Iklan

Sharemyloves Geng!

02 September 2013

Praktikaliti tudung seorang ibu.

Salam

Zaman sekarang banyak nau pesyen tudung.

Pesyen pakai serlom (sarung) ada.
Pesen pakai lilit-lilit ada.
Pesen letak je atas kepala pon ada.
Macam-macam pesen ada.
Ikat kot nu, belit kot ni, pin kot nu, pin kot ni.

Kau tengok je majalah berunsur tudung.
Bersepah jual dekat kedai.
Dulu non-hado jual pon majalah camni.
Yang mengajar kita gaya untuk melilit-lilit tudung.
Sampai kengkadang tak masuk dek akal pesen bertudung.
Siap letak rantai atas kepala sebagai aksesori tudung.
Itu belom kira aksesori lain lagi tu.
Kat youtube pon melambak yang siok seniri buat tutorial pakai tudung.
Haish.

Sebagai ibu.
Praktikaliti untuk bertudung adalah camna untuk korang?
Yang senang atau yang susah?
Yang nak lilit-lilit atau yang pakai serlom jer?
Yang nak kena iron atau yang main sauk terus letak atas kepala je?

Micha adalah kategori biase-biase saja.
Kalo bab tudung ni lagilah biasa.
Jangan jadikan aku role model untuk bergaya atau bertudung.
Dah ada anak dua ni lagilah aku kelam kabut.
Dulu time gile pesen tudung pareda yang bertingkek-tingkek tu senang lah main sarung je.
Tapi mahal lah pulop.
Rege sampai beratus.
Kini, lebih senang.
Main beli yang celop saja.
Sapa nak marah marah lah.
Kita bukan orang kaya nak beli yang mahal-mahal hanya kerna sekeping tudung.
Baik aku beli susu, pampers, makan pakai untuk diri dan anak-anak.
Yer tak?
Tutup citer tudung pareda.

Loni banyak nau kategori tudung shawl.
Ha...kalo dah bershawl tu memang nak kena melilit sakan.
Anak menangis pon aku letak tepi nak lilit shawl punye pasal.
Erie ni pulak dah taklarat nak ulang ayat yang sama.
"Tak habis nak melilit lagi ke mama??"
Aku pulak dok "jap baba..jap-japp-jap...."
Tapi tak jugak siap-siap.
Ermm...tak praktikal langsung.
Pastu mula lah pin kemana, brooch kemana.
Bila nak nyusu mula si kecik tu tarik shawl aku sampai senget-benget dah shawl ittew.
Haish...dugaan betol.

Last-last aku sarung jugak tudung ariani celop.
Senang cerita.
Dah le murah (kategori yang beli dekat pasar malam/ pinjam adik punya)
Baru RM20/RM10.
Senang cite.
Ko boleh pakai banyak kali pastu ko sangkut je belakang pintu.
Kalo ade bau, pandai-pandailah sembur perfum ke hapa.
Hakhakhakhakhak.

Itu yang paling praktikal untuk aku kalo nak bawak anak-anak berjalan.
Or other options adalah tudung bawal.
Itu pon leceh ko nak kena iron awal-awal sebab memang tudung bawal ni mudah kedut.
Pastu nak kena pin brooch kiri kanan.
Buat yang ada anak kecik susah sikit.
Takut tersauk brooch ke muka baby.
Dah pulak jadi drama melalak budak tu.
Haish.

Itulah susahnya jadi mak-mak ni.
Sementelaah anak masih kecik.
Nak bergaya memang ikut sempat je.
Kadang tu sebelah pakai eyeliner, baru nak pakai lagi sebelah anak dah nangis.
Dah terketar-ketar nak pakai eyeliner lagi sebelah.
Mulalah senget-senget eyeliner nye macam pakai eyeline time gempa bumi.
Haish.

Itu belom kira pakai shawl pastu pin peniti tercucuk dekat anak lagi.
Holohh.
Lagi lah bencana kan?
Tetiba je anak dapat akupuntur free.
Kihkihkihkih.

So kesimpulannya.
Apakah jenis tudung yang senang bagi korang-korang?
Ke senang nak pakai kain batik je.
Main letak je atas kepala.
Ala-ala kaver rambut macam heroin nama Melor, Melati, Kencana Dewi zaman dolu-dolu.
Yang ade anak kecik senang terus lilit anak sekali dalam kain batik tu.
2 in 1.
takyah guna carrier-carrier bagai. 
Hehehehehe.
Kau mampu, Senah?

lantak mama lah nak pakai tudung pesen camne pon. i ols tak kesah.


sharemy
mommycha @ micha

 



22 comments:

Allene said...

akupuntur free??? hihihihi kelakau ok...

lin pun alami isu yang sama. lagi bila anak main tarik2 tudung bila nyusu. tak pun main selak2 tudung. sebab pun lin pilih tudung sarung je. sonang. tak payah fikir, gosok... lilit...

tp kadang2 terjeles tgk orang pkai shawl.. uhuhuhu

Mimy Hamid said...

tudung syria tegar....jimat masa dan murah

lia said...

plng senang tudung bawal & tudung sarung2... senang & mudah, x payah belit ;)

Cik Puan Rara said...

rara skrg dh ada anak,pakai tudung fareeda bertingkek tingkek tu je.sonang~ kalau nk shawl bagai kang.habis kena anak.naye je.

missayu said...

hahaha..ayu sejak bertudung ni,ikut la kerajinan ayu nak pakai shawl or tudung xpress....huhuhu.tp sbb ayu lebih selesa berpashmina kot...shawl yg kain pashmina....

mOoN said...

tudung expresss... hehe... senang sangat.. main sarung je... dulu best arr rasa nak lilit2 bagai tpi x larat dah skang ni... tak sempat nak lawa anak dah tarik... hehehehe

e k i n ♥ y u s r i said...

paling senang bg ekin adalah syiria
xyah iron
sarung je
jimat masa

Riana said...

eyeline time gempa bumi..hakhak..gelak tutup mulut kat opis..hikhik..
sy pilih pareda celop tanpa pin didepan..sarung jer..hahaa..lepas ni nak try syria plak..=)

aznor ibrahim said...

aduhaii kalau baca entry mommycha ni memang keje nak gelak je la..haha
tudung serlom je senang kalo dengan anak ni :)

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Daku vote tudung bertingkek tingkek je la. Tapi yang celop je jah oii..nak beli yang pareda nyata jelita memang iols takde uit bertingkek tingkek pulek. Hahaha.

Umi Qi said...

Hahahahha aduyaiii lawak sungguh micha sorang nih kikikiki x kering gusi baca entry micha....tang eyeliner tuh terketar mcm gempa bumi tuh buat umi Qi kecut perut baca kelakar habis.......kita serupa yer kes lah micha...baper kali walid Qi kasi hint pakai je tudung express...ala tudung sarung je tuh...tp hati umi Qi ckp tudung sarung nampak muka ku bolattttttt demokkk hahaha...last2 kena beli buat stok byk2 tudung express...cpt dan sennag dipakai...shawl kalu Qi tido time tuh bleh ar deco shawl bagai...kalu x naya dpt aqupuntur preeeeeeeee hahahhaha

~ NANA ~ said...

sbb muka tak sesuai pakai tudung sarung, maka ku pilih shawl atau tudung bawal...mmg leceh sbb kadang2 anak tarik tudung lepas tu senget2, tapi iols tak kesah susah2 asalkan dpt bergaya! wakakakaka :p

Nadt said...

bila malas melanda, tudung sarung n syria la jadik pilihan utama..

✿ pink velvet ✿ said...

kite ikot mood.. kalau ade mood (baby x meragam), kemain berlilit2 bagai.. kalau takde mood + nak cepat, terus pakai mcm mak indon.. lantaklah labu, time tu x terpikir nak melawa lagidah, haha~

Nurul Aziz said...

pakai tudung bawal/shawl.. sbb rasa lagi senang pakai bawal walaupun kena gosok pastu boleh main selempang je.. kakaka.. shawl lak, main lilit-lilit yang simple seminit dah siap.. pastu pilih shawl yang takyah gosok, setel..


tapi kalau nak cepat, memamg amek tudung sarung.. sekelip mata siap! tapi pastu husband lak cakap.. 'macam bibik je'.. pui! kwangja sangat..

yUmiE AzuRa said...

daku mcm suka shawl.tp tulah,kekangan mse nk kne berlama2 dpn cermin.laki plak jenis yg mcm erie.kihkih.
err tp die sndri tegur bile pkai shawl iman sabotaj,kesian mama xbleh nk cantik2 sikit pkai tudung iman dh sabotaj.apakah???

Anak Lebah Comot said...

Lagi selesa pakai shawl tapi tue la leceh ckit...apakan daya suamiku tak suke tudung ade awning..die cakap macam indon...eh apakah???

Ilya Melissa said...

mmg lawak entry ni..senyum2 je kite bace nye..

kite pulak depends pada situasi kot, tengok cuaca..hehe..

tapi selalunya bengang jek, banyak2 tudung, semua tak kena dgn baju..haih..

my fav tudung awning lembut, kain lembut, dan x panas..

tapi perlu istiqomah lah, takleh nakal2..erkk

Mr n Mrs Zaidi said...

mmg bila dh de anak nie ssh dh nak berlilit bagai..pakai tudung sarung pung kene tarik dh jd senget benget apetah lagi kalu yg lilit2 tu..hohooho...kdg tu jeles jgk dgnn org de anak 2 3 tp stil maintain cun pakai tudung comel2 belit...

deena awanis said...

i dulu pun selalu pakai tudung instant je sbb rafique suka tarik time bf.. ni dia dh besar boleh laa lilit2 =)

Aty_Fared said...

Iyer cha...tak kose nak lilit bagai..pakai tudung sarung jer...kalau nak glemer sikit pakai tudung paridah celop..heheh....

Ayu Rashid said...

Tengok event (eventtttt laaahh sangat hahaha). Tengok tempat mana nak pegi. Kalau tempat best2 atau event biz atau apoiment pakai la la lilit2. Anak nanges ada aku kesahhh (tipuuu sangat!)

Biasa pakai dalam.kereta jer. Suami sibuk drive bini dok melawo. Kalau terus pakai kat umah berpeluh mak! Mana nak siapkan anak lagi.. sudahnya maknya tak siap2 @ dah siap tapi takder rupa siap.

Tpi pilihan utama ialah shwal dan syria. Sero anggun jah. Hahahaahaha

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...