Iklan

Sharemyloves Geng!

23 September 2013

Anak-anak tak sama kaler/color/coloring

Salam

Selamat hari Isnin.
Minggu ni adalah minggu debaran buat aku.
Paper Accounting menunggu aku di Dewan Naib Canselor UiTM Sabtu ni pada jam 2.00 petang.
Dah naik kelabu mata aku tengok figure debit, credit, asset, owner equity, liabilitites bla-bla-bla.
Hilangkan stress dengan menulis di blog cap ikan bilis gred c ni jap.
Muahahahaha.

Nak tulis pasal anak-anak.
Sori lah bukan sengaja nak up topic pasal anak-anak.
Kang ade pulak yang menjuih mulut cakap...
"Hek ele macam dia ni je ade anak...orang lain takde anak.."
Bukan cam tu tau.
Sebab hidup aku lately banyak bergelumang dengan anak.
Kalau ada masa 24jam, 23 jam adalah masa dengan anak.
Lagi sejam je masa untuk diri sendiri.

Berkenaan topik tak sama kaler.
Anak-anak aku memang tak sama kaler.
Banyak kali jugaklah orang tego...
"Eh pesal abang putih, adiknya gelap sikit."
Itu memang jenis tak cover line punya soklan tu.
Aci serbu jek tanya soklan mengguris hati aku tau.
Takpe.
Rilek brader..brader rilek....

Jawapan nye camni.
Penah beli setandan pisang?
Dalam setandan tu mesti ade yang cantik, dan mesti ade yang terlebih masak kan?
Haaa..cam tu jugaklah kisahnya perihal anak-anak aku.
Ade yang putih dan ade yang kureng putih.
Ade ke jadi kesah pada aku sebagai omaknya?
Tentulah tidak...

Kalau diimbau dari segi pemakanan aku time mengandung untuk kedua-dua anak aku memang jauh berbeza.
Anak sulung kan, haruslah aku PATUHI arahan KKM dengan sebetul-betulnya.
Makan obat sehari 3 kali.
Bahek mak incik misi.
Makan sayo-sayo hijau.
Bahek mak incik misi.
Makan banyak ikan.
Bahek mak incik misi.
Minum susu.
Bahek mak incik misi.

Kerenah makan aku diwaktu mengandongkan Mikhail memang terrrrrrr "paling" menjaga pemakanan sihat-sesihat-sehatnya sangat.
Siap makan nasik pon makan beras Taj Mahal.
Memang mahal pon, seiring dengan namanye.
Beras elok kata nye.
Minum susu jangan cakap la.
Berkotak-kotak aku teguk. Bukan teguk kotak. Tapi teguk susu lah eh.
Nak anak kulit putih, cantik, mulus katanye.
Gittew.
Pastu hari-hari jugak aku berulang-alik ke kafe nak makan kuih pau.
Memanjang pau.
Takdapat sehari boleh nangis.
Ketagih "candu" pau sangat aku time tu.
Kalau pau lom siap kukus, siap aku tunggu tepi pengukus beso tu dekat kafe.
Begitulah setia nya aku jadi pelanggan pau suri time tu.

Sekali kuo Mikhail memang macam kuey pau.
4.3kg ambik kau.
Pau inti ayam daging Gred A+.
Muahahahaha.

Bila time Mikayla ni aku jadi malas-malas.
Malas minum susu.
Malas makan obat.
Malas makan benda berzat.
Malas nak pegi gomen check-up.
Segala benda pon aku malas.

Memang setitik susu pon aku tak minum.
Alasan: sebab takut diabetes.
Boleh diterima pakai kan alasan tu?
Malas makan obat pulak.
Alasan: telan berketul-ketul obat still hb aku low memanjang.
Boleh diterima pakai kan alasan tu jugak?
Malas makan benda berzat.
Alasan: Time pregnantlah nak makan itu ini, kang dah dalam pantang hape pon takbley makan kan?
Boleh diterima kan alasan tu?
Hehehehehe.
Itulah aku.....bila mengandung Mikayla.

Sekali kuar memula Kayla merah menyala.
Pastu makin naik bulan ke bulan makin mendung je aku nampak anak dara aku sorang ni.
Ok takpa redo jela.
Walaupon ramai yang cakap...
"Ala dia kecik lagi nanti dah besar cerah lah tu....."
I hope so.

Tapi tak putih pon takpe. Aku suka jek kulit tanned macam Nabila Huda tu.
Cantik kan?
Nak make up senang.
Pastu boleh bajet stylo macam Kim Kardashian jek.
Muahahaha.
Saye suka...saye suka...

Aku taktau mitos minum air soya banyak-banyak anak akan putih tu betul ke tak?
Sebab aku tak geng soya sangat.
Soya buat tekak aku rasa panas macam nak demam.
Tapi petua nak dapat anak putih gebu kena makan pau banyak-banyak boleh diterima akal oleh aku.
Aku dah praktik.
Dan berjaya.
Muahahahahahhaha.

Buat Mikayla jika awak terbaca entry ni satu hari di abad yang akan datang.
Percayalah...mama tak kisah awak kaler kelabu asap ke, shoking pink ke, kuning metalic ke, emerald green ke, mint green ke, electric blue ke, pastel color ke.
Yang penting mama sayang kamu sama macam sayang abang jugak.

Buat Mikhail jika kamu terbaca entry ni jugak satu hari di abad yang akan datang.
Percayalah...budak lelaki berkulit putih sangat tak macho hokeh.
Jambu jek lebih. Jarang jadi hero.
Kena kulit ala-ala Remy Ishak baru macho dan ade style hero-hero Malaya gittew.
Tapi mama pon tetap sayang kamu, sama macam mama sayang adik jugak.

Anak-anak tak sama kaler.
Takpe.
Janji sihat.

adik memang suka jelir lidah. suka senyum simpul kasih. muahahaha.

abang pulak suka nau merengek, sikit-sikit nangis. hek ele...

okbai.

sharemy
mommycha

26 comments:

erin said...

alahai yg penting sihat n sempurna ye dak

achiek anis said...

tahnya...nyampess tau bila org asyik bezakan warna kulit...janji sihat sudah la...syukur je apa yang ada....

bojie_boboy86 said...

xpe....ank kita pn sama...kakak kurg sikit putih....yg adik boy plak yg semakin putih padahal yg no2 ni kita mls nk mkn ubt klinil tu..suka mkn nasi lauk kicap.....

Cik Puan Tqah said...

ala..janji sihat.. xpayah pening kepala nk pikir psl bende lain.. kannn

Aeen said...

cerah ke gelap ke..xkesah la...yg penting dia sihat kan...:)

as ♥ Leenda said...

aku pasal anak kaler lain2 ni mmg tak kisah langsung..tgk dlm family aku sendiri..kitorg 8 beradik semua lain2 kaler..ade putih, pade putih kuning, ade putih susu, ade yg gelap (aku ler tu), ade yg gelap sikit, yg gelap sangat pun ade tau..hehehhe..
so, pasal kaler, i is tak kisah derrrr..

ily♥ said...

Samelah...anak first mcm retis k-pop putihnye, anak 2nd tak berapa nak cerah..dedua boy...tapi syg mak xde beza putih ke hitam ke kan...Semoga jadi anak2 yg soleh/solehah..

Green Apel said...

ehh, sekapalla kita orang asyik cakap camtu, abgnya putih adiknya gelap..for me tak jadi masalah, asalkan deduanya sihat walafiat, tu pun dah bersyukur sangat...hee

Umi Qi said...

Yang penting dia anak kita...tidak kisah gelap ke putih ke kan micha....anyway Umi Qi jenis x suka tanya soklan cm tuh dan x suka orang tanya soklan cm tuh sebenarnya...Umi Qi suka puji lg adalah...percayalah micha...setiap anak2 itu ada rezeki...micha all the best ye paper petang nanti...go micha go!

Mimy Hamid said...

yang penting sihat sempurna...itu paling paling penting..kulit nnt besar kayla boleh pakai collagen...

~ NANA ~ said...

aloooo tak kesah la hitam ke putih sbb masing2 ada kelebihannya...hitam manis pon comel apa kn micha? hehe

SweetLikeWhat said...

janji sihat micha..tu yang penting k

e k i n ♥ y u s r i said...

xpe micha
dua2 sihat
tue dah cukup syukur

amirah said...

ni memang isu mengguris hati ni. hahaha..mana taknya masa ahmad kuar memang mendung semacam la tak putih mcm sepupu sepapat dia. i is sentap sebab ada mulut2 yang tak syg mulut asikla nak menyalahkan haku sebagai maknya yg gelap. depa kata bapaknya putih. tensen tau dakkk? muahahaha..lelama dah kebal. sokati korang ler nak ckp apa. asal sehat sudah. kan cha kan?

Aty_Fared said...

Duli mase kecit mikha pon gelap gak kan..?? Eerrr yg aku perasan lak..pastu makin lama makin putih melepak pulak.. kot nanti kayla pon cegitu kan... aanak aku dulu pon cegitu...mase baby kecut kulit gelap alahai... tp biler dah besar..cerah la sikit..hahaha..tp aku heran kenape kulit gelap tak cun ker..?? Aku sentap tau sebb aku hitam manis..hahaha..nak letak gak manis tu...

Allene said...

adoi... sapa ckp tu? cubit kang. mommy cha.. lin pun sama gak. ada orang sibuk2 kata hafidh putih.. adeel golap...
i jawap senang jo...
masa mengandung hafidh i minat aaron aziz
masa mengandung adeel i minat adi putra.
peace... O_<

da dorang tak tnya lagi da.. bnyk tanya lagi... jawap je, kuasa tuhan... =)

Shafiqah-Napiah said...

kak aku ni org suka bezakan kaler ank aku ngn laki aku...sedih aku.. mentang2 laki aku kulit ala2 black.. siap cakap xsesuai lagi....hangin satu badan bini dia ni dengau org kata gitu...

Shasha Azmar said...

tak kesah la micha..janji anak2 sihat..org apa tau..tau nak bercakap je..

D Yatie said...

takpe. takpe. yang penting sihat kan anak2.. pedulik kan org2 yg tanya tu.. kalau nak peduli jugak, suh dia bawak anak2 dia jumpa mommycha. mommycha lak buat observation. hehehe.

mrs kayrul said...

terasa ai...dulu jealous tengok orang kulit putih nie tapi lama2 rasa best apa kulit gelap2 nie...

sama la macam hadif dan haikal walaupun adik beradik tetap la tak sama colour....dalam tak sama colour tue perangai tetap la sama suka bikin kepala mamanya nie pening...huhuhuhu

ct shah said...

salam,
saya pun sama.eryn dan amanda x sama skin colour.eryn putih melepak,adik dia biasa jer,tapi kategori cerah gaklah but not seputih kakak dia.
but for me,it's not a big issue.as long as both growing up healthily dah cukup bersyukur.
after all,dua2 keluar dari perut yg sama.macam yg u cakaplah,dlm setandan pisang,x semua sama.
mcm saya dan adik beradik saya pun sama,ada yg gelap,ada yg putih sbb arwah mak dan abah beza colour.mak putih melepak but abah hitam manis.itu yg anak2 berbeza skin dan rupa.hehhe.saya dulu kecik2 pun gelap (sebb selalu berjemur dan x suka pakai baju),but makin besar makin pandai jaga kulit so itu yg jadi cerah balik.

Chekgu Azrine said...

Micha..sapa yg tnya tu..puk karang kan!
Ank akk pun 2 gelap 2 cerah..rezkikan
Kulit gelap pun lawa jgk..xde hal la..
Mcm nabila huda..akk suka jgk..hehe..

Misz Pinkie Winkie said...

takpe anak-anak tue tak sama kaler.
tapie datang dari rahim yang sama.
rahim kita.
kadang2 yang laki ikut mak.
yang perempuan ikot bapak.
sejuk katanya.

♥ ROS ♥ said...

witwit..klu tgk anak ros lg byk beza.. si kakak tu memang pure mamak..kening cantum segala.. si adik tu plak putih mcm korea lak..grrrr :P xpe kan, yang penting kita tetap syang pd diorg.. tiada galang ganti :)

Puteri Fiza said...

Salam kenalan. Sy baru ank sulong, putih. Tapi yang no 2 akan datang tak tau la.hehe... Done follow. Klu sudi follow sy back. Tq :)

Hana Soffelia said...

Micha tak kisah la kan anak kulit kaler ape. Janji sihat sudah. Btw, Tyra Bank tu kulit gelap jadi world model ok. So, apa ada pada warna kulit??

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...