Iklan

Sharemyloves Geng!

19 July 2013

Masa terbang..time flies, 2 bulan sudah anakku

Salam.

Lepas dah puas membaca kes entry Mikhail yang pakar dalam ilmu menghalau hantu

Kini tiba giliran nak buat entry kawan wrestling beliau pulak yakni adiknya, Kayla.
Semenjak dua menjak ni Kayla sokmo menangis sebab Mikhail asyik buh penampaq se-desyumm dekat adik dia.
Pantang aku berkelip mata tak tengok adik dalam satu saat pon dah kena penampaq se-das.
Adik yang dulu nya macam tercangak-cangak redho kena penampaq lani dah cerdik pandai.
Sekali kena penampaq jepun abang dia, dia punya melalak kuat mengalahkan bunyi mercun xongsi pakchoi.
Huhuhu.

Aku pon turut terkonpius napelah si Mikhail ni lambat lepa je nak buat macam-macam dekat adik dia.

Mula-mula konon-konon sayang, lama-lama melayang.
Cissss! Geram aku okeh.
Selalu kalo dia buh penampaq adik dia, aku pulak buh penampaq dekat dia sampai berpusing kepala.
Erk...takdelah.
Gilo ko nak dera anak.
Nama pon budak kan?
Memang bangsa tak reti melayu.
Kalo dia pukul adik dia aku cepat-cepat say Nooooo! Nooooo!
Sian adik.
Aku rasa dia geram tengok adik dia.
Bukan geram marah tapi geram tengok benda macam benda tu anak patung gitu.
Sabar je ahkak okeh!

Semalam aku dah kira dekat 5 kali adik dia kena makan penampaq abang.

Aku pon lalai time tu kat dapo tengah cuci pinggan.
Tapi time aku dok pakaikan baju ke adik dia pon dia selamba pukul budak tu.
Kaki KL Gangster, mana takut polis punya orang maaaa.....
Hehehehehe.

Yang adik pulak punya menangis sampai merah-merah muka.

Sian adik.
Terpakse aku pujuk dengan bagi upah susu cap dada ni.
Pelok-pelok sikit baru budak tu diam.
Ni kalo dah besar sikit nak kena bagi minum jugak air tali pusat ni.
Mama aku pesan dah awal-awal jangan lupa kasi minum air tali pusat tu.
Supaya adik beradik tak gaduh.
Katanya, petua toknenek.
Ikut sajalah, labu!

Kekdahnya, bukan nak cerita pasal kena penumbuk, kaki samseng ke hapa.

Ni haa..nak bagitau Kayla dah cukup 2 bulan 16hb lepas.
Hehehe. Happy 2mons old adik!
Macam biasa nak jugak la mak-mak ni update kan??
Hari 16hb tu kitaorang bawak Kayla check up dekat DEMC.
Memang dia punya injection semua kitaorang buat dekat situ.
Senang dan cepat.
Malas aku nak pi KK sebab nak tunggu punya lah lama.
Berakar bontot ai.
Itu belom masuk bab anak merengek sebab nak tunggu turn berjam-jam.
Hazab dah sebab dah kena time Mikhail dulu.
Jadinya kita ke DEMC saja.
Kata Baba ada benefit kan?
Tak guna rugi le pulop.
Hehehehehe...

Memula timbang.

Berat untuk 2 bulan dah 6kg.
Alhamdulillah. Berkat full breastfeed siang dan malam.
Kayla pon nampak sihat.
Kuning non-hado.
Kembong non-hado.
Cuma yang merisaukan aku adalah dia tak poo-poo dah masuk 9 hari.
Giler kentang...lama betol tak yak-yak.
Risau omaknya ni.

Pastu tengok giliran ade lagi 2 orang.

Ok sabo tunggu.
Apa ko pikir DEMC tu bapak ko yang punya?
Datang terus nak masuk bilik doktor?

Hihihihihi.
Tentulah ade jugak patient lain kan?
So sementara tunggu tu aku berkubang dulu dalam breastfeeding room kasi recharge bateri Kayla.
Kasi susu daaa....

Pas abis susu, cun-cun turn aku masuk.

Aku cakap dengan Doktor bahawasanya aku berjaya BF Kayla.
Tapi masalahnya dia dah tak berak hampir 9 hari.
Errr...takpe ke dokter?
Then Dokter jawab, takpe. Baby yang BF ni actually dah absorb semua nutrient dalam badan dia. Itu sebab dia tak berak. Dan dia boleh tak berak selama 2 minggu selagi dia masih BF. Maknanya takde masalah kalau setakat 9 hari tak berak....
Perrgghhhh! lega daku mendengarnya u ols.
Tanjat boboi tau, baby tak berak 2 minggu itu perkara normal bagi yang fully BF.
Perghhhhhh! dasat-dasat-dasat...

Then aku bagitau dokter kayla susah nak berbotol

Kalau bagi botol je melalak dan terus dokter rekemenkan aku satu puting.
Aku pon ok jer orang nak kasi FOC harusla aku amik kan?
Aku terbelek-belek jugak puting tu.
takpenah nampak dekat pasaran pon?
Memang puting tu takde jual.
Kalau nak ade dekat dokter je.
Huahuahuahuahuahua.
Kes naya camni, takkan selama-lamanya nak mintak FOC kan?
Walauuupon ahkak suke FOC-FOC ni hahahahaha.

Esok tu terus try kasi puting botol baru.

Memula dia merengek pastu okeh jer.
Sekarang ni mommycha ajar kayla minum berbotol at least sekali sehari.
Nanti takde lah culture shock kan?
Senang mama nak pegi keje jugak nanti.
Insyallah.

Itu sajalah entry Jumaat nan mulia ni.

Aku doakan korang berjaya puasa penuh.
jangan macam orang tu, pegi mydin penat-letih sikit balik umah terus langgah air soya sekotak
Hahahahahahah!
Penat woooo...letih angkat barang.
Korang ape tau...
Ngeh-ngeh-ngeh!


taraaaa..inilah puting ittew.


ada sesapa penah nampak jual kat mane-mane tak eh?
auwww tak malu. muka lemau walaupon baru pas mandi. redho nasib jadi punching beg abam dia. kuikuikui!
48juta kali semua orang tanya..errr ni boy kan? tunggu lah dah ade rambut nanti, pasu bunga ku letak atas kepala anak ku tau..hihihihi!
sharemyloves;
mommycha

26 comments:

Nadt said...

haah la cam boboy..huhu..buh bunga banyak pasni tau. haa..puting tu brand enfagrow ke? kawan ada gak dapat teat hospital bagi, color kuning camtu jugak la. brand enfagrow katanya memang xde jual kat malaysia. nak beli kalu order US sana. huhu..

e k i n ♥ y u s r i said...

adik bambam

Mimy Hamid said...

hoi adik bulatnya...muka pasrah ye dik kena buli abang...abang pang tanda sayang....ehh..hahahah kisah abg mmg lawak ar..gelak gling depan pc...nnati jumpa fayel jangan bertampar naaaa

MimahAjil said...

semangat badan Kayla...eeeii..geram ngan comel ni...:)

yUmiE AzuRa said...

ade mommycha.jenama doctor baby.ce google.iman dlu xmau botol,gne puting tu bru die ok.dh lme2 bru kenalkn die dgn puting yg silikon bru le die nk.so smpi skrg stick dgn teat mam je sbb die serasi dgn yg itu.mmg rmai org ckp mula2 nk ajar baby botol elok pkai puting kuning ni sbb die xkeras sgt mcm silikon teat.hehe

Haslinda Sadiken said...

amboiiii...kemain lg bedakk sejukkkk..hhuhuh

miez areyou said...

baby kte pon letak je puting dia menangis..mana nak cari puting gitu?

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

uuiih semangat nya Kayla.. peha drumstick tu ! Happy belated 2months Kayla

AkmaFaizal said...

owhh... ni mcm puting dr.baby ke ape tah namanya..lembut skit dari yg putih2 tu kan...
ank aku dh stahun, punyalah susah nak bg susu botol. klau minum pun seteguk dua je...tu pasal berat tak berapa nk naik2. huhu

Mrs.Farhana said...

halamak...comelnye mulat2 cik kayla ni..geram nye tgk..:)

Chekgu Azrine said...

Hahaha..gelak sorang2..kelakar..tpi bam2nya khayla..homei!"berkat susu cap dada!!

CikNaa said...

haa.. belajor dah ni nk ngajor si kecik dlm perut ni esok berbotol lepas pantang. kata cuti 3 bulan khanss.. tp kali ni nk ajor botol murah saje. xlalu dah sbb abg long afiq demand nk botol TT je.


comel kayla ni nanti. tengok la. skrg blom keluar muka & kulit sbenar dia lagi. cam mikhail jgak dlu kan? dh besor baru keluar muka hensem dia :)

intandayani said...

Muke Mikayla pun da pasrah je tu..hehe

fifi said...

hehe..melampau tau pasu bunga bagai..tak pernah lak nampak puting tu

malynd_anggun said...

amboii! kemain lagi bedak..hehe

amirah said...

hihi..lumayan betoi badan si kayla ni ye. patutla abam dia gerammm semacam je..

lia said...

6kg... wallaaaaa

m@m@yAyA said...

amboi peha kayla kepak kepuk geram nengok..

hurm camtula yg terjadi dkt daku mommycha bila org tny ank boy ke gurl walhal dah nmpk terang terangan daku boh riben besar setaman smp naik rimas budak tue kna ttp mata bole lg org tny boy ke gurl..Xjg lgsg hati mak dia nie tau..sob sob

hoi agk2la nk letak pasu bunga..kihkihkih

cik chinta said...

eh..sm la besday khayla dgn firuz. 16/5 ek?

Nurul Aziz said...

puting kuning ni orang cakap lembut sikit kalau nak banding dengan puting yang biasa tu.. taktahula yang atas ni brand apa, tapi kalau puting kuning biasa tu.. ade je jual kat mana-mana..

ieza said...

haritu mase bsalin kat demc pun dapat free gift banyak gile puting tu. bile tanye nurse diorang pun xtau brand ape sebab datang skali ngan susu..

UMIE SUE said...

semangat...moga terus sihat hendaknyeeeeeeeeeee..
pasu bunga...hihi

Aty_Fared said...

hahahah...kesian dah kayla kene buli ngan abam eh..takper2..tunggu ar besau sikit..gang ngan mommy..jangan harap nak dapat buli lagi tau...bertabah lah kayla...;p

cha said...

hai mommy cha ingat kite lg tak? hewhew selamat berpuasa mommy cha. amboi jgn eh nak letak pasu haha

mrs kayrul said...

ala ciannya kayla...tengok la, dia besar sikit kompem abam kena buli habis-habisan...

puting tue macam doctor baby punya jenama...dulu masa haikal macam2 puting cuba last puting doctor baby yg murah tue juga yg dia boleh terima....selalu kat kedai runcit ngan kedai sensai banyak jual

Mooniqueen said...

Hi mommycha lame x komen sini...slmt hari raya...pasal puting yellow ni anak 1st MQ dl pun jenis refuse botol... mmg pki yellow ni... MQ beli brand NUK... comel la kayla...rasenya anak pmpn mmg manja sikit kot.. MQ yg no 2 ni pakai puting pureen nak test, sekali terus ngap je... 1st trial tau.. xmcm kakak melalak mcm kene cubit...tu la org ckp lain anak lain ragamnya...

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...