Iklan

Sharemyloves Geng!

24 December 2013

Medela Freestyle: Good Investment! Tak pecaye? Sila baca....

Aku takdelah "havoc" nau rajin nak mengepam susu.
Tapi tetaplah aku pam
Untuk anak dara ku Kayla.
Kalo takpam meleleh ailio dari jauh Kayla nengok tetek aku.
"Susu bergerak" lah katakan.
Bhahaha.

Semenjak pegang title "susu bergerak" ni aku memang kena pam.
Kat opis, kat kelas, dekat paking pon aku pam kalo tak sempat sangat dah.
Nasib aku beli pam yang aku rase "super" hebat dan super best.
Berbaloi dengan harga & function yang hebat.

Medela Freestyle.
Jangan beli kalo rase tanak menyusu lama-lama.
Nanti rugi ah gwa cakap sama lu.
Sebab rege dia agak mahal antara pam yang ade dijual di Malaysia.
Mahal takpe sebab kualiti tip-top.
Pastu dah beli mahal-mahal silalah guna.
Jangan dijadikan tukun pembiakan kerang/kepah/tiram hatta pearl sekalipon.
Paham ke idok?
Hehehehe.

Dulu bila dah tau preggie second baby cepat-cepat pikio nak menyusu badan betul-betul.
No main-main.
Pastu terus terasa nak invest membeli pam.
Lalu...rajinlah aku search harga medela freestyle ni.
search jugak cara nak guna, kelebihan pam ni, dan macam-macam lagi.
Sebab memang aim nak pam ni jugak.
Tak kira....nak jugak!

Memula rase macam ehh...ade main kutu medela fs ni.
Sekali pikio-pikio dah ditolak bahagi darab.
Erk! mahal sikit kutu ni, so moh le kita menabung sehari seringgit untuk membeli pam ini.
Bhahahaha.
:)

Bila dah beli aku memang fully utilized pam ni sungguh-sungguh.
Ade jugak skip pam sebab diri sendiri tak disiplin.
Kurang fokus terhadap konsep penyusuan gittew.
Demand & supply berterabur.
Jadual pam ke laut.
Jangan ditiru sikap pemalas macam aku.
Kelak merana diri....
Mihmihmih.

Lagi satu aku nak pesan....jangan kita pikir beli pam memahal akan produce susu banyak.
Itu persepsi yang salah deknon.
Kalau beli pam mahal tapi malas pam, malas direct feed baby, tak stimulate tetek, malas-malas-malas, semedang takcukup masa.
Memang susu akan drop.
Jadi konsepnya disini takbeli pam mahal pon takpe asal kita rajin & tawadduk menyusu gitew.
Baru secara otomatik akan dapat gelaran "susu cap gantung", gittew.

Berbalik kepada Medela fs ni memang best.
Suction nye lembut, selesa, comfy ala-ala kita memang tengah real menyusukan baby.
Tahap kelarasan suction ni ade sampai 9 tak silap aku.
Pastu fs ni ada stimulation phase untuk stimulate breast kita selama 2 minute dan meransang susu kuar dengan jayanya.
Stimulate function ala macam tetek kita tengah di massage tau.
Eh..massage? Huhuhuhu.
Lalu susu akan terpercik-percik, memancut-mancut macam fountain gittew.
Itulah yang dinamakan LDR or "let down reflex".
Atau bahase omputehnye.
"This let down reflex usually happens after your baby has been sucking the breast for about two minutes."
Sebab tu medela fs mencipta stimulation phase ni jugak selama 2 minit.
Paham dop konsepnye disitu.
 
Selain itu medela fs ni juga ade memory function.
Kegunaan nya adalah untuk kita set memory kesukaan kita semasa tengah mengepam.
Contohnya: Kata lah kau suka pam 20 minit dan setiap 10 minit kau nak tekan stimulation phase tu. Jadinya bila kau tekan memory button medela fs ni akan set pam ko otomatik. So for next pumping session takpayah sesibuk nak tekan button stimulation phase tu dan pam akan otomatik mati sendiri.
Tak paham?
Ntah aku pon tak paham.
Bhahahaha.

Medela fs ini jugak senang bila kau travel.
Sebab pam ni takperlukan janakuasa elektrik, pakai rechargeable bateri je.
Abis bateri, charge je.
So, tengah kau driving, cuci pinggan, basuh baju, lipat kain, time ngajor anak A,B, C pon kau boleh pam.
Kalau rajin lah.
Tak rajin takpe.
Taksape pakse.

Inilah antara kelebihan pam medela fs secara general.
Nak lebih detail sila bukak Medela untuk dapatkan lebih info.
Aku saje share untuk bagi pengetahun sesama kita jek tau.
Dan sebagai pengalaman aku yang sedang dan masih menggunakan fs ni secara tegar.
Aku yang dulu..bukanlah yang sekarangggg...dolu-dolu-dolu ku menderita...sekarang aku bahagieee...
:) 

P palang S: nanti kita share tips menyusu pulak eh?


sambil mengepam mulut wajib amik kesan sampingan jugak. hehehe :)
Tq mama...for being my "moo-moo" bergerak all the time :)

Ade apehal...sharing is caring!

sharemy
mommycha

22 comments:

Mimy Hamid said...

tunggu next baby no.2 ...idaman aku medela FS ni

Allene said...

btul tu... klu beli pump mhal tapi tak pump tak guna gak....
walaupun harris da nak masuk 7 bulan... hati ini masih teringin nak beli fs... uhuhuh

erin said...

hei kayla..comey punye budok!

achiek anis said...

yup...yang penting xmo malas2 eh micha...babap kang...haha

veesakura said...

Oh my! Memang next baby Ku ngidam yg ini. Walaupn skang Dh kurang Pam sbb MALAS. Huhuhuhu

emalin mohd said...

agreed. medela fs terbaik. harga kalau banding dengan pump lain mmg mahal sikit tapi features dan ketahanan fs terbaik. Insyaallah. guna 2 tahun tak payah langsung anta servis and takda masalah.

fifi said...

Tergoda ni...nanti2 nak beli wpun skrg dah ada 2 pam
.wakaka..

yUmiE AzuRa said...

alolooo sweetnye kayla.manis xterhingga senyuman mu itu anak ku..bahahaha amacam??

Maria Firdz said...

fs mmg terbaik.. tapi bg yg x mmp... byk juga pilihan lain... sy guna S3 dan unimomm manual je.. huhu...

Chekgu Azrine said...

Kayla sengih ibunya cerita psl susu bergerak dia ek

~MommyAqilMedina~ said...

Nak aim jugak 3rd baby!nak beli jugak!tak kira..hahahaha..memang mengidam lama dah..tak mampu lagi..tunggu next baby,insyaALLAH kalau ada rezeki lebih..hehee

ReYNa said...

medela fs ni mmg terbaik!senang sgt bua kerja sambil pump.x rugi beli .mmg good investment sape yg nk bf kat anak lama medela fs ni plg bagus.huhu.(komen pengguna tegar medela fs)

CikNaa said...

kayla ni suke sengeh angkat2 hidung eh..tau tak ciknaa geram? huhu..

Cik Puan Rara said...

daku kan micha.preggy nuk 2 nati ku dh ada dh plan nk beli apa.nk beli medela ngan stroller maxi cosi.hahaha

ctmah said...

tengah tambah tolak darab bahagi nak beli ke idak ni!!swing dah ade, avent manual pun dah ade!sobs sobs

ily♥ said...

setuju...dah jatuh hati dgn brand medela since pinjam kakak punya PISA ms ank 1st. then bila tau kakak preggy 2nd child, st beli medela swing. tp x puas pki single pump...so, mtk izin hubby beli fs..dah bli fs, preggy ank 2nd, susu drop. simpan fs dlm kotak sampai deliver..alhamdulillah dah setahun dgn fs..swing still guna jgk kt rumah, buat tandem pumping..sgt puas hati..

Nor Arinee Mat Saaud said...

mmg agree sgt. medela FS ni paling awesome. pada i pemilihan pump yg bagus juga adelah pemangkin utk rajin pump. my advice utk invest beli pump ini pada bakal mommies

ruqayya said...

I couldn't agree more. FS is the best. My son is 4 already but I let my friends use it while waiting for miracles to happen for the 2nd baby. Never felt regret of buying it even though I felt it was quite pricey at first. But Alhamdulillah I am so happy when my friends can benefit Medela FS as well!

Miz Fieza said...

heheh mak pun pakai FS berbaloi2..ringan pun ringan ...heheh yg IG i dah request but ko tak approve lagi lah.....hahahah _miz.fieza-

Aty_Fared said...

oohhoooii aku teringin nak beli ni..tapi aku tak mengepam dah sekarang...huhu....

Anne Idris said...

my faveret pump

Hanni Hanafi said...

Hai.. saya blogwalking.. baru je beli fs.. google cara nak guna.. hihi.. sblm ni bermarmet je.. kali ni nak reward diri..

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...