Iklan

Sharemyloves Geng!

23 January 2014

Masalah nak share!

Salam

Aku kan ade satu masalah yakni suka terbersin.
Atau erti kata lain mengalami simptom resdong yang kuat.
Sangat sengsara ku rasakan.
T______T

Penyakit suka bersin dan berhingus ni semakin menjadi sejak aku preggie.
Kalau pepagi tu lepas mandi jangan dikata.
Asikla hachoommm-hachhommmm.
Terasa nak tercabut hidong aku ni wei.

Ada penyakit resdong ni memang seksa.
Walaupon bukan setiap hari menyerang tapi bila Cik "R" datang aku akan terbersin macam orang gila.
Takbenti dok berssiiinnnnn saje-saje.
Tisu aku dah berkotak habis dek kerna dok lap hingus.
Sampai tisu orang pon aku rembat kau tau tak!
Grrrr.
Itu belom bukak rahsia rembat toilet roll lagi.
Bhahahahaha!
Opss. terbukak rasia dah...cis!

Bila mula dah bersin hidong aku yang first akan gatal...hoi rase nak ambik pencakar rumput lah buat garu hidong.
Pastu mula lah hingus kuor tanpa henti.
Then mula lah attack telinga jadi bengang, then menjalar sakit ke kepala otak pulop.
Kau rase ape cara untuk aku stopkan masalah resdong ni.
Heh.

Ubat pulak aku dah try banyak cara dari segi moden & tradisional.
Kau jangan suh aku asap-asap muka tu.
Bukan takat asap batang tu jek aku try sikit lagi nak try sedut asap ekzos bas je tau tak.
Tapi resultnye still aku ber "resdong".
Huwaaa....

Kadangtu aku jadi low self esteem sebab suka bersin dan hingus memanjang.
Orang pun macam yuck! yeewwwww...eeuuuwwww ngan aku.
Yela asek dok pegang tisu jek lap ingus!
T_______T

Korang yang dah beso bijak pandai ni dan yang mengalami nasib yang sama macam aku.
Please la suggest ubat untuk aku.
Hohohoho.
Or ade tradisional way lain untuk release resdong aku ni.
Ke sebab aku takjage makan eh?
Semua jek ku bantai?
;p

Tetiba teringat pesan mak bidan aku dulu...
"Kalau nak tengok keluarga yang sihat, tengok la dekat mak nye tu...
Kalau mak nye sihat..maka sihat lah keluarga nye....."
Gitew!

okbai!


ni la the latest obat yang aku dah beli & try.

ape-ape jela Kayla.

sharemy
mommycha

15 comments:

Allene said...

cian micha...
entah la wei.. lin pun tak tahu cara apa... =D

Wawa Yusoff said...

mikayla!
resdung dgn botox ade kena mengena ke??

Saje la teww nak bg mommy dia tambah hot :p

Riana said...

dulu masa sy zaman muda2..hahaha..saya pun mcm tu..
pastu sy try mkn pil trusthealth..ada gambar rumah kampung..pil tu bagus..

cara terbaik adalah stop minum ais/air sejuk atau seumpama dengannya..skrg kl sy minum air sejuk pun mesti yg bertapis..buat ais pun dr ais bertapis..kl minum kedai confirm esoknya bersin n berair2 idung..

Atau cth lain mak saya..dulu mmg kritikal..skrg mak minum jus vegivera produk zhulian..mmg takde dah bersin2..bukan utk resdong je..muka pun awet muda..darah tinggi pun hilang..saya tak suka sbb hijo kalernyer..iyerkkk..tp pilihla nak hijo ke nak sihat..hahaha..

ctmah said...

mesti idung ko merah kan micha.h0h0!
sakit oiii

yUmiE AzuRa said...

amboii kayla sukenye ko mama ko bersin eh??hahaha

Chekgu Azrine said...

Alamak..resdong ek sis..xd pengalaman la..kesiannya..tp akk rsa pmknn pun kena jga jgkla kan..esp jgn mkn belacan..hehe

Suffi Izzara said...

Try sis buat petua ni..

every morning sis sedut air msuk dalam hidung smp idung tu rase perit. sedut smp rs kat batang hidung. pastu hembus. kuarkan lendir dlm hidung tu, lendir tu yg sbbkan hidung gatal. try buat ari2. my sis penah amalkn lame2 hidung n resdung die ok dah..

just sharing.. :-)

Mrs.Farhana said...

mommy cha, try la set resdung shaklee..Alfalfa, B comp & Vita C. hubby & adik dh try. Alhamdulillah makin kurang..^_^

Nak beli shaklee meh la contact iols..best price punye.. +60122666454.

YanaUjang said...

sama la kita beb! mak resdung kekdahnya..hahaha aku mkn suppliment royal jelly...so far berkurangan lah..idak la hilang tros resdung tu...pnh ty doc, dia ckp mmg patot jga makan...resdung ni sama la macam alahan, alergik tu..seafood, pedas², sambal belacan segala tu kena kurangkn...tp aku bangsa x reti nak insap...janji sedap aku belasah...sakit² tu belakang kira...mcm double meaning lak ayt aku tu kan..eh! :p

Ibu Lala said...

Org kata shaklee ada supplemen yg sesuai utk resdung ni. Cer try..

Petak Bunga said...

resdung gak dulu..
sekarang kure sikit.
wat detok..minum jus limau bnyk2..
sampai kencing pun bau limau..
br makan ubat menjadi n ada kesan.

Wawa said...

bapak aku resdung! tp kan klu ko ari2 seseme, ari2 akan tarik idung...nti idung jadi mancung dah...takyah botox2...kuikui...

Maria Firdz said...

Resdung... Kna pntg dan cari natural.remedy... Sy dh jmpe oaitu vco...

Maria Firdz said...

Resdung... Kna pntg dan cari natural.remedy... Sy dh jmpe oaitu vco...

Aty_Fared said...

aku pulak resdung telinga...asyik nak korek jer...sampai melecet2 telinga aku tu...seb baik tak boleh bersin melalui telinge jerw..heheh..

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...