Iklan

Sharemyloves Geng!

09 December 2013

Cara menangani pedih ulu hati semasa kehamilan


Salam

Today mommycha nak sharing is caring mengenai cara untuk menangani pedih ulu hati atau heartburn.
So, jom kita baca untuk panduan para ibu-ibu di luar sana.
Good info so, haruslah mommycha share, okeh?

Lebih 40% - 80% wanita mengandung mengalami pedih ulu hati ketika kehamilan.

Tau ape itu heartburn?
Bukan hati terbakar ye.
No-no-no.....

Heartburn atau bahasa biasanya yang dikenali sebagai pedih ulu hati adalah biasa terjadi kepada kita.
Terutamanya ketika mengandung.
Dan heartburn ini menjadi lebih teruk ketika ibu mengandung berada di trimester ketiga, selepas makan dan diwaktu tengah malam semasa tido.

Kenapa pedih ulu hati ini berlaku eh?

Selalunya apabila perubahan hormon terjadi dalam badan ibu-ibu semasa tempoh kehamilan, maka berlakulah pedih ulu hati ini. Dalam tempoh ini, "progesterone" yakni hormon yang berfungsi untuk mengendurka otot-otot akan membantu satu injap yang bertugas menghalangi asid daripada memasuki esofagus –tetapi, dalam proses ini pada masa yang sama, akan menyebabkan inflamasi esofagus. Di samping itu, bayi yang membesar akan mengakitbatkan lebih banyak asid mengalir ke dalam esofagus. Jika korang (iaitu, wanita-wanita hamil) tidak prihatin terhadap diet dan gaya hidup, kemungkinan besar keadaan ini akan menjadi lebih teruk.

Namun, terdapat beberapa cara yang anda boleh melaksanakan untuk menjamin tempoh kehamilan yang baik tanpa pedih ulu hati. Antaranya dengan mengelakkan makan di tengah malam, makan dengan hidangan yang lebih sedikit, yang lebih lite dan lebih berkhasiat. 


Dan selain itu adalah, dengan bantuan daripada Gaviscon. Ya...Gaviscon!

Berdasarkan penyelidikan di United Kingdom seramai 144 wanita hamil berumur lingkungan 18 - 40 tahun dirawat dengan dos 10-20 ml dan maksimum untuk 80 ml Gaviscon selama 4 minggu. Hasilnya 68% berasa lega setelah 10 minit mengambil Gaviscon cecair. Dan 91% berasa lega dalam masa 20 minit setelah mengambil Gaviscon.

Hasil keberkesanan mengambil Gaviscon pada waktu siang bagi ibu-ibu yang mengalami simptom pedih ulu hati yang teruk adalah menurun sebanyak 7% dan bagi kes yang teruk jika diambil pada waktu malam adalah menurun sebanyak 15%.

Keseluruhannya keberkesanan rawatan mengambil Gaviscon bagi menentang pedih ulu hati adalah sebanyak 91% bagi setiap kes.

Jadinya ape tunggu lagi, bagi ibu-ibu mengandung yang selalu sangat ade penyakit pedih ulu hati ni, dipersilkan cuba Gaviscon untuk kelegaan yang cepat, pantas dan berkesan. Well said, Gaviscon ini juga tiada kesan sampingan kepada ibu hamil dan selamat kerana semua produk Gaviscon mengandungi ramuan yang dikenali sebagai alginates. Gaviscon mengandungi sodium alginate yang bertindak sebagai lapisan tebal di atas perut yang dapat mengelakkan asid terus masuk ke oesophagus dan tidak meresap ke dalam salur darah. Kiranya Gaviscon ni macam pelindung @ shield dalam perut korang lah nanti.

Untuk keterangan lanjut mengenai produk ini dipersilakan wahai kakak-kakak dan ibu-ibu cantik, silalah ke laman sesawang ini. http://gaviscon.com.my/
















Ada apehal...sharing is caring rite?

sharemy
mommycha

6 comments:

Mimy Hamid said...

hidup iklan gaviscon..ehh

Rizziela said...

dulu masa pregnant selalu kena pedih ulu hati....tp x pernah cuba yg ini plak

Mar Mansor said...

saya pon kerap kena pedih ulu hati ni masa preggy..

ctmah said...

la ni dah start kena pedih ulu hati..huhu!
baru nak up kat entry..tp rasa malas dh..heheh!

AZLIN said...

Gud info. Sy selalu kena heartburn ni tp tak penah pulak cuba takut effect baby. Avoid nasi selepas kul 4 ptg

nor mazlin said...

Klu mkn gaviscon semasa 1st trimester blh ke...

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...