Iklan

Sharemyloves Geng!

22 October 2013

Amalan Tinggal Susu "Secoet" dalam botol

Salam

Menggedix lagi.
New entry lagi.
Che Ta lah katakan.
Harus over #kelipkelipbutumatapelesu

Eh korang.
Micha ada satu masalah nak share.
Dan kalo korang pon ade masalah yang sama please share idea & solution ok.

Kesahnya begini.
Anak dan botol susu dan susu memang tak boleh dipisahkan kan?
Bukanlah menjadi satu permasalahan berapa auns anak kau orang minum sehari.
Tapi menjadi masalah adelah...
Sikap suka "tinggal susu dalam botol".
Eh...hari-hari pulak tu.
Tinggal "secoet" je dalam botol tau.
Mesti ade left over dalam 1oz or kengkadang 2oz.
Hai spesis ape lah anak aku ni jenis suka tinggal-tinggal susu ni?

Mikhail punya peel memang camtu.
Memula mintak "mama...susu or mama syu-syu"
Pastu kasi dia minum....sroot-sroot-srottt hisap tetiba dia letak botol tu kat tepi dia.
WAJIB hokeh ade tinggal secoet dalam botol.
Eh..ehhh.ehhhhhhhhhh!
Geram nye.
Bila cakap "habiskan lah Mikhail"
Dengan muka sardin dia jawab "nanakkk"
Hoi sardin sungguh lah.

Dalam hati aku cakap oooo mebi aku buat banyak dia tak boleh habiskan.
Ok. Takpe-takpe.
Next session tu aku buat less than first session.
Pastu hisap bahek punye srooot-srooot-sroootttt.
Tetiba....tinggal jugak "secoet" dalam botol tu.
Oh hoi!
Memang bangsa pesen suka tinggal "secoet" budak ni.
Ish-ish-ish.

Selalu cakap dengan dia, habiskan susu kalau tak mama tanak beli dah.
Lagi berdouble dia buat muka sardin dekat aku.
Then tengok aku 5 saat je.
Pastu buat dek pegi main menan dia.
Perumpaan paling tepat untuk contoh di atas adalah:
"umpama menjirus air ke daun keladi"
Menangis airmata darah mak dia ni.
Dahle minum susu mahal.
>..<

Bila nak basuh botol tu rase alahai sayangnye nak buang susu.
Tapi takkan nak recycle pulak eh?
Tak gamak aku nak recycle susu untuk anak even dekat kotak tu tulis leftover boleh simpan dalam freeze dan panaskan semula dan boleh bagi dekat anak.
Kang tak memasal sakit perot pulak Mikhail.
Dah le kurus sekarang...bertambahlah kurus.
Jadinya bila basuh je botol, mesti aku buang je susu lebihan "secoet" tu.
Basi lak kang kalo simpan-simpan.

So konklusinye, adakah korang jugak mengalami nasib yang serupa macam aku?
Ataupon anak korang ok jer minum susu.
Takde tinggal "secoet" macam Mikhail tu?
Mujur Mikayla still fully breastfeed.
Kang dia pon dok buat minum tetek pastu tinggal left over "secoet" dalam tetek aku camne?
Muahahahahaha.
Kuang ajo Micha buat lawak camtu.
Eh? Lawak ke tak tu?

#ratulawakundurdiri

okbai.


contoh peninggalan susu "secoet" Mikhail.

Amaran dari Mikayla untuk abangnye, Mikhail. Hehehehe :)

sharemy
mommycha

26 comments:

Allene said...

huhuhu... anak lin kn klu minum smpi sedut angin... dia punya kosongkn btol beria ia... bila da abis, jerit mntk lg...

pastu... mmy dia pun jerit balik kat dia.. asyik susu je.. da bg 2 scoop pun sedap je tekak dia tu.. huhuhuh ....

tp susu murah je... dugro. :P

MimahAjil said...

btul la Micha..anak titew pun same tau.suke tinggal susu secoet.dari minum ebm lagi die wat gitu.dh le maknye dh tk byk stok ebm...suh abiskn pndai katup mulut ketat2...aptb~~

Syida Kamarudin said...

hihi.....hadif kadang2 je tinggalkan secoet susu....tp xslalu la.....kalo ade tinggal sikit n cakap kat dia suh abehkan, kadang2 dia abehkan tapi ade mase die tolak je botol tu....hihi...
Mikhail ni jenis minum sikit pstu main dlu la...jap g sambung minum lg....hihi

SweetLikeWhat said...

hahhahah comel sangat amaran mikha tu..kena gaya gambo nye...
aku pun takde tips..hannah pun gitu...aku rase mmg peel ke ha???pelik tak habis lagi aku ni...

DYatie said...

Hoi.. lawak apa tu! Hahaha. Sakit perut mak arissa gelak tau.

Mikhail tu dah ikut perumpamaan melayu kite kot, kalau mkn ramai2 tu mesti ad tgl sikit. Konon masing2 dh knyg. Haha. So Mikhail praktis awal2. Hihihi.

Ok tak membantu. Bai!!

Nurul Aziz said...

budak-budak memang camtu rasanya, jarang sangat minum sampai ketitisan terakhir. my mum lah cakap. berdasarkan pengalaman beliau. kekeke..

anak sy pun camtu gak, bila tinggal secoet dia akan sebut 'sikit lagi' kadang tu memang dia taknak terus dah, tapi pujuk2 gak la.. cakap sayang nya susu sikit je lagi tu, nanti susu nangis bla bla.. memang bercinta gak nak tunggu dia habiskan susu yang secoet, sebab sedut sekali pastu dia sibuk cakap 'sikit lagi', sedut lagi 'sikit lagi'... grr.. bila dah habis tu puji la cakap pandai nya, hebatnya bla bla.. kahkahkah.. minum susu je pun >_< tapi takpela, asalkan ko bahagia anak oi..

SyimaSyaz said...

haaahaha sama macam aisya... my mum pun cakap.. buat banyak tinggal 2oz, buat sikit tinggal 1oz jugak... memang peelnya gitu...
tapi i jahat sikit... kalau tertinggal 1oz tu boleh pejam mata lagi, tapi kalau 2oz tu sebelum masuk 1 jam i akan bagi dia balik... habis. walaupun susu aisya tak mahal... tapi nak ajar jugak konsep 'jgn membazir makanan...'... keke

cikpingu said...

same ngn dhia... haus sgt time mnum tu...tp last2 mesti tgglkan secoet jgk..... klu xbpe nk haus byk coet gak la die tgglkan.... kdg daku wat sparuh je susu tu..dgn harapan mnum smpi licin.....tp msih lg nk tgglkan baki secoet tu....ape ke kekdahnye anak aku tu...wakakakaka...

missayu said...

sama jer macam Nia micha...memang akan tinggal 1@2oz,nak bagi mama minum kot...hahahaha....bila suruh minum,dia main2 jer yg secoet tinggal tu...stresss kdg2 bila fikir

Rizziela said...

sama mcm anak2 sy..tp sy paksa gak minum sampai habis..siap tunggu kat sebelah :D syg ooo.. susu dah la mahal sekarang ni

Mimy Hamid said...

aku buat taktik...nak susu lagi kena habiskan...huhuhu nanti dia habiskan..main saiko...amboi adik biasa nak pukul abg...adik takpe la adik hisap nenen..takde tinggal lebihan

Cik Puan Rara said...

Ya Allah,sama lah micha oiii.si anak dara ku tu pon sama.pas tu try lah buat sikit je.4oz ke.tapi tetap tinggal.then lebih tu simpan dulu.lepas sejam bg minum balik.habis.nangis mintak ag.buat lg 3 oz.pas tu tinggal jugak lg 2oz.last2 buang jugak susu.hahaha

mama ila said...

Mommy cha..samalah ngan adikk nani...selalu tinggal kan secoet lam botol...buat sikit pun..still dia tinggalkan jugekss...hehehe

Wawa Yusoff said...

nak puk yg adik boleh? geram!

Mama Damia said...

mcm fiyya..msti tinggal skt dlm botol dia..sayang kn nk buang

mynameismy said...

dhia biasenye abes 5oz. kdg2 xabes gk mmg la rs syg sgt. biasenye my akan biar dlu sejam dua. klu die xnk br terpaksa buang huuuu

Umi Qi said...

Ada juga tinggal secoet si Qi tuh micha...tp bg dia repat balik minum selepas sejam atau dua jam...selalunya ju x simpan susu yg dah dibancuh lebih daripada 3-4jam...basi kan...x pernah simpan dalam peti ais pun...baik buang kalu dia xmo minum...lg pun jgn amik risiko sgt sygkan susu micha...takut dia kena cirit lg susah...hehhehe comel amaran mikayla tuh hahahhaha

mrs kayrul said...

sama la macam haikal dan hadif suka benar tinggal susu secoet tue....lepas tinggal secoet tue laju2 jer dtg kat mama "mama...nen"...sudah susu yg ada pun tak abis mintak nenen plak....huhuhu

~YUN~ said...

Samalaaa mcm anak yun...rasa gerM,sebab membazir kn,hehehe

UMIE SUE said...

sama perangai macam mumtaz aqilahhhhhh...huhuuuu...

puansazusarin said...

Sepppp!!!samaaaa...kina pun macam tu...kekadang mama dia yg tlg hbskan susu dia...blh tak gitewww...haha...

intandayani said...

Semalam rase cam nampak Mika kt pasar malam Presint 2..Tercari-cari mommy cha tp xnmpk

~ NANA ~ said...

haha sama je dgn ayish...kadang2 geram tau sbb rasa membazir...mmg susah la nk tgk dia habiskan betol2

♥ ROS ♥ said...

Anak ros pun sama.. Dah isap susu, tinggal sikit trus ckp susu tu bashiy lak..haishhh...

PinKy MoMMa said...

ni perangai abg ngah hahaha..suruh abiskan tak nak..kadang2 seoz jer pun..haishh

k|ree said...

kita bila susu anak abis...kita akan cakap...pandai...tepuk tangan...yeah...selalunya, dia akan abiskan...nnt bila dah habis, dia akan ckp...'mak dah habis..naurah pandaikan'...hahaah...

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...