Iklan

Sharemyloves Geng!

24 April 2014

Berapa korang labur sebulan untuk anak?

Hi guys!

Berapa yang korang labur/berbelanje sebulan untuk anak?
RM200? 400? 500? 600? atau lebih?
Pelaburan ni bermaksud barang yang korang beli yakni pampers, susu, yuran taska, makan anak, baju-bajan dan etc-etc.
Kalau tanya aku.....fuhhh!
-.-'

Perkara utama terpenting adalah susu, pastu pampers.
Itu memang dah set dalam otak dah tu kena beli di awal gaji.
Kalau "harimau kuning" dah mengaum pastu ko lengah-lengah dok transfer duit beli barang online je.
Memang larik bajet le alamatnya.

Semenjak beranak dua ni memang berdouble lah spending aku pada anak-anak.
Pampers sebulan kena beli 4 beg sumtimes 6 beg.
Susu pon kena beli lebih untuk stok, since Kayla dah bertukar ke fm aritu.
Nasib dia tak memilih sangat jadinya, Dutch Lady pon boleh lah dik.
Kohkohkoh!

Yang menjadi masalahnya adalah Mikhail.
Pampers takbleh jenama cap ayam je, sebab buntot dia cepat merah.
Since dia kan ada eczema so kenalah pakai pet-pet.
Tu pon kadang merah jugak.
Dia punya toilettries pulak kena pakai brand Cetaphil saje.
Brand Johnsonbaby pon dia alergik.
Susu pulak Sustagen Junior 1+ yang berharga beratus jugak untuk 2 kotak 650g.
-.-'
Hai..Mikha...Mikhaaa
Ape keheiiiii high maintenance nau kamu ni?

So total tolak bahagi darab expense untuk anak-anak adalah lebih kurang RM1200 sebulan termasuk upah mengasuh.
Hohohoho.
Ntah la mahal ke murah tapi pada aku berpeloh gak tiak tu.
Itu belum dikira membeli baju-bajan, makan, snack, kudapan ape lagi.
Fuh!

Oleh sebab itu, ku tutup niat nak beranak lagi sorang tahun depan.
Takpe slow-slow kayuh.
Kasi kukuh financial baru leh pikir tambah keahlian persatuan kami.
Bhahahahaha.

Sesungguhnya anak itu pembawa rezeki.
Tapi kita pon kena rajin jugak nak bawak rezeki lebih masuk dalam rumah.


kihkihkih. ahli-ahli aktip persatuan aku ni.



okbai!

sharemy
mommycha

20 comments:

Nadt said...

sebut pasal pelaburan, baru teringat hari ni da gaji ek?hehe..anakku baru sorang so setakat ni pelaburan tak banyak mana. taska Rm250, susu Rm22.90x3 pack, pampers petpet 30.90x 2pack. total tak sampai rm400. eh? banyak jugak eh? tu basic je la. belum kira merapu meraban beli baju tak berhenti, asal baju comot bertompok coklat je sokmo beli baju baru.huhu..makanan n jajan sume kira masuk sekali belanja barang dapur.heh..

lia said...

ho3... bler sowh kira berapa labur utk anak2... tetiba rasa mcm... aku ni byk gak duit eyhhhh sbb beribu gak abes kat anak2 sajork... rezeki depa la tu, InsyaAllah...

Fiqah Feeona said...

Saya sekarang ni hanya belanja pampers jer..Sabun saya guna sebamed yang beli dari dia lahir dulu tak habis lagi.Susu sebab masih lagi menyusu badan..pengasuh sebab mak yang jaga jadi tambah je duit bulanan mak. baju dalam sebulan tu tengokla kalau ada yang berkenan saya beli. Tapi tak lebih RM50 kot sebulan..

Rizziela said...

Entah..x pernah kira...kadang2 en suami beli..kadang2 sy beli..tp biasanya en suamilah..sy tampung2 ajer

Sebabkan anak sy yg no2 tu twin..so semuanya kena double..walaupun dah umur 3 tahun..masih pakai pampers..susu pun byk lg minum...

Yg jajan2 tu memang keje mummy dia yg layankan..daddy tu jarang2..

Yang penting saving utk diaorang..memang mummy dah asing2kan setaip bulan..itu wajib...nanti nak register sekolah..senang..x payah pening nak cari duit sedebuk bayar yuran tadika sekarang ni pun dah 1.5k sorang

ctmah said...

aku tak pernah kira pun.adeh!
dasar mak pemalas betul.haha!
dah kenapa ko blurkan gambo tetek mikha tu!bialaa menantu aku tu seksi skettttt :p

Chekgu Azrine said...

untuk 4 orang anak lebih dari 1k peruntukan..

aznor ibrahim said...

hai mikha lagi tinggi maintanence ni..adik lek2 jeww..heh

Tapi kita pon kena rajin jugak nak bawak rezeki lebih masuk dalam rumah--> sokong ayat ni..ble kewangan dah rase kukuh nak tambah anak 2-3 org pon xde masalah..ye dak?

Aeen said...

lebih kurang je la pelaburan kite micha...pampers,susu je dah kat 400 sebulan..bg parents duit sbg pengasuh lg..kudap kudapan dorang..total kat 1000 gk abes..tu pun kalau maknye ni boleh control dr membeli mainan or baju bajan dorang..kalau x..da over budget..heheh..

SyimaSyaz said...

lebih kurang je cha walaupun daku punya anak sorang je.. susu n pampers tak mahal cuma maintenance untuk sabun, cream2 gatal dia tu je lebih kurang RM300++. tapi sesekali je la sebab cream moogoo dia tu tahan
lama... tp once habis, semua habis.


Akmall Razlan said...

wahh.. rm1200... kuatkan hati la kak... in shaa Allah, boleh.

~ NANA ~ said...

banyaknya micha...ku xtau la brp belanja sbb x pernah kira...tp mesti lakiku pening kira...kahkah...rasanya ayish setakat pampers petpet, susu enfagrow & insurans je kot sbb jaga sendiri

Nurul Aziz said...

susu 5/6pack - rm250
drypers - 1pack tahan sebulan lebih2.. baru rm33.90

rm300 je kot sebulan untuk susu & pampers. insurans, tabung haji, baju2, mainan, bla bla.. boleh tahan gak kot kos semua tu.. sebab tu rita rudaini mintak rm5k, kita yang biasa2 ni pun dah berapa, dia lagi artis... lagi mesti nak yang best2.. hahaha tetiba rita rudaini lak. kbye.

Allene said...

aku tak amik th pun micha.. yang aku th, byr duit pengasuh je. yang lain laki aku nye kerja. nafkah anak2 aku ckp ngn dia... wakaka... kejam tak?

tp baju2 baru, mmg mak la yg beli. bapak kata tu semua tak penting.

Ros Anis Rusli said...

cian ampa dua2 ketoi..mak ampa boh gambaq bogel dlm belog dia..kehkehkeh

Mimy Hamid said...

aku anak dah besar ni ...murah murah aje la...dulu baby parah aku susu mahal...now dutch lady je..pampers pun huggies biru...susu n pampers dalam RM150...yang lain takde...rasa nak beli beli..sok ada baby aku merancang kewangan lagi

erin said...

taun depan aku join kelab ko jugok senah..anak 2..aish sorang ni pun dah berapa belanjanya,

susu 3 tin: 110x3
drypers 3 pek: 32x3
insuran lg, educcation plan lagi,asb lagi, pengasuh lagi

esok anak 2 double semuanya..fufufufufu, esok dah sekolah anak2 kite lagi la fufufufufufu..xpe anak pembawa rejeki katanya..i'allah

Aty_Fared said...

aku tak pernah kire lak..sebab selalu laki aku jer melabur.. aku biasa beli kain baju seluar anak jer..tu pon sebab napsu semata..atau barang menan ker..haaa... tang pengasuh tu.. laki aku mesti kene kasi gak kat aku..muwahahaha...kire consider lah kaaaaaann.... ngeee

MimahAjil said...

aku mase hasif sorang..untuk susu ngan pampers dia je bajet rm350...susu dia je 5tin x rm54.50..2tin kat umah.3tin umah uwan dia.pampers 3 bag x rm32...duit jaga dia untuk mak aku rm300...adik lg nnt...fuh..tkpe..ank itu rezeki...:-)

Mar Mansor said...

anak baru sorang..sebulan rm700 untuk dia.. dah besar sket leh la ready untuk yang ke2

~MommyAqilMedina~ said...

huhuhu..aida pon sekarang dah kena buat budget which is confirm kena lebih-lebih lepas ni sebab baru nak introduce Medina susu FM..huhuh..Nasib baik Pampers pakai 2 beg je tapi ni adik baby nak keluar pulak nanti,haih bertambah la lagi..huhhuh..Takpe setiap anak tu pembawak rezeki kan..yang penting redha, tawakal dan usaha..hehe..

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...