Iklan

Sharemyloves Geng!

12 July 2013

Siang mengantok, malam berjaga.


Salam.

Berpeluh ketir i ols malam tadi u ols.
Sebab apa, Kak Ton?
Sebab Mikayla dah mula balik buat perangai takmau tido dia yang diwarisi oleh sapa ntah.
Entah apa sebabnya dia merengek, menangis, melalak macam baru mati laki.
Mama aku ponb stress.
Aku lagi stress sebab mama aku dok bebel-bebel dekat aku.
Tak reti cara nak tido kan anak kecik.

Itulah kesilapan aku sebagai mak-mak.
Nak terima anak kemain aku preapare itu ini.
Prepare baju baru.
Prepare beli pam baru.
Prepare beli botol susu baru.
Prepare beli set tilam baru.
Segala mak nenek nak baru.

Tapi.
Aku lupa satu perkara.
Perkara yang paling wajib aku tahu.
Yakni, cara untuk menidurkan bayi, melenakan bayi dengan betul.
Posisi camne?
Ayat surah ape nak baca kalo baby merengek.
Nak tepuk, golek, belai baby camne?
Nak kasi susu sampai muntah terbelahak ke camne?
Nak letak dalam buai ke rocker ke camne?
Nak nanyi lagu twinkle little star ke, kaho na pyar hei ke camne?
Itu aku tak study elok-elok.

Gamaknya kan.
Kalo ade buku pasal cara tidurkan bayi dengan lena, kompom laris buku tu kan?
Mak-mak semua berebut nak beli.
Hazab betul kalo anak tanak tido malam.
Nak-nak lagi baby.
Dia punya nangis memang buat aku diselubungi misteri.
Sebab kita tak tahu dia nak ape?
Kalo dah besar sikit ok lah kan.
Boleh gak la sogok ipad, ipong, gtab, laptop, henpon, calculator ke camne ke suruh dia main tekan-tekan.
Ni baby ko...
Nak tekan ape?
Tekan tubi?
Sit-up?
Heh?

Mikayla start tanak tido dari pukul 11 mlm sampai pukul 3 pagi.
Agaknya dia tanak susahkan mak dia bangun sahur.
Yela kalo aku tido kang terbabas pulak.
Baik baby aku nangis kan?
Senang aku tayah tido sampai ke sahur.
Camtu.

Tapi memang takboleh ah buat style camtu.
Bila bangun sahur nak panas lauk, tetiba aku jadi macam wengg semacam sebab tak tido.
Letih badan pulak tu.
Sebab Kayla punya merengek nangis buat kita letih.
Letih dengar dia nangis.
Letih nak bobok dia.
Aku pulak bangsa cepat cuak.
Asal dia nangis je aku sumbat tetek.
Sampai termuntah terbelanak dia u ols.
Sebab banyak sangat susu.

Bab kembong pon sepasal jugak.
Perut dia kembong bunyi macam dram bila ketuk.
Mana tak kembong asik minum jer.
Berak 4 hari sekali baru membuang.
Al maklomle susu badan kan?

Jenuh aku ngan mama sapu ubat, minyak celak bagai.
Tapi still dia menangis jugak.
Alahai nak oii.

Mama aku pulak bising-bising bebel marah.
Katanya kalo erie balik keja jauh-jauh jangan terus terpa ke baby.
Mungkin ada benda ikut kita.
Erie pon travel naik moto dari shah alam nun.
Pas balik keja dia direct tolong mak dia meniaga dekat bazar ramadhan.
Then nearly pukul 9 baru sampai rumah putrajaya.
Errr...ade ke makluk halus jin syaitan dibulan ramadhn ni eh.
Aku rasa semua hantu syaitan iblis dah kena ikat dah.
Korang rase camne?

itulah penangan budak kayla.
siang tido tak terjaga, nak susu baru ohh-ehh-ooh-eekk.
kalo tidak senyap dia tido atas katil.
4-5 jam non-stop.
bunyi bom meletop pon tak sedar.

aku pulak tensen sebab malam adalah time untuk aku study.
walaupoonnn study subjek facebook dengan subjek instagram je u ols.
hahahahaha.

beza jugak dia dengan mikhail dulu.
abam tak banyak ragam tido.
asal kenyang tetek, terus pejam mata tido.
senang jaga.

tapi bila dipikirkan balik.
itulah manisnya zaman beranak kecik ni.
bersengkang mata tak tido malam.
menyusu sambil duduk sampai tertido duduk.
tukar lampin di tengah malam.
berasap tangan nak menepok bobok bontot anak-anak.
hai..macam-macam hal lah kan?
itu semua sweet moments yang kita takkan dapat kalo budak-budak ni dah membesar.
pengalaman manih katanya.
jangan kencing manih sudah.
kikikikikiki.

kalo u ols di tempat iols korang buat apa eh?
cu citer. cu citer.

sharemyloves
mommycha


13 comments:

CikNaa said...

hm.. kesian nye mommycha. ai faham perasaan tu. fenat! ape kata suh erie mandi n amik wuduk dlu sebelum terjah anak..ada syaitonn tercicir la ni kot.. hehe.

achiek anis said...

airis dulu pun sepanjang 2 bulan siang tido malam berjaga..

macam kekdah dah buatnya...tapi hasil sama aje...

so sabar jela ek mommycha...huhu

erin said...

jenuh jugak dibuatnya eh, aish jenis susah tido jugak dulu, berasap tangan mendodoi, tapi dia x pernah berjaga malam, tido manjang, bangun minum susu je, lps tu tido balik. siang dia susah tido, dah dodoi, dia akn tido 5 minit je, ko stop je bobok buntut dia, dia pun bangun, letih jgn ckplah, nak marah laki pun ada..hahaha sebab dia x bagi beli buai, merana iolss selama 10 bulan, lps 10 bulan laki ikut ckpku, skrang masuk buai, enjut, haaaa tido ko smpai 2 jam, senang keje aku..hehe, dia pun x meragam sbb cukup tido

lia said...

kot la angin kan... mmg letak minyak yuu yee kat telapak kaki, belakang lutut (kat pelipat tu), kat ubun2 kepala sikit... InsyaAllah ok, sambil hembus2 ayat kursi

malynd_anggun said...

iolss dulu bergilir2 ngan papa mikhail duk dodoi mikhail..kelako pun ade..great moments sgttt..heheh

Mimy Hamid said...

heheh tang kena marah mama tu aiyok huhuhu kena tadah telinga eh...kayla nak tido pepeluk kot....cha nak try minyak ruqyah tak member opis ada jual...Fayel mengigau kita sapu je pakai tu...ALhamdulillah

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

kalau Yana kat tempat akak, nangis sama2 ngan baby ! hadoiii.. camne lah anak saya plak nanti

cik chinta said...

Eh smla. Start pg tdo mnjg spi ptg. Mlm asikla ngokngekngokngek..ni klo start kje mau mguap saje

D Yatie said...

Huuuuuuuu. Arissa tak pernah buat mak nyer gitu ms dia baby. Dia macam mikhail. Sng. Kenyang - tido. Stkt nangis stgh jam x berenti sbb prut kembung itu ada. Huhu. Kalau kembung sy akan urut tapak kaki dia selain perut. Tapi fokus mmg tapak kaki. Pak sy yg ajar. Huhu.

.Lydia. said...

baby kayla same cm huda.mase dlm pntang, siang elok nau tido.start kol 11 smpai la ke pkul 5pg elok berjaga.kalo xberjage pon die buat kembong..tension mak nok..tp apekan daye..jln penyelesaianye, mak gi duduk depan tv baringkan atas sofa..ha, elok die tgk tv..mak pon leh rehat sandor2 kan..hihi..papepon moment ni la yg kita rindu nnti..

Chekgu Azrine said...

Penah alami masa berpantang anak ke3..huhh..mmg hazab la jgk..tp ngan aish ni xd lg berjaga malam..masa dalam pantang pun ok..cuma skang dah 9bulan..dah panjang akal..tido siang pun payah..hadehh

cha said...

selamat berpuasa u. i ada follow u balik kt instagram tapi u tak approve lagi huhu

amirah said...

xde solution. hehe..boleh gitu?? masa ahmad dulu bergelen2 ayer tawor opah suruh jumpa ustaz..baby biasala memang ada ler benda yg minat. masa arissa pun gituuuu jugok ler. tp dlm pantang je camtu kut. pas pantang elokkk je lak. rasanya memang nak didukung2 je. kalo dukung nyanyi2 mesti senyap je. yg lain2 tu cha boleh bc. akk rasa dlm pa ma pun ada tips nak tidokn bby baru lahir

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...