Iklan

Sharemyloves Geng!

11 September 2013

Mentaliti orang yang kurang cerdik...

Salam

Penah tak anak korang nangis/amukan ablasa di public place pastu ada ramai mata yang tengok dan buat muka annoying?
Buat muka annoying satu hal.
Dengan siap geleng kepala macam omaknye tak reti jaga anak pon satu hal jugak.
Kurang cerdik.

Penah tak kalo ade accident pastu tengok ramai orang kerumun, kereta pulak semua pakat dok slow sebab nak tengok accident tu?
Nampak sangat ke kepocian kita dekat situ.
Kurang cerdik.
#termasuk aku.

Penah tak bila nampak lif dah penuh, pastu dah overloading dan yang kena keluar adalah pompuan mengandong 8 bulan?
Dengan perot terheboi-heboi terpakse keluar dengan muka redho?
Nape bukan orang lain yang keluar dan beri laluan pada yang memerlukan?
Kurang cerdik.

Pernah tak bila kita tengah bawak kereta baik punya ikut line, tetiba ade kereta lain mai pintas depan kita nak potong line sesuka hati tanpa bagi sikit pon signal.
Angkat tangan apatah lagi.
Monyet betollah.
Kurang cerdik.

Pernah tak bila kita nak naik lif pastu sampah penuh tepi lif? Dalam lif? Resit tol, resit supermarket, iklan astro, iklan loan bank bersepah dalam lif?
Otak memang dekat lutut ke camne ni?
Kurang cerdik.

Pernah tak bila kita susah-susah nak paking, jenuh berpeluh ketiak pulas stereng nak cari space tetiba dah nampak dari jauh ade space kosong sekali dah belok masuk paking rupanya ada seketol motor paking dekat situ?
Mulalah kita berangin satu badan.
Rasa nak campak motor tu dengan tuan empunya motor ke longkang.
Kurang cerdik.

Itulah antara sifat-sifat kurang cerdik orang ramai.
Aku bukanlah cikgu kesedaran sivik ke apa.
Tapi benda-benda yang kita anggap kecik ni kalo dibiar boleh jadi besaq.
Macam contoh dekat rumah mommycha tu.
Dalam lif berbau hancing, ada gak yang tak dan pegi toilet ke achaner?
Ke nak jadi macam spesis kucing, main tanda-tanda kawasan pakai aiq kencing?
Hoi tak paham aku laaaa....

Pastu semalam aku bawak Mikhail pegi sedut gas dekat DEMC sebab dia lelah.
Pastu korang tau lah kan, bebudak kecik nak sedut gas harus la nangis macam kena sampok dek hantu.
Then sedang aku ngan Erie berhempas pulak pegang Mikhail aku ternampak ade sorang makcik ni menggeleng kepala siap bisik-bisik dekat anak dia pasal Mikhail nangis.
Helo..nak jer aku pegi lastik mata dia yang jeling anak aku.
Dah budak kena gas, harus lah nangis. Benda dia tak biase kena. Lain lah kalo hari-hari kena sedut gas. Mungkin dia ok.
Napelah ko wahai perempuan yang sebaya opah Mikhail tak datang dan pujuk Mikhail instead of ko bisik-bisik dan menjeling tengok anak aku camtu?
Hoi tak paham aku laaaa.....

Pada aku kan, sikap negatif ni kita kena ubah. Bila orang susah kita kena tolong.
Esok-esok kita susah, orang pulak tolong kita.
Bab lain aku malas nak bagi nasehat.
Pandai-pandai lah semua pikir yer tak?
Kuda kang baru tau....#gengwassapkuda :)

Inikalilah....
Okbai.

sharemy
mommycha

19 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

SETUJU ngan mommycha!!

~ NANA ~ said...

kurang kesedaran sivik mmg gitu la micha...eh eh kudaaaa! hihi

S.n.Fariza said...

good.
comel anak

Zee Suhaini said...

agree sangat..banyak yang betol..yang eksiden tu memang la..dah orang depan slow..yang belakang terrrpaksa la ikut slow..kalo tak berlanggar la pulak..
yang bab budak tu memang geram..biasa la bebudak..takyah nak eksyen sangat kot..takkan dah tua bangka tak tau la perangai budak..hurmmm tak paham betoi ngan orang cam gini..

amirah said...

hahaha...grafik iklan kayla paling best sekali..

Aeen said...

setuju sangat....ain pun penah rasa benda yg same...anak menangis tgh2 public..pas tu ade orang siap cakap tu...kenapa anak tu menangis xhenti...sambil geleng2..muka ketat je....mcm nk ckp kite x reti nk pujuk anak lak kan..

as ♥ Leenda said...

aku pun penah kena mcm tu..masa nak amik ukuran baju melayu asyraf aritu..yg asyraf ni bantai mengamuk kat tailor tu..boleh nenek yg tgh tunggu laki dia amik ukuran tu jeling aku?? ko paham kan perasaan aku..aku rase mcm nak bahasakan je nenek tu..hadoiiiii aku ingat dia tu tahap nenek je..kalau tak, memang kena bahasakan dah tu..hadoiiiii...

Nadt said...

Selalu kena situasi yg micha bgtau tu..ble jadik stress dibuatnye dgn perangai org xde sivik gini..

Mimy Hamid said...

biasa dah...pernah aku jadi tarzan micha...sbb fayel degil..pastu orang geleng kepala...grrrrrrrrr...langsi anak dara lu gua takut sbb badan dia boleh tahan ..lari

Allene said...

100% agreed cha... tang yang kurang cerdik tu...
tang makcik tu...apsal xjeling je dia... macam dia pndai sangat jga budak kcik... hangin aku baca...

Aty_Fared said...

Semua perkare yg dinyatakn diatas mmng annoying... lg2 part jeling anak kite tu....mmng bengang....

Misz Pinkie Winkie said...

dulu takde anak selalu gak tengok anak org nangis...ntahla otomatik terpandang..tapie kan bila dah ada anak nie paham dah kenapa org tgk anak kita nangis..kuikiuiikui

fifi said...

betul2.lagi2 yang part moto tu..heiiii geram hokey.geram!

e.t.t.y said...

kuda waklu michaaa.....ahahahahahhahaahhahaahhahahahahah

kayla, meh datang melaka. acik nk pinjam awak buat bantal polok acik memalam....

mrs kayrul said...

biasa la mentaliti nak lepaskan diri memang macam tue....kat sekolah dulu x belajar kot

♥ ROS ♥ said...

Kejekuda jer..wakakka... Diorg ni mmg dh setnk buat bnda yg takcerdik..xbfikir kan..kkdg kita pun pnah terbuat..hahahah

ZazaMyMoon said...

walau apa keadaan sekali pun, org tak boleh nak pandang kita secara annoying.. sbb ppl tak tahu keadaan sebenar, cuba dia ditempat kita.. mcm mana pulak diorang rasa??!! *amboii emo terus aku*.. they have to change the way their think about pple on that situation.

btw thx ye sebb dtg kat blog kita... ooo peminat kopi ye.. ok boleh jadi geng kopi lah kita ek hehe.. kita follow terus kt sini #517 ;)

SyimaSyaz said...

part motor seketul tu list no.1 paling annoying sebab memang selalu dah kena...

Umi Qi said...

hahahahahaha kelakar micha tgk gambar kayla tuh....opah jgn masuk campur hahahha kayla takut umi Qi nak dukung awok nanti garangg betui lah ckp micha...semuanya umi Qi penah tgk...dan merasainya...sebijik betui....mmg mereka tuh kurang cerdik...senang kata...kurang kesedaran sivik....

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...