Iklan

Sharemyloves Geng!

05 September 2013

Surat terbuka kepada mama saya


Rumah Tingkat 4,
Presint 18,
Putrajaya.


PER: RASA TIDAK PUASAN HATI KEPADA MAMA.

Kehadapan mama yang disayangi. Diharap mama sihat hendaknya di opis. Mikhail sehat-sehat saja disini. Tujuan Mikhail menulis surat ini adalah untuk melahirkan rasa tak puas hati pada mama. Harap mama bersedia mendengar luahan hati anak bujang mama ini.

2. Mama, kenapa sejak ada adik baru ni mama suka nau kelek adik je 24jam sehari?. Apa mama lupa mama ada lagi sorang anak yang bernama Mikhail?. Sedih hati Mikhail bila mama suka nau lebihkan adik dari Mikhail. Kalo camni eloklah Mikhail keluar dari rumah ni untuk mencari ketengan hidup di masa depan. Tapi izinkan Mikhail pecahkan tabung panda Mikhail dulu yek mama. Sebab kos nak sara diri Mikhail agak mahal. Susu jer dah RM28.90 tu pon baru 650g. Tahan untuk seminggu saje. Belom kira pampers cap pet-pet yang harga nya kengkadang murah, kengkadang mahal tu. Harap-harap duit tabung panda tu cukup bila Mikhail keluar dari rumah nanti. Heh?

3. Mama, Mikhail tau semenjak dua menjak ni, Mikha suka buat onar didalam umah. Suka nau menangis, merengek tak tentu pasal. Tapi sebab apa? Sebab nak dapatkan attention dari mama je. Yela siang hari celik mata jer mama dah pegi keja. Pukul 6ptg baru sampai rumah. Sampai-sampai terus susu adik dulu. Mana hak Mikhail selaku anak sulung mama disini? Kalo macam ni, izinkan Mikha carik mama baru yang lebih hebat dari mama. Nama calon mak angkat Mikha ade di bawah ni. Cer mama tengok..approve tak?
a) Siti Nurhaliza
b) Emma Maembong
c) Elfira Loy
d) Anzalna
e) Syatilla Melvin
f) Cik Ta
g) Lisa Surihani

4. Mama, boleh choose mana yang sesuai nak jadi mak angkat Mikhail. Pasni Mikha nak say goodbye dekat mama. Goodbye dekat baba. Tapi sebelum say goodbye, moleklah kiranya Mikha nak pinjam rm10.20 buat isi minyak keta. Pastu nak pinjam smart tag mama buat bayo tol jugak yek. Susu dalam tapeware tu pon Mikhail bawak sekali, kang senang tayah beli lain dah. Susu kan mahal.Pampers pon dah letak siap2 dalam beg. Ada 20 pampers cukupla bekalan untuk 4 hari membawa diri.

5. Mama, sejak Mikha makan hati ni badan Mikha makin kurus, selim melim. Mikha sedih ma, bila nak something dari mama. selamber je mama cakap..."Kejap lah mama ngan adik ni, adik nak susu ni." Asyik-asyik mama bagi alasan adik, walhal time tu mama tengah picit blackhead atas idong mama kan? Propa je lebih tau mama ni. 

6. Mama, di kesempatan ini Mikhail menyusun sepuluh jari agar mama maapkan lah segala perbuatan Mikhail. Mikhail sedar, bila mama nak tengok sinetron indon dekat tv, time tu jugaklah Mikhail ngamok nak tengok pin-pin (upin-ipin). Time mama nak baring lepak-lepak tie jugaklah Mikhail nak lat (cekelat) dalam freezer. Time mama baru nak duduk landing atas sofa time tu jugaklah Mikhail nak ajak mama turun main kat playground. 

7. Mama, susah rupanya nak jaga Mikhail ni yek. Itu belom kira time Mikha demam lagi, habis mama londeh baju Mikhail sampai togel tinggal pampers jer. Mikha tengok mama tak tido malam, asyik bangun lap badan Mikha sampai badan kebah. Pastu sibuklah mama dok menampal cool fever atas kepala Mikhail ni. Sedih pulak rasa nak tinggal mama ni. Errr...takjadi lah nak lari dari rumah kalo gini. Boley ke nak pospon larik? Hehehehe.

8. Mama, dikesempatan ini Mikhail nak ucapkan terima kasih sebab jadi mama yang hebat untuk Mikhail. Bila Mikha lapar mama masak, bila Mikha demam mama jaga, bila Mikha nak pegi main mama teman, bila Mikha beyak mama cebok, bila Mikha nak keluar mama siapkan, bila Mikha nak susu mama buatkan. Taksampai hati lah nak keluar rumah camni. Mikha majok kejap je, majok suam-suam kuku gitew. 

Akhir sekali, Mikha nak cakap Mikha sayang semua orang dalam rumah kita. Walaupon rumah kita takde astro, takde babytv, takde Disney channel, takde supersport Mikha tetap happy duduk dekat sini. Bila beso nanti Mikha janji cari kan mama menantu yang lawa-lawa dan kaya. Calon bini pon Mikha dah buat dalam list. Itu nanti Mikha kasi surat sambungan kedua untuk mama yer. Mikhail akhiri dengan serangkap pantun:

"Dua tiga kucing pakai terompah,
Mana nak sama si hantu gigi,
Mikhail sayang mama,baba, adik, achu, dan opah,
Tahun depan bagi le duit raye lebih-lebih lagi."
biarlah Mikhail membawa diri yang lara. vrommm-vrommmm-vrommm

Saya yang menurut perintah:
MMR (Muhammad Mikhail Riefqee)

30 comments:

:sour n sweet: said...

alalalala....comey ngat surat mikhail...so cute!!

CikNaa said...

alololo..memula tacing doh, bawah lain plak cite nye.. mikha pg lari ngan afiq la, lara jgak hati si bujang tuh..

rinoa squall said...

very cute...bijak mikha...

Mimy Hamid said...

tak pe mikha meh lari rumah Fayel..auntie tunggu ok zasssssssss....

erin said...

hahaha..gambor lama sgt x tahan tu, meh mikha dok ngan auntie boleh memalam tolong auntie basuh kain, lipat kain, sidai kain, sedia bahan masak, mop lantai, sapu rumah, lap tingkap, hayun buai aish, lap kabinet tv, cat rumah, basuh pool, berus tandas, iron baju, ..bla bla..bla..haaa x jadi ko nak lari nanti, molek sgt dah mama layan ko tu..hahahaha

aznor ibrahim said...

alolo comel sgt ni..cian nak bawak diri

achiek anis said...

aduyai...mikha2....saspen je...igt nak lari betul2 tadi...

p/s: mama mikha memang leh jadi novelis la....hebat dalam penulisan...

malynd_anggun said...

hahaha...kelako la...
tp mmg mikha dah selim eh..nape???

e k i n ♥ y u s r i said...

hahahaha
comel giler

amirah said...

hahaha...cian mikha. dah wat surat layang dah ni..

Wawa Yusoff said...

hahahahahah!!! sentap teruk mikhail ni.. :)

Shasha Azmar said...

cian mikha ye..meh kawan ngn Safiyyah..sian Safiyyah pun tak dpt attention sbb mummy dia ngndung adik baby..huhuhu

Allene said...

ihhiih... kecian mikha. sampai hati mama buat cmtu. ihhiih...

Aeen said...

sweeet sangat surat mikhail...ain dpt rasakan jugak la Raees pun nanti jd mcm ni jgk..mesti dy terasa bile mama dy kene lebih kan masa utk adik dy nanti..waaaaa....

cikpuanputeri said...

tacing mikha ngn mama.. hehe. sian mikha. part tak jadi nak larik tuu.kahkahkah

Zee Suhaini said...

ahaha..lawak la..merajuk sampai camtu sekali yer..

btw, salam perkenalan..done follow sini sekali..

ctmah said...

micha micha..comel ah hehe

Wawa said...

Eh klu bawak kerete tu, isi minyak dua posen pun cukup tu...tol pun pree je...kihihkih..
Ini entry mak rase bersalah kat anak ni....deng!

Chekgu Azrine said...

Hehe..pndainya mikha tulis surat sentap kt mama ek..hehe

mOoN said...

suwitnya dia..hehehe..aisya nanti pun mesti terasa cam ni jugak...huhu

yUmiE AzuRa said...

mikha mama awk mmg cenggitu..xpyh le nk sentap2.haha
meh duduk dgn aunty meh.kawan dgn iman k:)..eh ke kawen??hahahaha

m@m@yAyA said...

menonggeng2 bc surat mikha nie kat ofis tau..hadoila nak sian kat ko eh mommy xlayan sgt yer.
siap bg list mak angkat nk yg mn,kerlass betul mikha nie eh.

veesakura said...

Adoi, gelak guling2 baca. Hahahaha!

mama ila said...

hehehehe..cayalah mikha!!!! tapi kann..sedih tau aunty baca surat mikha nie..sob..sob.. apa2 pun Mikha..kemain ek calon2 mak angkat awak...hahaha..meh duk ngan auty meh..hehehe

Aty_Fared said...

kahkahkah..kelako lar surat nih..comel giler pon ada...touching pon ade jugak.. :)

UMIE SUE said...

serius comel mikha nieeee

Nona Azhar said...

hahahahahahahahahahahaha! micha!!! kelakor lahhhhhhh! muka mikha kat ending tu penuh maknaaaa! hahahahahaha

Mama Likha said...

Tecit2 dh pndi tulis surat nehhhh

♥ ROS ♥ said...

Amboi mak angkt suma yg cun :p

SyimaSyaz said...

memula kata tak jadi tapi ending jadi lari plaks... confuse aunty tau mikha... hahahah tergelak baca

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...