Iklan

Sharemyloves Geng!

18 November 2013

oh! melaka.. (entry kepam)

Salam ♥  *entry kepam,masyam

oh! melaka...
mulanya pegi dengan niat penuh didada.
tapi pegi dan pulang dengan hampa.
hujan turun lebat melanda.

oh! melaka...
bawak anak-anak, opah, dan sedara mara.
eksaited gile nak tido The Hatten Melaka.
Rege mahal bukan alasannya.
Hotel beso kalah istana raja.

oh! melaka...
sesampai sana ke zoo lah kita.
sekali tengok makk aiii mahalnye harga.
RM15 sekali masuk untuk dewasa.
Kansel lah masuk terjah tempat lain pula.

oh! melaka...
Teruslah kami pegi Bandar Melaka.
Kiri kanan beca berhias merata-rata.
niat nak naik beca umpama pelancong gamaknya.
last-last takjadi naik sebab ujan turun selebat-lebatnya.

oh! melaka...
jalan-jalan ye jugak tapi makan jangan dilupa.
ke kedai asam pedas lah kita nampaknya.
takkan nak makan laksa Penang di Melaka pulee.

oh! melaka...
terkujat aku melihat Taming Sari punya menara
pestime aku tengok kekdahnya.
perak/jakun gile tidak terkateee.

oh! melaka....
anak-anak ku paling hepi rupanya.
naik terjun swimming pool berjam-jam lamanya.
belom lagi cerita berkubang dalam toilet ku buka.
baba pon sama naik berkubang macam badak air kekdahnya.

oh! melaka...
balik bilik hotel anak bantai tido membuta.
hari malam berlalu tanpa apa-apa agenda.
nak jumpa Mak Etty pon tergendala.
maaf kan ku etty tak sempat nak jumpe bergental bersama.

oh! melaka...
esoknya hujan turun lebat menggila.
hancur segala plan nak naik beca, membeli belacan, cencalok, naik Taming Sari segala.
cuma sempat repeat makan asam pedas di kedai yang sama.

oh! melaka...
ade duit insyallah aku mau jejakkan kaki lagi disana.
kali ni kompem beca, basikal, bas mini, duck tours, bot ku tibai naik bersama baba.
anak-anak melopong lah mulut tidak terkata.
tengok mak paknye jakun seada-adanyeee.

oh! melaka..

tamat sudah sajak untukmu melaka.
akan ku menabung sehari sehenggek untuk jalan-jalan di melaka
kali ni pasti ku beli belacan untuk korang semuaaaaa.....




aku taktau ape punca dia nangis sebegini. takut tiger pelesu tu ke apa ntah...

bila nak sampai ni, mama oit? dah krem otot Kayla ni.

oit Kayla, tu pakwe mama kot. Tayah usha lama-lama. Mama dah chop dulu tu...Kikiki

anak ikan laki aku :)

katil raja-raja. cinonet je aku tengok kayla.

owner belog. ngan owner belog junior. akanku perturunkan blog ni 7 keturunan muahahaha..
breakfast. muahahaha. ketamakkan terserlah disitu.

sedap.gilo.sedap.sampai.gilo!

adik-adik, adik ipo & mama.

sila panggung ko yer?

babasss & anak-anak

gile lah punya tak reti pakai carrier ni. Ni kalo mak kanggaroo tengok aku pon dia nangis, sembah ratu tau tengok cara aku carry Kayla. Muahahahah. muka aku macam datin "terlampau" pon ye jugak. mauahahahah.
usung la bantai busuk ke hulu hilir...."candu" dia..takdak takbley tidoq. punah lah ko dik.

Nukilan ikhlas dari dasar hati yang terpaling dalam,
mommycha
;p 

nota: semua image diatas adalah kejadian pada bulan lepas. diulangi bulan lepas. baru sekarang aku rajin update. sekian. maaf di atas "ke deleyaan" entry tersebut :)

25 comments:

Cik Puan Rara said...

hahahaha lg melampau micha.sebulan lepas.hahaha.aku pon xhabis ag entry sabah ni.malas kemahen.

PinKy MoMMa said...

dah macam baca puisi micha oii..nasib tak bersyair muahaahaha..

seronok dapat jalan dengan anak ikan hahaha..iols duk terperam je dalam umah...putih tidek jugak..

melaka tu kampungku hahaha..

lia said...

coppp coppp.... sajak ke pantun ni ekekekeee

CikNaa said...

pergh! tangan kayla ketak2 oii.. mak blogger dgn anak bakal blogger pakai baju kaler block gitu.. yeeha! :)

Chekgu Azrine said...

Haha..pitam pereka pantun ni klu tgok pantun micha..bahaha

Mimy Hamid said...

ko kan kalau bab bersajak memang menang..oh melaka hahahaha memang mengundang gelak guling aku ..

ct shah said...

hahahaa..entry ni lawak betul.mmg kena sgt lah sajak tu.:P

harzharun said...

rajin ko berpuisi bagai!...haha

Wawa Yusoff said...

Oh! melaka!
In shaa Allah akan ku jejak kesane,
Barang kali pada bulan disember,
Harap rancangan berjaya,
nak membeli belacan katanye...!

hahaha, ok tak ku balas sajakmu micha :D

Umi Qi said...

Oh Melaka ku sayang...sila behave ye bila micha mau dtg lg....hehhehe micha pandai mengarang puisi...kikikiki...micha, Umi Qi suka tgk gaya mu pakai shawl...cm anak daraaaaaaaaaa sungguh la :)

ctmah said...

Pasni aku nak buat GA sajak la micha. Confirm ko menang.haha!eh aku rindu suara nangis nk gelak bang mikha!

Shasha Azmar said...

pheeewwww....

oh melaka!!
balik KL ni ke melaka jadi rutin ku pula..
menghantar adik menimba ilmu di dada..

**amacam??kih3

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Huhu siap bsajak eh.. mikha nape smart sgt neh. Abg2 sgt

junida said...

salam perkenalan,saya silent reader mommy cha...mcm penah tgk mommy cha ni...rupa2 tgk masa kenduri mas & azri dulu..kita cosin mas,tp tggl di shah alam.. ;)

Puan Ida said...

salam perkenalan dri ida
jemput singgah blog ida ye
umielman.blgospot.com
dah follow blog ni ye

Liyana said...

hot mama gitu.....

hemsem la abam mikha dgn cap dia... kayla comelll

mrs kayrul said...

sama la macam daku micha...x puas pusing melaka itu hari...akan ku repeat sekali lagi

amirah said...

mai mai mai..datang melaka lagi ye..

Zuraidah Butang said...

sajak sy pulak...
Oh melaka..sy suka melaka...sebab sy orang melaka..hehe

sekian

nurulzahraa marjuni said...

salam kak mommy cha..beberape mggu lepas sy bace blog akak dr tahun 2010,ari ni baru abes 2013..memang best gler..sonok tgk keletah ank2x akk...akak pon lawak..(: ari tu pnah mintak list baby tok ank ke 2 sy nant..tq tau kak..salam perkenalan...

nurulzahraa marjuni said...

salam kak mommy cha..beberape mggu lepas sy bace blog akak dr tahun 2010,ari ni baru abes 2013..memang best gler..sonok tgk keletah ank2x akk...akak pon lawak..(: ari tu pnah mintak list baby tok ank ke 2 sy nant..tq tau kak..salam perkenalan...

cik fadh said...

haha kene btol selokaaaa !! melaka best kan kan kan !

Mama Likha said...

Syiokkkk ah coti..... Rmi lak tuu....

mama ila said...

ohhhh Melaka....hihihi ..dapnye holiday Melaka..ila pun suka gi sana..best2... =)

WaWa_EzRiLL said...

tu dia juara2 pantun peringkat antarabangsa.. kih kih.. sangat best smp baca berulang kali.. abam long da besar panjang.. hey princess yang comel..

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...