak klinik ni... da mcm jerawat lak kekdahnyer...

amirah said...

iecha pon pernah kena...tp sekejap je..dua hari dah hilang...

Allene said...

kurang encem da mikha...

SyimaSyaz said...

Aisya pun pernah kena dulu... bab2 skin prob apa yang aisya tak kena? sume kena... hehehe... oo tapi kisah lama.
Tak bawak gi klinik pun, (serik) so rawat guna Moogoo ISB je. lama sikit nak baik sebab natural base, tapi lama-lama baik tak datang-datang dah...

tapi kalau risau, bawak lah gi klinik... diagnosis dulu dan refer pada yang pakar...

Suffi Izzara said...

salam kak..
akak cuba pegi klinik Kanak-Kanak Cheng..
dekat kelana jaya.
anak saya dulu doktor sahkan ade ekzema. muke die mmg truk naik merah2.
sy pegi klinik tu, alhamdulillah smp sekarang merah tu dah tak naik macam dulu dah.

Aty_Fared said...

ooo..aku ingatkan yang ko cakap tu sebab botol susu ker kan...
noted.. thanks info ko... aku memang concern bende2 cam ni..kalau orang tak bagitau...memang tak tergugel nya mencarik...huhu..

Sheila Mutalib said...

assalam..thanx info.. tgh menggagahkan diri ni menggoogle pasal impetigo.. coz dania dah kena jangkitan.. ni pun doktor btaw.. ingatkan ruam biase..

Sheila Mutalib said...

assalam..thanx info.. tgh menggagahkan diri ni menggoogle pasal impetigo.. coz dania dah kena jangkitan.. ni pun doktor btaw.. ingatkan ruam biase..

Sheila Mutalib said...

assalam..thanx info.. tgh menggagahkan diri ni menggoogle pasal impetigo.. coz dania dah kena jangkitan.. ni pun doktor btaw.. ingatkan ruam biase..

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...