Iklan

Sharemyloves Geng!

06 September 2013

REALITI bersalin czer dan normal.

Salam

Satu soalan lazim yang selalu orang tanye bila jumpe mommycha. Mana senang bersalin czer or normal? Bila tanya soalan macam tu, menjadikan mommycha pening-pening nak jawab. Sebenarnya dua-dua jugak tak mudah. Yelah satu nak kena belah atas perot, satu lagi nak kena toreh di bawah anu gitew-gitew. Tapi yang nyata manada bersalin tak sakit kan?. Auta lah kalo cakap tak sakit.

Jarak kelahiran yang cuma selang setahun juga menjadi pertanyaan orang ramai. Ye-ye-ye... untuk entry ini moh le mommycha jawab pertanyaan yang biasa korang-korang tanye eh?. So, pasni kalo orang tanye, mommycha nak suruh bukak link entry dan baco sajo. PTPTN kan ado...#ehtetibe

Bersalin secara czer memang senang. Bukak mata jer dah ada baby kat sebelah. Tapi...sakit lepas bersalin tu memang lah hazab. Cer bayangkan perot kena belah. Pastu orang gam je perot ko supaya tak terburai. Hoh! cannot imagine..sangat scary! Kalo tengah potong bawang terkena pisau sikit pon dah meraung pedih, inikan pulak perot yang berlapis-lapis "bertingkek-tingkek" ni kan?

Bersalin czer tayah push-push. So tayah kerut-kerut muka belajo cara teran berak taik beso. Hehehehe. Cuma bila kita tengah mamai tu agak scary dengar bunyi ketang-ketung aksesori operation room yang doktor guna. Memula kita akan di beri epidural sebagai penahan sakit. Kalo tak kena epidural tu mau terjungkit kaki kena belah perut hidup-hidup. Heh?

Bila kena epidural tu after a while badan ko akan shaking, almaklum le kena dadah kan. So terasa "high" disitu. Feeling-feeling lalok, layan blues dengan mata stim. Hehehehe. Then mula lah operasi doktor untuk keluarkan baby kita. Rasanya prosedur tak sanpai pon dalam 10-15 minit tetiba dah siap. Dah dengar anak ko nangis. Sementara mak nye dok layan blues, mata stim. Tapi after half hour bila bius dah hilang. Bermula lah sakit czer itu. Tak tipu...terbahekkk punya sakit sampai ke otak. Sampai nak kencing pon melalui getah, dalam kantung plastik. Nak bergerak lagi lah subhanallah sakit. Wuwuwuwu...

Itu pasal czer. Nak jalan pon ko kena bajet ala-ala pompuan jepon Geisha tu. Terkepit-kepit takut terburai perot katanya. Hehehehe. Pas setahun berlalu, aku lalui bersalin secara normal or VBAC. Penah dengo VBAC? VBAC atau vaginal birth after ceaserian ni adalah bukan mudah. Selain berkemungkinan jahitan czer ko akan terbukak sikit (only 5%) kemungkinan. So, aku ready kan diri untuk normal. Sebab bila dah normal insyallah anak pasni boleh normal lagi. Mommycha consult doktor...Please i need the second one NORMAL!

Normal delivery sakit. Lagi sakit bila mommycha di induce. On my 38weeks aku menyerah untuk bersalin. Sebab takut baby overweight, walhal estimation baby time tu cuma 3kg. Merasai induce dan sakit selama 2 hari. Contraction punya lah lama. Rasa nak cekik Erie dekat sebelah. Hehehehe. Bila doktor dah pecahkan air ketuban, makin terasa kuat sakit contraction. Then bila dah 8cm - 10 cm aku bersedia untuk push dan dibantu oleh 2 orang nurse. Humang aih, teran punya teran sampai takde tenaga. Memang disarankan untuk ibu-ibu yang akan beranak silalah makan banyak-banyak untuk tenaga bila push. Kang tak memasal ko push asyik kuar angin kentot je. Baby non-hado keluar. Hehehehehe.

Kali ni jugak aku amik epidural. ah..persetanlah ade efek kendian hari ke tak. Dah sakit nye tahap gile babas tak menahan aku. 3 kali gakle doktor bius tu topap epidural sebab  lambat nau aku nak bersalin. Dah terkencing atas tilam dekat 20x. Memang banyak air aku. Itu yang buatkan perot aku membeso bagai johan. After a few time push, tak berjaya jugak. Doktor terpakse guna forcep untuk tarik kepala budak degil itu keluar. Sekali forcep, sekali dengan nurse yang berbadan sasa tu tekan perot aku...zassss terkeluarlah taik beso aku yang degil tu. Alhamdulillah selamat sudah bersalin. Hilang segala sakit contraction yang tahap nak kasi orang sekeliling penerajang tu. Hehehehehe. Selamat sudah ku bersalinkan Mikayla sebesar 3.74kg yang lari jauh dari estimation doktor cuma 3kg ittew. 

Sakit tak dekat tempat czer lama? Ikhlas mommycha jawab....tak sakit. Tak rasa ape pon. Sikit ngilu pon takde. So, boleh le mengkome-mengkome yang nak bersalin selang setahun tu cuba bersalin normal. Hehehehe. dari segi berpantang adalah sama. Cuma bezanya bersalin czer takde hazab nak berak. Tapi bersalin normal memang hazab yang hamatttt! Sejam aku bertapa dalam toilet nak membuang air beso punya pasal. Menitik-nitik peloh. Menitik-nitik jugak darah. Haish...ngeri bila teringat balik. Ibu-ibu yang nak bersalin sila google cara untuk hilangkan sembelit time berpantang, jangan sebok dok membeli baju-bajan anak je. Tapi bab-bab dalam pantang lupa nak jaga camno. Okiesss?

Nak menyusu pon ada beza. Kalo bersalin czer kena be careful sikit takut baby terkena luka czer di perot. Kena pandai adjust sendiri la kan. Kalo bersalin normal senang sikit nak nyusu apa jua position. Malas ngan rajin nak nyusu je nanti. Takde makna nye beza bersalin czer susu kurang, normal susu melimpah ruah. Susu nya adalah sama. Tinggal atas mak-mak tu samada rajin atau malas jer. Hoccey?

Last but not least, sebab aku bersalin di sepital swasta bezanya adalah amount bil. Hehehehehe. Bersalin czer agak pricy berbanding normal. Yela banyak nau guna alatan ketung-ketang kan? Pastu bersalin czer dalam 3 hari gakle berkampong di DEMC. Kalau normal duk sehari then boleh discaj. Sebab dah boleh berjalin sndiri, berbanding czer yang ko terpakse jadi disable takbley berjalan, kencing bagai tu. Ado paham?

Erm, jika ade pertanyaan boleh je tanya dekat mommycha. Memang takdaya aku nak buat semua rumusan dalam satu entry. Kalo cite sampai besok pon tak habis. Ape-ape pon, kita kena positive kan minda dan diri kita. Yakin kita boleh, malaysia boleh...satuuu meleiiiisiaaaaa!!!. 

Alaaa..macam berak taik keras je pon...apeadahalllll? Hekhekhek. Dah-dah pasni jangan tanye aku dah, sape tanya aku charge satu soklan 50hengget. Kuikuikuikuikui...


mikhail fresh from perot. gambo mikayla non-hado sebab henpon tertinggal. gambo dia banyak dalam henpon i ols je. dah ade anak dua taksempat kamera bagai. sempat henpon jek u ols.

sharemy
mommycha








20 comments:

Aeen said...

fuuh..berpeluh baca entry mommycha...heheh..1 tu je la masalahnye bila bersalin normal nk membuang tu memang azab giler...ain hari ke 6 berpantang baru dpt membuang...huuh

Mimy Hamid said...

berbelah bagi baca ..hmmm rasa go for czer la kot...takut ar normal wlau dah berpuluh kali baca...serammmm

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

fuh mmg berbeza dua2 kan.. hatta yg bersalin normal je semua atau ceaser je semua pun beza pengalaman. apapun tahniah mommycha sbb jarak setahun je :)

Wawa Tasliman said...

akak i ada 4 anak bersalin normal, then anak ke 5 ni bersalin czer. dia pilih bersalin czer untuk anak ke-6. tak sakit. alhamdulillah so far pun i rasa sakit yang bearable after kena belah perut ni. xde yang scary sgt pun. :)

e k i n ♥ y u s r i said...

ekin pon aeen
seminggu takut nak buang air besar
naseb bek kat kg ade toilet duduk
klu tidak, azablah nak membuang
huhuhuhu

Allene said...

bab sembelit tu mmg azab cha ooiiiittt... lin pun sampai basah baju dalm toilet sbb berpeluh,..

Ilya Melissa said...

menarik sungguh entry ni..

kite pun dah lalui both pengalaman bersalin czer dgn normal..tapi masa normal haritu memang natural birth, so sakit dia memang kaw2 punya..huhu..

rasa2 czer dulu sakit sikit je kalau nak banding dgn normal lah...lepas sedar nurse terus suruh jalan..kalau nak cepat baik katanye...

rinoa squall said...

thanks for the info...saya yang 1st ni memang czer haritu..kalau ada rezeki, ingat yang 2nd nak merasa normal pulak...thanks again for the info and inspiration...

Shasha Azmar said...

micha,cite la cemana/petua nak bersalin normal lepas cser..
doakan ck pun boleh bersalin normal jugak kali ni..

e.t.t.y said...

fuhhhhhhhhhhhhhhhhhh.....terbukak jahitan???? ngeri oiii

yUmiE AzuRa said...

sbb tu micha supermom!!dua2 rse..

AkmaFaizal said...

4 anak... semua2 bersalin normal...mungkin dh rezeki cengitu. blom pernah rasa czer lagi...takut gak kena potong2 ni..lagi satu mayb anak2 tau ayah ibu xmampu dari segi kewangan..tu yg semua2 normal je :)

~ NANA ~ said...

Nk tergelak pon ada masa baca..hehe..i pon kalau blh nk normal utk 2nd baby nnti

mama ila said...

wahhhh....bersungguh2 tau ila baca..hehehe..walaupun panjang tetap menarik!! hehe..semangatnya Mikayla...3.7kg yer... tapi best tau baby besar..kita senang nak pegang dan uruskan baby sebab badan dia dah mantap!! hehe..kannn..

Aty_Fared said...

tak tau ar ade harapan ker idak nak merase bersalin normal 2nd baby nanti..........

malynd_anggun said...

i vote for normal..
mudah2an adik2 mikhail nnti semua nye pun normal..
i takot dgr cite czer..
ohh..ai mengalami cerry berry pas besalin..
hehe..byk mkn anggur kot pas besalin, sbb mikhail kne kuning..hehe
naseb bek x sembelit.. :)

fifi said...

micha,terus ngilu rasanya bila terkenang balik part sembelit tu.tapi harapnya sy tak perlu czer.takooottt.

SyimaSyaz said...

haha i normal birth, kembar darah pulak tu. orang lain sakit contraction tunduk2 je, i sampai melutut dan baju darah-darah... sakit wooo tapi nasib baik sekejap je. kol 9am masuk LR, pukul 11 baby dah kuar...

tapi entry ni memang amat bermakna.. sbb belum go thru czer (mintak2 tak melalui czer.. amin)boleh imagine skit, tapi kan 2 orang kakak czer, depa cakap tanak normal.eh?

Umi Qi said...

Great entry...totally besh baca...micha u are superwomen ok...

Ayu Rashid said...

Ayu bersalin czer both anak!
Anak sulung emergency czer sbb dah lemas.
Anak kedua request nak czer @_@

Boleh gitu?

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...