Iklan

Sharemyloves Geng!

24 January 2014

Resipi simple untuk sarapan pagi di hari minggu. Mohle try test!

Salam

Esok kan dah cuti-cuti weekend.
Sementelaah esok cuti mohle mommycha nak bagi idea sikit.
Idea untuk buat sarapan pagi @ bekpes yang sempoi.
Trust me.
Sempoi as alif, ba ..ta!
Agagagagga.

Resipi:
Cekodok cicah sambal sardin.
Sekali pekena tak lena malam baq ang....

Bahan-bahan:
Tepong gandum
Sardin tin
Bawang putih/merah
Cili blend (yang selalu kita guna dok buat sambal tumis)
Gula
Garam
Sedikit air asam jawa

Cara-caranya buat cekodok:
Bancuh tepung gandum dengan air panas sahaja. (Rahsia untuk dpt cekodok lembut)
Pastu taruk gula&garam sikit dalam bancuhan tu.
Ikut la kalo nak cekodok tu manis taruk gula lebih.
Kalo rase tanak kena potong kaki, taruk sikit udahle.
Adunan tu kau tengok eh...jangan terlalu keras/pekat atau jgn terlalu lembik/cair.
Kalo dop memang jadi cekodok baling anjing namanye.
Gitew.

Lepas tu kau goreng dengan minyak subhanallah banyak.
Pastikan cekodok ko tenggelam, kalo tak tenggelam tu yang selalu cekodok tak jadi tu.
Jaga api tu, jangan bior sampai hangus lak cekodok.
Tapi kalo hangus takpe korang yang nak makan bukan aku.
Hahahahaha!
Itu jela cara buat cekodok tu. Tayah gegatal campo baking powder, soda bikarbonat etc-etc.Tapi kalo nak letak pon ikut korang la...cekodok korang kan?
Ehehehehe...

Cara-cara buat sambal sardin:
Hiris bawang putih dan bawang merah. Tumis sampai kuning.
Then masukkan ciliboh sikit. Masak sambal tu sampai kering/garing.
Then baru letakkan kuah sardin dalam tin tu.
Masak lah lama sikit dalam 3-4minit then tambah garam, gula ikut korang.
Pastu kalo pekat masukkan air asam jawa sikit. Sikit jer tau takut kang masam pulak.
Then bio pekat lagi baru masukkan sardin dan bio sambal tu mengulit mayang sardin tu.
Jangan dihancurkan sardin...tak bape ummpphhhh nanti.
Tapi just like i say..ikut koranglah. Korang yang nak makan kan?

So..itu jela resipi simple untuk breakpes aku.
Bagi yang tak makan sardin korang boleh try ngan sambal bilis atau sambal ikan jaws pon boleh kalo ngidam sangat.
Bhahahahaha.

Selain cekodok manis tu, aku jugak makan sambal sardin letop ni ngan roti prata frozen

Sila beli di Mydin atau mane-mane jela Roti Prata brand Kawan. 
Memang superb! Lembut gilos.....
Trylah resipi aku ni...nescaya somi korang akan lembut hati nurani bila makan ni especially tengah marah.
Agagagagaga.
:)

okbai!

hasil airtangan mommycha last week. okeh this week nak repeat lagi. auuwwww!

ni lah contoh roti prata tu. Kalo nak letak dalam pan tu pastikan api slow. Kalo dop hangit mcm hok aku tu. Ceh..dasar tangan hangit!

Cekodok manis aku memang cair dimulut ditambah dengan pasangan yang serasyi bersyame yakni sambal sardin letop. Curlass jahhh memang letop-letop!

sharemy
mommycha

20 comments:

nurul husna said...

hahaha..bestla baca entry mommycha ni..kelakar...hehe..saya pun selalu beli roti brand kawan tu..mmg lembut

Aeen said...

terliuq dah aih tengok cekodok tu...Raees suka makan roti prata tu...hehe

Allene said...

tq for secret tu cha..
air panas ye... ok noted!

aznor ibrahim said...

alolo bulat2 comey je hah cekodok mommycha..iolls punye cekodok sokmo xmau bulat elok..tp apedehal, masuk perut jugak..haha

ctmah said...

pos gi port klang boleh dok besang?hehe

Roha said...

menu yg simple..nampak sedap tu..biasanya akak cecah sambal tumis ikan bilis je..
roti perata brand kawan mmg lembut..walau pon dah sejuk sttil lembut..
salam kenal mommycha :)

aizamia3 said...

idea yang menarik.. asyik nasi + bihun je.. sesekali tukar lain pulak.. ;)

~ NANA ~ said...

Micha..mung mmg tak buh telur ek buat kodok? Ok nnti nk try resepi mung ni..i suka cicah cucur kodok ni dgn masak lemak sardin..dapnyaa

mOoN said...

cantik je bentuk bulat cekodok tu..if sy buat jadi leper kemain..hahaha

Ibu Lala said...

Ank anak mmg suke cekodok. Cuma pisang je yg ssh nak cr.

Ayu sukatiakula said...

sarapan paling heaven adalah cekodok kannn???? buatlah perisa apapun tetap sedap mengalahkan segalanya.. budak2 kat umah ni pun kalu ade cekodok memang mengadap je la selagi x abis

achiek anis said...

micha...comel cekodok mu...bulat2 elok ja...cekodok daku kalu leper2 je..mmg fail...haha

♥ ROS ♥ said...

Aduhh coffee buih tu buat xtahan....
Nnt nak try cicah sardin, salu cicah sos ja..kikikiki

yUmiE AzuRa said...

sedapnye senah menu breakfast ko!!
bg aku resepi cekodok manis cair di dlm mulut ko tu kt aku senah;)

Chekgu Azrine said...

Sis..selalu bt cekodok cicah smbl sardin tau..seyes..mmg sedap sgt..blh bikin xckup cekodok tu hader ler..haha

Riana said...

lapor menengoknyer..hikhik

amirah said...

cantiknya kodokkk...macam cantek je mcam comel je..

Wawa said...

last 2 wks dah try ayam lekat2...minggu ni nak try cekodok tu plak lah! hihi!

Maria Firdz said...

Simple tpi mmbangkitkn selera di pagi hari..

razila radzi said...

Roti pratha tu pun leh wat apple pie tau..

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...