Iklan

Sharemyloves Geng!

18 July 2013

Emosi dengan tokey FB, tokey ayam, tokey selendang..kahkahkah!

Salam.

Selamat berpuasa untuk hari ke-9.
Rata-rata orang dah sebok mencari kelengkapan nak raya.
Kalau boleh semua nak yang baru.
Nak yang bau kedai.
Baru terasa raya nya, ye tak?

Mak-mak especially paling kelam kabut.
Mana nak carik baju raya anak.
Baju raya laki.
Baju raya sendiri.
Pening nak pikir kaler tema tahun ni.
Nak-nak yang dah ada baby.
Hoi kalau boleh semua nak sedondon.
Luar dalam.
Sampai langsir pon nak sedondon baju.
Baru matching kan?
Kikikikiki.

Sama la kekdahnya dengan i ols, tau.
Ini bukan mengata orang lain.
Tapi bab diri sendiri.
Yang sedihnya, baju anak-anak pon last minit punya oder.
Itu pon yang murah-murah saja.
Kaler tema pon main sebat, mana yang ade size untuk Khail & Kayla itu la kaler tema nya.
Dan..nasib baik ada size baju Melayu kaler merah untuk Khail dan baju kurung untuk Kayla.
So, secara tak langsung kami bertema merah tahun ni.
Walaupon mak paknya belom nan-hado baju kaler tersebut.
Kuikuikuikuikui.

Penat wey pikir kaler tema.
Bila buat proposal suggest kaler tema dekat cik abang ai, sokmo dia rejek tau.
Nyampah!
Last-last paksa jugak dia untuk berkaler merah.
Pujuk sikit cakap kata merah kan kaler Man Utd.
Alaaa...B kan suka Red Devils tu.
So kita sepakat kaler merah je yer B? #lentokmanjaatasdadalaki
Gitew.
Terus dia "on".
Hehehehe.

Tapi yang aku naik hangin bab membeli baju ni adalah...
Payah betol nak membeli secara online.
Asal aku klik like dekat page jual baju.
Bila tanya, semua out of stock/takde size/takde kaler Merah/mahal nak mampppp...
Aik?
Nak meniaga tapi asyik takde stok je memanjang, achaner tu?
Ni nak suruh jahit baju kurung sendiri ke camne ni?
Pastu bila berkenan takde pulak stok.
Kena check dengan kedai lah, kena tunggu nak double confirm dengan tailor lah etc-etc.
Banyak pulak cekodok...eh! cekadak.
Terliur pulak bila tersebut cekodok bebulan posa ni.
Hewhewhew.

Itu pon satu hal.
Yang lagi satu hal bab harga.
Memang macam nak beli emas.
Ni kira nak jual baju pakai gram ke hapa ni?
Mahal yang hamattttt!
Bila dah berkenan, lawa, cantik, gedebom, meletops.
Sekali kita suruh tuan tanah tu pm harga.
Pergghhhh...nak pengsan u ols.
Semua main harga 200-400 ke atas sajork.
Takmain dah murah-murah.
Itu yang selalu kena cop blackout buyers tu, hahahaha.
Tanya kemain, tapi tak beli.
Ape salahnya kan, kalo dah tau menjual letak terus harga?
Ke asalnya tanak letak harga sebab takut tak laku ke achaner?
Takdelah bila customer tanya, pastu kena heart attack terkejut beruk dengo price camtu kan?

Aku mengaku.
Gaji aku sikit, ciput.
Tapi tolonglah wahai peniaga-peniaga sekalian.
Yang gaji sikit, ciput, kerani cabuk ni lah yang melariskan jualan korang.
Sampai meletop lah maybank2u aku tu. Asyik login-logout nak membeli barang online je.
Mana ada CEO, orang gaji 8-9 ribu nak beli barang-barang online ni.
Derang semua pegi beli barang obersi, pegi Pavillion, pegi butik-butik berjenama.
Yer tak?
So, please kalau nak meniaga jangan terlalu amik untung berlebih.
Mark up tinggi-tinggi.
Harga postage yang tak masuk akal walaupon cuma beli sehelai selendang jek.
Postage ko taruk 10hengget sampai.
Err..berat sangat ke selendang tu deknon?
Ini kenyataan, bukan rekaan ok.
Believe it or not?

Ni tambahan pulak musim raya.
Semua harga dah naik.
Pegi pasar nak beli ayam pon urut dada bila tokei ayam cakap sekilo RM8.
Ntah la ayam tu dibagi makan dedak emas ke hapa ntah.
Serba serbi mahal.
Aku bukanlah kaki komplen
Tapi bila golongan susah bertambah susah, dan golongan kaya bertambah kaya
Mau hangin jugak satu badan ni hoi.
Itu belum pikir yang anak berderet lagi.
Misal kata anak ade 6 orang pak pulak keja drebar jer atau peon, semua mulut macam anak burung, lapar memanjang.
Tak ke nak kena beli extra beras, minyak, ayam, sayur, lauk pauk untuk seisi rumah?
Pernah tak kita terfikir berada di tempat si bapak itew?
Lu pikirlah sendiri...

Apa-apa pon semuanya terpulang pada individu.
Kalau ada duit lebih tak salah untuk kita berbelanja lebih.
Tapi jangan sampai lepas raya nanti makan magi cup tomyam je udah le.
Pada aku, yang penting adalah anak-anak.
Biarlah mereka berbaju baru, walaopon sorang-sorang masih tak paham apa itu makna hari raya.
Asalkan mereka gembira.

Persiapan raya aku pulak masih ditahap zero.
Dari aku sakit hati nak membeli baju online yang memanjang takde stok.
Baiklah aku pegi jenguk kedai dekat Plaza Alam Sentral, Shah Alam nun.
Masuk kedai boleh jugak tawar menawar kan?
Walaupon tak mampu untuk ber Jovian Mandagie atau ber Jimmy Choo dihari raya
Yang penting aku masih mampu untuk bersama Erie, Khail & Kayla di pagi raya nanti.
Itulah "persiapan raya" aku yang paling termahal dalam hidup.

Tetiba hari ni entry ahkak ter emosi.
Huhuhuhu.
sebab marah dekat tuan tanah kedai baju fb semalam punya pasal.
Habis ayam, ikan, man utd, poslaju, selendang, pavillion semua aku kaitkan dalam satu cerita.
Lantaklah labuuuuu...
Hehehehehe.

So, u ols.
Dah buat preparetion raye ke?
Mesti meriah uols, bak kata Kak Senduk..
Keeeennnn?

antara pilihanku di hari raya:
mahal sangat.
urban sangat.
pengantin sangat.
melidi sangat.
Tok Ti sangat.

comey sangat.
bajet retis sangat.
err. camni lah. ok tak? hehehehe. Sama kaler tema i tau.
sharemyloves;
mommycha.

17 comments:

Siti Asiah said...

semua dh setel tinggal bl kuih raya je lagi ngan baju cik abe...mesti comel Kayla pakai bj merah & Khail...;)

missayu said...

hhahahaha....ayu nasib baju kurung dah htr tempah before raya..tahun ni prepare awal sbb tahun lepas raya baru habis pantang,tak prepare pape pun...huhuhu...skrg ni,baju Nia dah settle...tunggu baju sedondon je siap

Mimy Hamid said...

hahahaha kalau buat entry tak sah bagi orang gelak kannnnnnnnnn.....hadoi la...iolss pun nak designer tapi tak mampu...jadi iolls cari tepi jalan jek ala ala designer tampung badan besor ni..gamaknya..nak cari korset oi

ct shah said...

klakar!!hahaahaahaha!!x menahan tgk muka rosmah.:P

CikNaa said...

kahkahkah..

ai ni takde mood sgt nk beraya tahun ni micha oi. duit nk melayang bayor bil spital, wet tissue, pempes, jamu, shaklee.. segalanya utk beranak la. :)

~ NANA ~ said...

hohoho i tahun ni mcm takde preparation je...tahun ni paling teruk kot...huhu

e k i n ♥ y u s r i said...

ekin wat baju kurung biase je mommy cha
xde fesyen2 pon
x mampu nak bayar duit taylor
baju kurung dah RM35

bju anak lg penting
raya nnti pakai baju keje je
bukan org kg tau pon
huhuhuhu

e.t.t.y said...

bagus lah mommycha ni. tolong emosi bagi semua pihak. on behalf kata orang. wakakakakakkakak....

Wawa said...

beli baju raya pertama sedondon dgn naila...lame dah tempeh smpai skang tak sampai2 lg...cuak gak ni...hahaha...kang berseluar jeans je kite raya pertama...:p

ok gmbat last tu, auwww auwww sgt! hahaha...:p

malynd_anggun said...

haha..cayalah mommy cha!

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Dah jadi mak mak ni mmg cenggini la..kelibut mcm hapa je kita ni nak raya.iols tgk kaum bapak bapak steady jek.malam raya je lah kita cr baju katanyaaa..cait!

m@m@yAyA said...

hum gambar last xleh blah~Ok per lau mommycha ikut design bju dia,meletop letopssss!!~

*Jgn mare arrr

amirah said...

opocot!..kah kah kah,,...tgh fefeling nengok gambar yg sket punya cun2 tu..sekaliiii...warghhh..torkojot!..aternya kan memang byk sgt peniaga online ni tak letak rege. memang nak buat seperiseeee sgt.

Chekgu Azrine said...

Hahahah..terkjut tgok last ada muka rosmah..kahkah

sweetlavender86 said...

haha..mommycha mehh tgk fb i lavendstyle.tgk lah mane yg berkenan..meh meh.harga murah2.bwh 100 sajork ;)

Mrs.Farhana said...

beli readymade je la mommycha..senang..
pilih, bayar trus dpt..:)

Aty_Fared said...

betul ar cha...luahan hati kite sama...memang harge baju tak masuk akal..tuh baju budak kecik lagi mahal dari baju makabah nyer ape hal kan...tempah pon mahal..nak beli siap apetah lagi..haaaiihh..heran betul...
tu belum lagi cerite tudung..nak glam2..tudung jual sampai beratus...haaaiihh....tapi nak cun...tapi takde bajer..acaner tu jemah hooii....

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...