Iklan

Sharemyloves Geng!

19 June 2013

Saye ok...saye dah besar!

Salam ♥

Semenjak jadi ibu kepada 2 anak kena terror untuk multiskill tugas.  Memula agak susah, but I'll managed to do it. Sebagai contoh, si abang nangis tido nak kena bobok and at the same time si adik nangis nak menetek. So how? Pulak sang suami kena OT, nak taknak terpaksa jugak kita jaga anak-anak kan?

For me it's easy if u're used to do it. Apa susah, angkat adik lekap dekat tetek and tangan lagi sebelah bobok si abang. Itulah yang kita orang perempuan ada. A mother touch, a mother power...yang ku rasakan takboleh dilaksanakan oleh kaum adam.

Itu anak baru 2,  cuba renung sikit dekat orang dulu-dulu yang beranak setahun sekali dan tup-tup kira balik...oh..dah 14 orang anak rupanya aku, hehehe! Betapa gigihnya membesarkan anak yang ramai, walau hanya mulut-mulut kecil itu disuap  dengan ubi kayu rebus.

Mommycha akui bukan senang nak jaga amanah Allah ini. Baru rasanya tahun lepas aku tak cukup tido bangun menyusukan Mikhail siang malam, dan tahun ni perkara yang sama berulang untuk Mikayla pulak. Mak-mak sekalian mesti dah rasa pengalaman tak cukup tido, tido sambil duduk sampai ke pagi, disebabkan hanya untuk menyusukan anak masing-masing. Itu belum masuk bab baby kembong, berak cirit setiap setengah jam lagi kan?

Itu belum masuk bab sakit bersalin, sakit tempat luka bersalin,  sembelit, breast bengkak, badan masuk angin, penat, kencing tak lawas dan macam-macam lagi peel pompuan lepas bersalin.  Bau badan jangan cakapla memang tengik sebab dok menelan jamu siang malam, dengan pilis, param dok bertempek dibadan...walaupun nampak sengsara tapi itu lah manisnya zaman bersalin dan berpantang.

Rasanya cukup-cukup sudah untuk hari ni. I'm currently dok ber multitasking sebelah tangan bobok Kayla dan sebelah lagi menulis entry ni. Budak ni pon satu hal taksuke diletak, mula lah matanya membeso. Ko duduk lah depan tv, sambil pasang volume paling kuat pon dia tak akan bangun, tapi kalo ko letak jap atas tilam mula dia nak bunyik! Hai la princess mama oi! Kecik-kecik dah buat perangai diva...... ohai!

sharemy ♥
mommycha

19 comments:

ctmah said...

alahai..comel ajo..tetiba rasa nak tambah anak lagi..kahkahkah

MimahAjil said...

MommyCha supermum!! :)

cikpingu said...

yezza.. xsangka kite pun tergolong dgn jiwa mak2 yg mampu jaga anak wlupun payah...

bangga okey...

:: Mrs.SyahNia :: said...

superdupermommy lah jwbnya kan.. ;))

CikNaa said...

memang kaum adam tak boleh buat cam kite.. salute ah kat mommy cam kite ni yuolss..


p/s: ui, skrg ni pn dah xcukup tido asik nk terkencing je mlm2..

Aeen said...

huhuh..x lame lg merasa la jd superwoman nk handle 2 orang anak...hehe

Misz Pinkie Winkie said...

alhamdulillah dah selamat bersalin.
baru baca blog gigih menjual baju rm5.
haha. neway tahniah tau,,sedasp nama mykayla n mikail.
lin doakan momycha sihat sambil2 jadi superwoman.

lia said...

diva mmg gitu... nak memerap jer kekdahnyer he3

amirah said...

semangat gak anak daghe ni..berapa kilo ni cha?..tk pe memang la camtu memula tapi lelama ok dah. dah beso makin okeh la..

UMIE SUE said...

hohoh..tak dpt bygkan lagi anak ramai...huhu

Shasha Azmar said...

sama macam safiyyah dulu ni mommycha..tak boleh nak letak langsung..asik nak melekap je..kalo di letak memang besau bijik mata, tapi kalodok pangku dia lena je tido..ahaaaiiii anakk...ni tak lama nai lalui perkara yang sama..oohhh noooo... m i ready?????

Chekgu Azrine said...

Itula manisnya ada anakkan?

Aty_Fared said...

Kagum ngan cha....:-)

♥ ROS ♥ said...

Mencabar tercabar n dicabar..hahhahha...

Shakina Farhan said...

so cute tgk both tido mcm tu..:)..hopefully dpt menjadi supermommy mcm mommycha jugak bila ade second nt..hee..

Mimy Hamid said...

anak anak tido oh touching nya....comel anak anak

PuanSyimaSyaz said...

mikayla sama mcm aisya dulu... rasa mcm nak patah pinggang sb letak je tetiba nampak bijik mata dia terbukak..adoiii..
last i nyusu sambil baring... baruuuuuuuuu ok. baru dia tau siang n malam.baruu lah dia tau nikmat tido... hahaha..

bdn i mmg tegik masa tu tp bkn bau jamu, bau peluh... tu yg skrg pikir nak tambah anak? nanti2 lah sb i rasa i tak sekuat u...

mrs kayrul said...

alahai manjanya adik ngan abang

Wawa said...

mak dlu anak jarak setahun2 selama 5 org...jd 5 tahun tu beranak je la...hahaha...
cara mak suruh kitorang tdo, baringkan reramai, hempap sebelah kanan dengan kaki kanan, sebelah kiri dengan tangan kiri...hahaha...
last2 mak tdoo dlu, kitorang ni pun angkat pelan2 kaki dgn tangan mak, pergi main balik...weeee! hahahaha

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...