Iklan

Sharemyloves Geng!

02 May 2013

Oh my Pampers...!

Salam

Kisah pampers.

Pagi tadi rasa pampers Mikha. Dah berat, mesti pasal banyak terkucil malam tadi. Al-maklumle semalam Shah Alam dilanda hujan dari malam sampai ke pagi. Tengah-tengah pagi buta, tanpa bersuluhkan lampu, hanya bertemankan backlight hanpon, daku pon bukak pampers dia untuk gantikan yang baru.

Baru je bukak, pastu bisik ngan baba suruh amik pampers baru terus......Pisssssssssssss! Pancut ko kencing kat haku. Habis basah tilam lah kiranya kan?. Terus bukak lampu, anak-anak kecik ni biasalah bila kita bukak lampu mata kemain bulat terus terjaga sekali kan???

Hai satu keja pulak nak salin sarung tilam baru...Grrrrrr!

Bila nak pakaikan pampers baru memang banyak cobaan dan dogaan. Tapi itu bukanlah persoalan mommycha disini. Persoalan yang ingin ditanya pada u ols sekalian berapa lamakah jarak masa untuk korang salin pampers yang baru untuk anak korang? Tak kisahlah siang ke malam ke?

Berapa kali kah sehari tempoh persalinan itu?
Cu citer?

Mommycha ni tiap kali salin pampers mesti baba bebel-bebel sebab pampers ringan lagi dah salin. Erk! Dah aku rasa berat je, so aku pon tukar ler. Ye lah, nak salin sokmo harga pampers kemain mahal lagi. Kalo pakai cap biase takpe la kan, ni kalo pakai mamypoko memang boleh pokai.

Disebabkan itulah aku ni agak failed bab salin pampers. Orang lain kata ringan lagi pampers tu, aku dah cuak-cuak nak salin yang baru untuk Mikha. Bukannya ape u ols, nak menjamin keselesaan anak katanyer. Lagipon sian pulak kalo pampers dah kencing banyak kali mesti gatal kan? Tambah yang baby boy ni, tergaru-garu celah bebird tu...Alahai cian anak mama :(

Kalo nak salin aku mesti picit-picit tekan tengan-tengah pampers tu. Kalau dah berat sikit pon aku akan salin. Tapi kalo dapat dekat Opah mesti dia cakap....Ringan lagi ni, tak kencing pon?

Erk. Ye ke? Awat bila dah pegang rasa berat semacam jer. Ke mommycha yang terlebih over konpiden asyik nak salin pampers anak ntah?

Selalunya every 2hours ai is akan salin pampers anak. Obses sangatkah diriku bab salin pampers ini u ols? Yang peliknya, mommycha tengok ada anak-anak yang pakai pampers sampai seberat batu pon mak pak tak salin-salin lagi.... Alahai ini kes lupa salin ke, atau jimat pampers ke haku pon tatau.

Itu sebablah dalam masa sebulan sometimes sampai 3-4 beg pampers sekali daku hangkut dari kedai. Lantak le, orang kata membazir ke ape, janji stok pampers sentiasa ada. Teringin jugak nak try cloth diapers tapi disebabkan ke "obsesan" sebegini mau nya mommycha terpakse beli banyak CD almaklumler setiap 2hours nak tukar baru. Itu baru bab tukar, belum tahap bab nak basuh CD lagi...Mau bergunung CD terperuk dalam bakul baru nak basuh kot? Hewhewhew....Kennot laike dat maaa......

So far, mommycha yang obses kepada pampers ni ade 3 type of pampers dekat rumah. Ade yang murah, mahal & separa mahal hehehehehe. Pastu pampers untuk pakai siang lain, pakai malam lain dan pakai jenjalan pon lain. Gitewwww! Kan...kan aku dah cakap aku obses dekat pampers. Hehehehehe! Then bila suruh baba pegi beli dia pon pening, nak beli yang mana? Brand apa? Hehehehe...Sebab binik dia ni very the particular bab pampers.

Rutin pampers Mikha
Siang: Whoopie (murah & boleh tukar banyak kali)
Malam: Mamypoko (mahal & tayah tukar banyak kali)
Keluar jenjalan: Diapers Easyfit pants

Sampaikan Mikhail pon naik menyampah bila mommycha nak tukar pampers dia. Ye lah...asal duduk ngan mama jer, tukar pampers, sikit-sikit tukar pampers. Dia pon dah boleh agak dan siap menangis-nangis tamau pakai pampers. Tu yang pagi tadi main pancut atas tangan mak dia tu. Baguih! Pasni pakai pampers sendirik, gi basuh kencing sendrik...! Hoh!

So, kepada u ols yang baik hati sila lah lontarkan buah pikiran berapa kali kah korang menukar pampers sehari? Agak-agak kalo macam style ai, mau kena kawin dengan tokey pampers untuk mengelakkan kepokaian membeli pampers hewhewhewhew!

Itu belom kira bab adik lagi....Esok-esok dah kuar adik mau penuh bonet keta dengan pampers jer. Hakhakhakhakhak ;p

Err..ade ke yang obses pampers macam mommycha ni?

ini adik punya...jangan ditanya ade berapa stok pampers adik. Opah pon beli lagi sebab ada supermaket baru bukak dekat kg, murah katanyer..Tengkiu opah, penyumbang stok pampers Mikha & adik :)

Pencapaian terbaik setakat ini, ade ekor Azroy..Kihkihkih! Ini tido di malam hari, kena kasi mamypoko baru selesa gitew. Baju pon lobang-lobang senang angin masuk, baru feeling duduk obersi ;p


sharemy
mommycha


21 comments:

Allene said...

montot dia sesuai ngn bnyk pempers.. ok la... ada jenis montot tu, tak leh tukar2 pempers.. uhuhuh

xoxo--eena said...

hehe.. selalunya 4-5jam baru tukar..

Asz Miza said...

kita kalau siang pakai drypers je : tuka every 4-5 hours atau bila da berat sampai terbonjol ke beyak ke tuka le..slalunya tuka kol6.30pg, 10pg, ke 12tghari, kol 4 ptg, kol 9mlm. Malam pakai mamypoko. Kalau kua pakai mamypoko easyfit pants tapi cepat penuh n bocor. mencik.

amirah said...

tengok gak la..kalo dah berat sgt wajib la tukor. sama la picit2 kat depan tu..tapi biasanya 4-5 jam sekali babah dah standy suruh tukor

missayu said...

ayu memang siang malam pakai whoopee je...so far,whoopee mmg ok,tak pernah bocor lagi bila tido malam tu...tp average 4 hour sekali mmg tukar pampers...Nia pulak jenis kalau tidur tukar pampers,xsedar pun..mata pejamm je..cer kalau bangun,kadang2 sarung gak la drypants sebab lasak sgt.....drypers pants tuk kuar jalan2,tak sanggup dalam changing room nak berlasak dengan baby tukarpampers..pakai pantz,sarung je

Mr n Mrs Zaidi said...

macam saya untuk daaliyaa mmg pakai pampers brand drypers jer..pernah jgk try brand lain utk pakai siang hari jer, tp tak puas hati ler.. kalu dgn saya 3 or 4 jam sekali tukar..xde la kerap sgt tukar..tp kalu duk pengasuh dia tu sy tak pasti la...rasenya lebih kerap kot.. tapi mmg org selalu ckp, baby boy nie, kerap sikit kencingnya..

Mimy Hamid said...

macam payel la mikha ni..tido malam baju lelubang...sekali tengok payel tido malam bersinglet lubang macam cina apek bersinglet pulak hehehe

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Aidi pakai pet pet. Susah nak nampak berat. Kadang Aidi pakai pampers dari pukul 6 petang sampai 6 pagi esoknya. Hahaha. Ajaibnya tak berat. Kalau dulu pakai drypers/mamypoko mmg cpt nampak beratnya.

Tapi average daku tukarkan pampers Aidi 4 kali sehari.

Mandi pagi...sekali.

Tengah hari dalam pukul 12...tukar sekali. Selalunya dia berak time ni, so mmg kena tukar.

Mandi petang kul 5-6. Tukar sekali.

Malam sblm tido kul 9-10..tukar sekali. Pakailah sampai pagi. Hehe.

UMIE SUE said...

jiran su lagi la..anak dia sampai menyenget anak dia jalan.pampers tak tukar langsung..ntah berapa jam tak tukar.mmg dah penuh sangat dan sampai bocor su tgok..

Cik Puan Rara said...

rara pakai mamypoko kat princes,tips,bila ada sale mamy poko.bli trus 5 6 pack.gegege

Sicness Surfacing said...

haha sama la kita selalu confuse macam dah berat tapi bila bukak laaa ringan lagi..tapi tukar jelah..hahaha...siang pakai petpet malam dan jalan2 pakai mamypoko.mamypoko ni tahan dari pukul 12 sampai 7pagi..berat tapi kering...bagus kan

Mama Damia said...

fiyya eja 4,5 x kali..mlm dr pkl 12 smpi ke pagi..

Nadt said...

nadt pun tukar average 4-5 jam sekali (mak yang bagi rules ni). tapi kalau da berat terus je tukar tapi jarang la nak berat, saif tu kurang minum so kurang la wee wee nye. maybe kot cam yong nana kata pet-pet susah nak nampak berat, ke memang anak ai spesis kurang wee wee. kalau ambik dari rumah bs petang tu sampai ke malam nak tido pun still ringan lagi. tapi nadt tukar jugakla, pukul 10 malam mesti tukar tak kisah la berat ke ringan. terus je la sampai ke pagi, tak penah bocor.

With Julia said...

Huyooooo...mommycha betul2 alert about kebersihann...umi Qi kasi 5 bintang...
huhahuha kaloh umi QI...
Sehari umi Qi kira2 dlm 4-5 kali je tukar setiap 3-4 jam sehari
pampers si Qi...bergantung pada cuaca...so far xd ruam...
Suka pakai jenama Drypers...skrg saiz L...x tau ar drypers tuh si walid dia suka sgt beli sbb tebal lah katanya...ke si Qi kurang kencing hahaha tp minum susu x berhenti huhu tp si umi tingin nak pakai jenama cm mommycha leh merasa semua jenama...
Besar dh abg long mikha...pas nih dpt adik gegurl...sure cantik cm mommycha teman soping yeyyyy!

Shakina Farhan said...

mlm kina pakai mamypoko sbb xpnh bocor..siang pki cloth diaper..mmg bergaduh bersilat nk pkikan diaper..kl papa die ade mmg i mintak die tlg tukar atau tlg pegang..

~ NANA ~ said...

i pulak ikut berat ke tak pampers tu..normally tiap 4 jam la...mlm lak wajib tukar kul 12am sampai la 7am..siang pkai pet pet, mlm pkai mamypoko

luvDriGhtOne said...

Mommycha mcm kakak sy pny prngai..obses gler tkat pmpers.da ler pkai mamypoko je xkre siang mlm or tgh ari.huhu..smp sy tgur..ko ni asyk tkar pmpers anak je nape?dia jwb da pnuh.ble sy pgang..errkkk,penuh hape cmni?haha..klakar pn ade.dlu mse qaleesya below 4m,average 3jam tukar..ble da bsar cm skrg..avrage 4-5jam..pastu mlm kul 12 tukar trus smp pg.total gne sehari dlm 3pcs.now da gne cD,mlm je r pkai mamypoko.huhu..jimat di situ..

veesakura said...

I tukar 4-5 jam sekali if xde berak or x berat sgt..kalo siang,i tukar2 antara huggies n drypers pants,tgk mn murah time sale.hihihi. malam plak mmg huggies merah or hijau.ngeeee

ettyzukhair said...

every 4-5hourly..kerap sgt dh jd bazir..sbb still kadang2 dlm 2jam xkenc..4-5hourly sebab lame dr tu pengudaraan penting utk keselesaan bebird boy hehe..drypers plg sesuai dgn my boy..so total dlm sehari mesti 6-7 pieces of diapers needed per day..

Anak Lebah Comot said...

Ku tak tahan pakai pampers terus pkaikn cd..sonang jimat banyak...tp klu jalan atau balik kg selalu pakaikan mamypoko pants @ petpet @ drypers...

Aty_Fared said...

Eerrr..aty pakai satu jenis jer tak kire siang mlm..uhukkss...

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...