Iklan

Sharemyloves Geng!

20 June 2013

Tutup kilang beranak for 3 years?

Salam ♥

Fuhhh! Lega rasanye..check up semalam both mommycha and Kayla was very much ok. Double check up so agak lama hampir 2 jam baru settle. Memula tunggu turn kayla, as my gnaea doc Norleen ade case  emergency ceaser. Paeds Kayla, doc Roliza yang soft spoken cantik molek tu firstly tanya pasal breastfeeding kayla. Mommycha cakap budak ni, memang suka melekap dan minum susu ai sampaikan refused kalo ai try bagi susu formula. Well, in case kita pon taktahu sampai bila boleh rezekikan anak menyusu kan? Nak tanak kena jugak try berbotol dan berfm. Eventhough rite now memang demand dia memanjang untuk susu cap dada saje..

Dr. Roliza cakap Kayla takde kuning, which is good. Pusat pon ok takde infection, perut pon ok, berat ok and everything was ok!. Then doc pon kasi injection hepatitis B (2nd dose) for 1month. Biasala kalo nama gegel tu tetap menangis melalak kuat sebab sakit. Poor kayla. Takpelah
nak, untuk protection kamu jugak kan?

Sempat juga mommycha discuss pasal pneumococcal untuk kayla. Then doc pon tanya samada kayla akan dihantar ke taska atau tak?. Ai pon jawab maybe opah yang akan jaga dia, so doc kata baby yang dihantar ke taska should given this vacc earlier dalam 2mons, berbanding yang homecare. So, kayla punya pneumococcal akan diambil dalam masa 4bulan nanti. Same goes to rotavirus. Kali ni, tanak delay-delay lagi. Semua kena ikut date, at least kita boleh protect baby dari ape-ape penyakit. Semuanya bergantung pada ibu bapa lah kan? What is good and not for their babies.

Then,settle bab kayla. Terus ambik appointment untuk next month. Dan tiba plak turn mommycha dengan Dr. Norleen. Rasa akward sebab selalunya jumpa dia dengan perot terboroi-boroi hehehe. Masuk je dalam bilik doc, terus dia scan rahim. Katanya ok, dah kembali ke normal size dan rahim dah kosong...oh! How I miss everytime scan nampak baby dok kicking dalam perut. Tahun depan lagi sorang, perhaps? Hahahaha... fengsannn daku!

Dan terus doc bertanya pasal kaedah merancang for next baby. Doc suggested daku mengguna pakai kaedah implan, yang mana satu minor operation akan dilakukan untuk memasukkan Rod plastik yakni implant tu ke badan aku. Selalunya dibawah ketiak, tempat yang tersorok. Implant akan tertanam dan melembut seumpama otot didalam badan. Dan peratusan untuk hamil adalah 0% berbanding IUD atau pil perancang.

Aku pon tanya bila doc boleh pasang implant ni? Katanya anytime, sekarang pon boleh. But I'm so not ready yet so kita tangguh until next month hehehe. Terkagum jugak aku bila Erie tanya soalan ape effect implant ni pada pemakai. Doc cakap period mebi tak regular dan kalo datang dengan kuantiti yang sedikit, jugak ade increase in weights. Itu bab yang paling tak seronok didengar. But she motivating me by burning my calorie dengan bangun dan menyusukan baby. Insyaallah badan akan maintain slim. Errrr..yer ke ni?

Maknanya I need to learn more about implant before using it. Taknak lah aku bila pakai tup-tup badan macam Enot...hoi! Larik kang laki makkk..hihihihi. Tapi kalo tak pakai kang tetiap tahun beranak jenuh pulak. At least pakai for 3years dan pastu bolehlah consume baby balik, anak-anak pon dah besar sikit time tu...takdelah terlondeh kain aku jaga anak kecik tetiap tahun, keeennnnn?

Oklah guys, dah banyak aku tulih today. Lenguh tangan sambil pangku budak 5.1kg ni, sambil menaip dekat Gtab. Lupa nak habaq..yup! Berat kayla sebulan adalah 5.1kg berkat aku tido duduk untuk menyusukan dia, alhamdulillah. Moga Kayla sihat, abang sihat, mama and baba pon sihat. Insyallah! Love my kecik familia....

sharemy ♥
mommycha

20 comments:

achiek anis said...

uih semangatnya...

pasal susu botol ni, anis introduce sejak umur airis 3 hari lagi...

ok je dia minum smpi umur 2 bulan...lepas je anis masuk keje terus dia reject botol...mcm2 cara dah guna smpi la skg....tetap anti-botol...

sudahnya tahan dahaga smpi anis datang nk df jugak...huhu

PuanSyimaSyaz said...

semangat ek kayla...

ada pro n con ajar awal.kwn2 i yg EP mom mostly sbb ajar anak botol awal sangat.so better 1 month..so skrg dah ok lah. yg fm tu... so far skrg tak perlu dulu mommy.. u kena yakin.unless kalau demand dah melebihi supply.. so blh la intro fm. mcm i...sob sob... demand dah 2x ganda dari supply pun belum lagi intro.. dok delay-delay dengan harapan dpt achieve degree...

u can do it mommy!

ctmah said...

adeh..bambam betul kayla ni kan..mesti bau kayla wangi je kan..hihi
rindu pulak saat alisha bambam dulu2.la ni dah kurang bambam sbb dah aktif.hehe

amirah said...

semangat nya dak tomei ni...yg ni mcm muka erie la..hehe

Chekgu Azrine said...

Semangat n bolatnya!!

UMIE SUE said...

hai kayla ketak ketak tangan tu.nanti ade rezki jumpe naaaa...

Ann Ilias said...

Dear, just for info, ada one of my friend pasang impant, biasa doc pasang for 5 yrs. Dia buka after 3 years, memang dalam masa tiga tahun tu dia tak period.

Btw, mummy nampak kuwus. ;)

cik chinta said...

Uii..sihtnye kayla. Bby firuz bru 3.6 kg ja. Momy kurus oo..

Mimy Hamid said...

hukhuk kita macam enot tau...huwaaaaaaaa....

D Yatie said...

Hai si comel ketak ketak ketuk.. Hehe.. Implan.. Betul la Mommy Cha.. Mg kena study baaanyak before we decide for it. :)

cha said...

erk ngerinya nak tanam implan tu u. plan sendiri jelah hukhuk

Aine Ainun said...

Semangatnya baby=)

Ely Hasrul said...

congrats mommy cha! she's a beauty!!

mama leen said...

saya pun pakai implan dah dekat 2 taun.. dekat 2 taun kot.. period baru sekali.. tu pun cikit je.. taun depan baru nak buka

With Julia said...

Kayla....umi QI nk kiss byk2 bolehhhhhhhh....sgt best tgk kayla bambam....bagus mommycha study pasal implan dulu....wahhh tang increase weight tuh pun umi QI risau gak...sbb umi Qi pun langsung x amik apa2 perancang muahahahha...ntah bila x tau nk amik :)

mrs kayrul said...

tahniah mommycha..dah kurus la....kayrul merancang semulajadi punya.....risau gak klu terbabas..hehhee

Wawa said...

ehem...ehem...kalau nx year tambah lg pun boleh...hahaha...aummm!

ily♥ said...

Ya Allah...tembamnye kayla...tak macam baby sebulan..gebusss...

kak ina kl (1) said...

comei baby kayla..
kena merancang ikut kesesuaian body kita..

AkmaFaizal said...

wah bam bam Kayla yer..ank acik yg stahun tu baru 7kg..skit lagi Kayla boleh kejar ni.. semoga sihat sokmo yer :)

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...