Iklan

Sharemyloves Geng!

19 December 2013

Dilema ibu menyusu.

Dilema seorang aku.

Berat betul jari-jemari aku nak menaip entry nan satu ini.
Wah.
Nampak tak gaya macam penulis novel terkenal.
Bhahahaha.

Actually memang berat pon.
Masalah aku yang aku rasa aku perlu share untuk dapatkan pandangan dan cadangan dari korang.
Begini ceritanya....#gesekbunyibiola
Aku kan menyusu Kyla.
Terima Kasih, Allah untuk rezeki itu.
Menyusu itu bukanlah satu beban atau masalahnye.
Yang menjadi masalah bila badan aku semakin mengembang dek kerna aku kuat makan.
Eh? Ape kena mengena menyusu dengan kuat makan?
Let me story yu.

Semenjak aku menyusu Kyla, aku ibarat "membela" sekor jin dalam badan.
Bela anak jin.
Muahahahaha.
Seriously aku memang jadi bernafsu makan yang kuat.
Khaw-khaw satt punya kuat.
Setiap kali aku menyusu aku akan cepat lapar, dan lapar lagi.
Takat roti-roti memang perut aku tak layan nye derrr.
Kena jugak hadap nasik sepinggan baru pueh ati den ni ha.....

Bila menyusu secara otomatik perot aku lapar, sampai tahap gigil.
Dah le aku menyusu kerap especially dirumah.
Kau bayangkan kalo aku menyusu 6x sehari dirumah.
Tak ke nasik ku hadap 6 pinggan sehari?
Ohmaigooooodd!
Terlungkup tokey beras dapat bini camnih...

Memang tahap lapar dia takbley tahan.
Memula aku try minum oat, or milo untuk ganti nasik.
Tapi hawau.
Perot still kata nak nasik.
Penah jugak aku makan snek ringan, kepek, popia nestum dan sesekali curik honey star Mikhail pon aku penah nak diet punya pasal.
Tapi non-hadoooo...
Tetap ku lapo bergegar-gegar.
Pfftttt!
So, how?

Adakah ini perkara biase bila menyusu.
Sentap pulak aku bila orang kata.
"Eh..si polan binti polan tu menyusu tapi kurus jer...bukan menyusu badan buat ko kurus ke?"
Haaaa...camne tu?
Aku bukan makin mengurus...mengembang lemak ade lah.

Tang perot ni...tang perot sangat takboleh cover.
Itu belom kira babat kat peha, vontot lagi, pipi, dagu dabel cin, bawah lengan...sampai idong aku pon aku rase lebih beso dari sepatutnye....agagagagagaga!
T__T

Ade jugak certain orang yang awal-awal dah reject menyusu sebab tanak badan kembang.
"Sori..I tanak menyusu nanti badan i gemsss..."
Gittew. 
Jadinya boleh la makan ubat tu, ubat ni, jamu tu, jamu ni untuk kurus.
Ini aku baru jek telan pil Shaklee anak aku dah mencirit kemahen lagi.
Camno tu?
Arrggh.
Susahnye nak kurus!!!

Aku taksama sekali salahkan penyusuan buatkan aku gemok.
No-no-no-no...
Mungkin aku sendiri yang takdapat kawal nafsu.
So.... geng yang mana ade petua tu share lah dengan aku.
Or ini adalah lumrah biase ibu yang menyusu jadi badan gebus-gebas camni?
Bhahahaha.
Ayat sedapkan hati sangat ni.

Untuk pengetahuan korang bab beli minyak panas, sapu kat perot aku dah buat.
Pakai geder/korset jugak dah buat jugak.
Cuma tang nak suh eksasais tu kureng skit.
Jaga anak pon  dah lebih dari aku eksasais rasenya.
Hahahahaha.

Susah nak puaskan hati sendiri...tapi itulah.
Manusia yang bernama wanita.
Pasni nak try tekan tubi 1000 x lak.
Bhahahaha!

okbai!
gambo dengan reket sekadar hiasan semata. gambo 3 tahun lepas....kepalo beso...punkok tonggek! auwww..

sharemy
mommycha

26 comments:

Rilla said...

samalah, iols dulu baru pas maternity leave, selera kemain, tak cukup sebungkus nasi. tapi tak gems sebab memang genetik gitu. why not try to increase your metabolic rate?
http://www.womenshealthmag.com/weight-loss/boost-your-metabolism

achiek anis said...

kalau lapo minum air kosong pun tak jadi ek micha?


mmg klu menyusu lapo sokmo...tapi aku telan air kosong bergelen2 la bg hlg lapo tu...

menjadi utk daku...huhu

Mama Safiy Arfan said...

hahaha sis ni lucu lah..
Sy pon menyusu ank umo 8bulan..Bab lapar tu memang sy x nafikan..sm gak sy pon walau cmne pon memang kena mkn nasi..tp sy amik ckit je..sesenduk lebih2 ckit je..takut gemuk punya psl walaupon rsa mcm nak je tambah..Hahaha..just gtu jelah sis...blh mkn nasi tp amik ckit je..sy mkn sekali/dua kali je sehari nasi...

~MommyAqilMedina~ said...

Alahai Micha..u takde lah gems sangat ..jangan risaulah..lelama nanti bila anak dah start berlari-lari,confirm badan u akan back to basic..tp macam kakak aida pon sama jugak,bile menyusu dia jadi sangat lapar dan kena makan..so badan dia sedikit berisi jugak..ai xde tips yang..sorry..

Mimy Hamid said...

itu mmg betul aku dah rasa....asik lapo lapo....nasi adalah makan selonggok...jangan stop bf semata nak kurus eh..kayla lg penting..tampo nak hehe

Byzura Mj (By) said...

kan! paling dilema skali bab berat2 ni. sangat jeles org kurus keding bila lepas bsalin T________T. Aku masa menyusukan anak..naik mendadak. muka lebo hahaha

Liyana said...

Micha amek la omega guard shaklee wahaha dan2 pomot shaklee kt sini lol. Tp iols mnyusu faiq bdn turun x naik2 sampai mak kata ku x bahagia. Ai iz sad

mychessypie said...

kita pun sama... nafsu mkn lain mcm.. tu baru nasi..lom lain2 lagi.. cuma skrg tgh cuba cara pemakanan yg lebih sihat...

salam perkenalan http://mychessypie.blogspot.com/

harzharun said...

aku xde tips sbb aku jugak antara ibu menyusu yg gemoks..huuuu

bak la gambar latest..

mn aci tayang gambar 3 tahun lepas...kihkih...

tp kan, ko konsisten x pakai minyak panas korset segala tu?...kalo konsisten, lama2 kurus la...jgn risau..

mcm aku ni, x konsisten lngsung...hr ni pakai, esok lusa lupa...huuu

Nor Shafiqah said...

hehe.. sy kalu baca post micha mesti bole nk gelak guling2.. kelaka..hihi (gurau micha ampunn)

sy pun mnyusu gk dak amsyar da sthun 5blan da.. lapar tu lapar gak tp mcm da ada jadual sndiri, mkn nsi 2x je.. smpingan tu kdg ada kdg x.. berat dr pas berslin smpai skrg asyik ler 4ke bawah..xtau la napa.. mkn nasik bule thn tmbhnya. huhu

puan.mila said...

betol2 bf ni cepat lapar..daku kdg tu kul 11mlm pun cari mkn lagi..tp seb baik bdn xcpt kembang..mcm mak mertua aku ckp, bdn kecik tp mkn ya ampunn kemain banyak..

tp micha, ko punya bdn xda la kembang pun maintain cunn jahhh..hehehe

Allene said...

micha... cmner leh gemuk ni...
aku pun bela anak jin gak dalam badan. sampai tahap lapar.. gigil2 tangan nak buat keje... ari2 aku standby roti... yang 2.30... ada 6 ketul tu kan.. sekali hadap ko...

pastu stanby biskut...
mmg nafsu mkn tu ya allah.. bak kata laki aku da macam jin mkn. tak boleh lapar sikit.

Tp bdan xde la naik sangat.. maintance je... 57-60kg...
mungkin sbb selalu main kejar2 dengan hafidh kot.. uhhuuh
tak pun, try minum ferwhite.. leh kurus gak...

erin said...

kehkeh kakmy lawak giles..siap mintak gambo skrg..macam la lama x jumpa..bahaha. ala micha, pengorbanan demi anak namanya, gems la sedap, sebab erie dah kurus, barulah kalau berlaga x melecet..gittewww

WaWa_EzRiLL said...

jom la join kevin zahri.. just bayar 300.. kat putrajaya ni da setat.. kalau xturun dalam masa 6 minggu (>6kg) duit akan dikembalikan.. nanti wawa stori kat belog pasal hal tu

Petak Bunga said...

sama gak..
asyik pikir nak makan...alasan..
apa yang saya makan anak pun dapat khasiat..hu

Umi Qi said...

Micha....ko selalu buat hidup aku ceria....pungkok tonggek kepala besaq!....itu micha ckp kan...dgr umi QI ckp plak...

Kulit mu mulus,
Si tgn runcing,
Wpun micha kata x kurus,
Cuba ko dancing.

wakakakka ko dancing queen hari2 lah micha sure gelek arab ke kurus nanti...

p/s aku tgk micha dh cukup perfect...aku je kena work out

Cik Puan Tqah said...

samela..cm bele jin makan..semalam bleh makan 6 bijik popiah.nasik plak.. fuhh..xyah ckpla..

Ibu Dilah said...

dilah pun cam micha jugak.. asyik makan jer.. tp xdela nak makan nasik jer.. asal ada benda nak kunyah.. kadang2 naik segan ngan bos sbb asyik makan jer.. dah la bos laki, duk depan dilah jer.. sejak masuk keje kat tmpt skrg ni dilah pregnant-bf-pregnant-bf.. so mmg sepjg masa asyik makan jer.. hahaha

::puan ungu:: said...

Micha daku pun membesar dengan jayanya time fully bf Afkar. Selera naga tak hagak-hagak. Nak-nak masa dia baby2. Kuat ngempeng. Tapi yang perasan bila Afkar semakin besar makin kurang la sket selera naga tu. Normal kot Micha. Ayat nak sedapkan hati gak.hehee.

nurul husna said...

betul2...i punya nafsu makan pun mcm u...asek nak melantak je...biskut x jalan, roti x jalan...nak nasik gak...kdg2 lepas makan nasi, kalau kasi mee goreng mamak pun i still leh telan...

Nurul Aziz said...

yang tak bf anak ni pun makin gems apa cite?? hahaha.. lagi la teruk kan.. ades.. nafsu makan memang mengalahkan jin, sebelum tidur kalau tak makan nasi rasa tak lengkap hidup.. huuuuuuuhuhu.. :'(


eh kat atas ni ada sebut kevin zahri eh? ada member join gak, memang kurus.. member tu dia memang besar sangat-sangat, ada gambar dia dulu & kini kat page kevin zhari tu.. try la.. :)


Mrs Najib said...

Ermm samalah kite dah puas dgr org duk mengata anak kembar dan rumah tingkat 4 xde lift pun xkurus-kurus lg ke, habis nak buat camne asyik nk makan jea kerjanya...APTB!

Misz Pinkie Winkie said...

cer tepek gmabar skg micha..bleh gak komen mana satu yng besar..hihihhi
ala..kurus lah tue..lin nie sampai alat penimbang pon lari bila lin nak panjat naik..nampak tak ? betapa gemuknyaaa daku..huahuahuhua

Rizziela said...

kalau saya nak slim balik kena bersalin sekali lg

Lepas pantang memang slim mcm anak dara...lepas anak putus susu badan..sure naik mcm dipam pam

Nurul Izayani said...

Iza meyusu gak,tp kalu lapor tu still boleh tahan lagi.makan yg ringan-ringan oke je. Sian mommycha, nak tahan makan nant perut lapar pulak kan..

Maria Firdz said...

de juga yg tak naik2 wpun mnyusu... mkn la byk mana pun.. x pnh nk naik nye... huhu

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...